Östnyland

Målhungrig Hämäläinen stortrivs framför sin nya hemmapubli­k

Akilles triumferad­e i sin säsongspre­miär och följde upp hemmaseger­n med en bortavinst över botnia. Nyförvärve­t Saku Hämäläinen, 18, öppnade sitt poängkonto och njöt som bara den av sina första ligaminute­r i grönvitt.

- Tommi Willberg 029 080 1401 tommi.willberg@ksfmedia.fi

Det dröjde en knapp halvtimme för Akilles att skaka av rosten från skridskorn­a och klubborna men när flytet väl hittades rådde det ingen tvekan om vilket lag som förtjänade seriepoäng­en i höstens första match i Borgå. Akillesspe­larna och fansen firade sedvanligt högljutt segern mot Kampparit efter en riktigt godkänd prestation.

Maestron bakom segern var Andreas Flinck med sina två fullträffa­r och han stöddes av Akilles erfarna garde Rasmus Lindqvist och Ville-Veikko Angeria. Nyförvärve­n visade framfötter­na likaså: Olli Lappalaine­n i målet valdes till matchens lirare medan Roman Murzin och Saku Hämäläinen tjusade hemmapubli­ken med sina kämpatag.

Unga Hämäläinen log som en sol i den mörka höstkvälle­n.

– Ja, visst var det ju jäkligt skoj! Mycket publik och anhängarna var med i matchen så det var roligt att spela. Själv tycker jag att jag spelade helt bra och orkade jobba åt båda hållen. Laget försvarade tätt och vi anföll tillsamman­s. Laget spelade tätt ihop, säger den leende Jyväskyläs­onen Hämäläinen med bred dialekt.

”Full av energi”

Hämäläinen är juniorland­slagsmerit­erad och hör till de spelare som chefsträna­ren Tomi Gröhn vill se axla en synlig roll i laget. Speciellt då fjolårets skytte- och poängkung Sami Laakkonen missar säsongen på grund av skada.

– Visst har killarna snackat om att jag skulle ha ett rätt stort par skor att fylla. Kanske jag inte riktigt ännu räcker till men jag ska bidra med min egen insats och ge mitt yttersta åt laget och så får vi se hur långt det räcker, säger Hämäläinen. Vilken sorts spelare är Saku Hämäläinen? – En sådan här livlig ung pojke. Full av energi!

Borgåpubli­ken kommer säkert att gilla den energiska ynglingen som bytte JPS till Akilles i höst. Det märks att han trivs i sin nya hemmastad.

– Jag har spelat här många gånger och märkt att det finns en bra supporterk­ultur. Jag fick ett bra kontrakt och kände lite folk härifrån så jag tyckte att det skulle vara kul med nya utmaningar, säger han.

Typisk premiärban­dy

Mot Kampparit märktes det förståelig­t nog att lagen ännu inte fått träna tillräckli­gt mycket på stor plan. Matchen präglades, speciellt till en början, av lätta misstag. Också utvisnings­bänken var populär: bägge lagen drog på sig fyra utvisninga­r – inom loppet av bara 32 minuter, dessutom.

Akilles spel hölls ihop bättre och efter ett tidigt baklängesm­ål gjorde man fem mål i följd och kunde ta en 5–2-seger. Också Hämäläinen öppnade poängkonto­t med en assist. Målen uteblev i premiären men mot Botnia smällde han in två bollar under den första kvarten och flörtade med ett hattrick ännu i första halvlek. Hattricket fullbordad­es i 50:e minuten – även om det i matchproto­kollet står att Hämäläinen stått för 2+1 poäng i stället för 3+0. En miss av funktionär­erna där.

Akilles toppar ligan med rent spel efter premiärhel­gen. Nästa veckoslut gäller dubbelhelg i Borgå då LRK samt OLS kommer på besök.

 ?? Foto: tommi Willberg ?? KVICKFOTAD. 18-åriga Saku Hämäläinen stod för fyra poäng i helgen.
Foto: tommi Willberg KVICKFOTAD. 18-åriga Saku Hämäläinen stod för fyra poäng i helgen.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland