Östnyland

Te har druckits i två tusen år

Grönt te, vitt te, svart te. Alla smakar olika och det gäller att hitta sin egen favorit. te innehåller nyttiga antioxidan­ter som skyddar mot sjukdomar och motverkar åldrande, tein som gör en pigg och teanin som är lugnande.

- SArA lindholm

Man kan säga att det finns sex huvudkateg­orier av te. Grönt te är känt för sin positiva inverkan på hälsan, och har länge använts som läkemedel. Redan en till två koppar grönt te per dag lär minska risken för hjärt- och kärlsjukdo­mar.

Vanliga sorter på svart te är Darjeeling, Earl Grey och Lapsang Souchong. Teet kallas svart fastän det egentligen är kopparrött.

Oolongte ligger någonstans mellan grönt och svart te. När man dricker oolongte kan man använda samma teblad flera gånger, eller låta dem ligga kvar i koppen medan man dricker för att hela tiden behålla samma styrka på smaken.

Vitt te har en mild smak. Tebladen innehåller naturligt nyttiga antioxidan­ter och näringsämn­en. Vitt te, precis som gult te, hör till de mer ovanliga sorterna. Till smaken påminner gult te om grönt, men är mer gulaktigt. Mörkt te är en liten kategori där de flest teer har sitt ursprung i Kina.

Egentligen skulle smaksatta teer kunna utgöra en egen kategori, och så även rooibos. Rooibos kallas också rött te, och till skillnad från andra tesorter görs den inte av blad från tebusken och klassas därför som örtte.

Te är en mytomspunn­en dryck, och det finns många olika historier om hur den uppkommit. Enligt en den förste tedrickare­n kejsaren Shennong, då ett par teblad av misstag föll ner i vattnet som kokades åt honom. En annan legend handlar om den indiske prinsen Bodhidharm­a som reste till Kina. Under en av sina meditation­er blev han trött, och för att hålla sig vaken tuggade han på några teblad. Bladen hade en uppiggande effekt och han orkade meditera vidare.

Den förste européen som skrev om teet, om än bara mycket kort, var Marco Polo.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland