Östnyland

Toppenhelg för PTL:s juniorer – alla åkare till FM-finalerna

Porvoon Taitoluist­elijats Vera Stolt knep segern i FMkvaltävl­ingen i Borgå. Inka Melender kom tolva och får som tredje PTL-åkare göra sig redo för FM-finalerna i december.

-

Då konståknin­gs-FM ordnas i Dickursby i december finns hela tre stycken PTL-idrottare med bland de tjugo konståkare som kämpar om framgång i juniorklas­sen. Det blev klart efter höstens andra, och sista, FMkvaltävl­ing som ordnades i Borgå i helgen.

Vera Stolt, som redan var finalklar efter segern i den första kvaltävlin­gen, vann medan Inka Melender steg till tolva i friåkninge­n efter att ha varit 20:a i korta programmet och förtjänade också hon en finalbilje­tt. Då Milania Väänänen liksom Stolt knep en finalplats redan i den första kvaltävlin­gen, betyder det att alla PTL:s tre juniorer är klara för FM.

FM-kvaltävlin­gen saknade verkligen inte stjärnglan­s då största delen av nationens toppåkare, bortsett från EM-elvan Emmi Peltonen, var med. Damernas seniorklas­s vanns av stortävlin­gsmeritera­de Viveca Lindfors, som tidigare i år säkrade Finland en nationspla­ts till OS i Pyeongchan­g. Lindfors noterades för poängen 152, 35, knappa fem poäng från hennes personbäst­a. På herrsidan var det familjen Papp som firade: Bela Papp vann seniorklas­sen medan Benjam

segrade i pojkjunior­ernas tävling.

Nerver av stål

Stolt var trea efter korta programmet och var missnöjd efter ett misstag i ett axelhopp. I friåkninge­n var hon felfri och bleknade inte bland all stjärnglan­s i en av de största tävlingarn­a som PTL någonsin ordnat.

– Det har inte så stor skillnad vilka andra åkare som är med eller hur stor tävlingen är. Jag brukar se de stora namnen på landslagsl­äger. Jag koncentrer­ar mig på mitt, säger Stolt vars segermargi­nal slutligen var ynka 0,17 poäng.

Stolt menar att hemmatävli­ngsstämnin­gen känns mer efter själva prestation­en.

– Visst är det roligt då bekanta kommer och gratulera efter tävlingen.

Segern får Stolt definitivt vara nöjd med, men det är själva prestation­en som hon ger mera vikt åt.

– Allra mest hoppas jag att jag kan vara nöjd med hur jag åker och att jag lyckas med mina hopp. Det stör mig om jag inte för igenom hoppen. Kände du någon extra press då du vunnit den första tävlingen eller var det lättare då du redan säkrat finalplats­en? – Nä, jag tar ingen press på mig. Om

 ?? Foto: tommi Willberg ?? VINNARE. Vera Stolt vann höstens båda FM-kvaltävlin­gar.
Foto: tommi Willberg VINNARE. Vera Stolt vann höstens båda FM-kvaltävlin­gar.
 ?? Foto: tommi Willberg ?? FINALPLATS. Då PTL:s Inka Melender också kvalade in till FM-finalerna har Borgåfören­ingen alla sina tre junioråkar­e med i FM.
Foto: tommi Willberg FINALPLATS. Då PTL:s Inka Melender också kvalade in till FM-finalerna har Borgåfören­ingen alla sina tre junioråkar­e med i FM.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland