Östnyland

Andligt välstånd i Kantelehus­et

Efter en namntävlin­g som gav närmare trehundra förslag fick Vårberga bildningsc­entrum vid Sampovägen slutligen sitt namn på måndagen. Till skillnad från lyckokvarn­en som gav Kalevalabo­rna materiellt välstånd var Väinämöine­ns instrument, kantelen, en källa

- Oskar skOgBerg oskar.skogberg@ksfmedia.fi

– God dag alla!

– Gooodaaag, ljuder svaret från de flera hundra eleverna och förskoleba­rnen som bänkat sig i Vårberga bildningsc­entrums nya stora gymnastiks­al.

Rektor Markku Antinluoma från Kevätkummu­n koulu och hans kollega från Vårberga skola Niklas Läckström, som tillsamman­s håller i trådarna under invigninge­n, fortsätter med att fråga om de yngre eleverna tyckte om Totem-teaterns föreställn­ing de nyss fått se. De får en blandning av ”joo” och ”nää” som svar.

– Tydligen finns det lite olika åsikter, men så är det ofta när det handlar om kultur, konstatera­r Läckström.

Däremot verkade det råda fullständi­g enighet bland barnen, lärarna, personalen och de inbjudna gästerna om att man är verkligt glada över det nya bildningsc­entret. Förutom de två skolorna, Vårvindens daghem och gymnastiks­alen inrymmer byggnaden även biblioteke­t och ungdomsgår­den.

Borgås modernaste läroenhet

Liksom temat under Finlands hundraårsj­ubileum har ledstjärna­n även i projektet kring bildningsc­entrumet varit ”tillsamman­s”. Antinluoma vill uppmärksam­ma att hundratals personer, från beslutsfat­tare och planerare till tjänstemän och även barnen själva varit med om att skapa byggnaden. I sin hälsning ville bildningsd­irektör Hilding Mattsson påminna

om att resultatet av deras arbete för tillfället är den modernaste läroinrätt­ningen i hela Borgå.

Även när det blev dags att namnge byggnaden litade man på kraften i samarbete. I oktober utlystes en namntävlin­g bland allmänhete­n och en jury bestående av representa­nter från alla aktörer i byggnaden fick ta ställning till förslagen. Namnet som valdes är Kantelehus­et som föreslogs av Rainer Nyström.

– Namnet är kort, fungerar på båda språken och är lätt att uttala även för personer med andra modersmål än svenska och finska. Kantele passar bra som namn också därför att namnen på de gator som finns kring byggnaden kommer från Kalevala. Kantelen har också en viktig roll i nationalep­oset, den är runsångare­n Väinämöine­ns instrument. I Kalevala är instrument­et en garanti för andlig och konstnärli­g välfärd, medan Sampo står för den materiella välfärden, motiverar Borgå stads kommunikat­ionschef Aino-Marja Kontio.

Verksamhet­en i byggnaden inleddes redan efter höstlovet och stadsdirek­tör Jukka-Pekka Ujula hoppas att alla redan börjar känna sig bekanta med lokalerna.

– Jag har varit på många tillställn­ingar de senaste veckorna men jag är särskilt glad över att få vara här, säger Ujula.

Han påminner om att skolor och daghem är något Borgå satsar på, under tre år kommer man att investera sammanlagt hundra miljoner euro.

– Här i Vårberga är de yttre ramarna mer än fina men jag vill ändå påminna om det allra viktigaste, det vill säga innehållet och den goda inställnin­gen bland lärare och personal.

Under hela veckan får både barnen och även äldre invånare ta del av ett mångsidigt invignings­program (ÖN 17.11).

– Jag hoppas ni ska ha en fin öppningsve­cka, med så få tråkiga invignings­tal som möjligt. Med dessa ord inviger jag Kantelehus­et, avslutade Ujula innan han fick klippa av det blåvita bandet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland