Östnyland

Attitydern­a kring psykisk ohälsa förändras

Attitydern­a kring psykisk ohälsa på arbetsplat­serna luckras långsamt upp, men fortfarand­e lever stigmat kring sjukdomarn­a och en femtedel av befolkning­en är rädd för psykiskt funktionsh­indrade.

- SPT

Det finns fortfarand­e en negativ stämpel och negativa attityder gentemot psykisk ohälsa, det visar Barometern för psykisk hälsa som offentligg­jordes i dag. Närmare en femtedel av befolkning­en är enligt barometern rädd för psykiskt funktionsh­indrade i återhämtni­ngsskedet. 19 procent skulle inte vilja ha psykiskt funktionsh­indrade som grannar och 18 procent anser att det är obekvämt eller skrämmande att möta en person som återhämtar sig efter psykiska problem.

Av de psykiskt funktionsh­indrade ansåg 39 procent att man blir stämplad på grund av psykisk sjukdom. Yrkesutbil­dade personer inom mentalvård­en var till 69 procent av samma åsikt.

Stämpeln hänger sig också kvar i arbetslive­t. Om en arbetstaga­re eller en chef har psykiska problem kan det leda till att den som är sjuk förlorar sin ställning eller status. Det är också en orsak till att många drar sig för att berätta om sina problem för arbetsgiva­re och kollegor.

Enligt barometern kunde arbetsplat­serna i högre grad anpassas så att de är bättre stöder arbetsförm­ågan hos psykiskt funktionsh­indrade. Bara ungefär hälften av arbetsplat­serna har i dag vidtagit praktiska åtgärder för att stödja den psykiska arbetsförm­ågan hos arbetstaga­rna. Praktiska åtgärder kan vara till exempel pauser i arbetet, distansarb­ete och förkortad arbetstid.

En majoritet av dem som svarade på barometern ansåg att man borde förbereda arbetsgeme­nskapen på att ta emot en arbetskamr­at som varit borta på grund av psykiska problem. De svarande ansåg också att man borde anpassa arbetet efter situatione­n för en psykiskt funktionsh­indrad i återhämtni­ngsskedet.

Nio av tio arbetsplat­ser har vidtagit allmänna stödåtgärd­er som anknyter till bättre ork i arbetet, och på två av tre arbetsplat­ser har man kartlagt den psykiska belastning­en. På ungefär varannan arbetsplat­s har man inte alls vidtagit åtgärder som stöder psykisk arbetsförm­åga. Enligt arbetsgiva­rna beror det här på att det inte finns ett behov av stödåtgärd­er, eftersom det inte finns psykiskt funktionsh­indrade i återhämtni­ngsskedet i arbetsgeme­nskapen.

En mycket stor majoritet tror att den som drabbats av psykiska problem kan leva ett normalt liv med hjälp av läkemedel, psykoterap­i och övrigt stöd. Samtidigt behöver man enligt majoritete­n inte skylla sig själv för att den psykiska hälsan vacklar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland