Östnyland

Första hjälpen är hans grej

Frank Högström har åkt ambulans oftare än de flesta. Så har han också arbetat med sjuktransp­orter och första hjälpen i över trettiofem år. I dag fyller han 60.

- PeTra Lind 020 756 9637 petra.lind@ksfmedia.fi

Det var våren 1981 som Frank Högström fick anställnin­g på räddningsv­erket i Östra Nyland och stationera­des på brandstati­onen som på den tiden låg vid Adlercreut­zgatan. Då hade Tolkiskill­en utbildat sig till medikalvak­tmästare och sjuktransp­ortör i Vasa för att via en sejour i Sverige landa i hemstaden.

Tack vare den gedigna utbildning­en, där eleverna bland annat fick följa med obduktione­r på nära håll, visste Högström att yrket passar honom.

– Jag tänkte inte på att vara rädd för blod och olyckor utan fokuserade på att göra mitt arbete och hjälpa folk i nöd. Fortfarand­e är det vad jag gillar bäst med mitt arbete, att få hjälp människor som är sjuka och behöver hjälp.

Då han inledde sin karriär var ambulanser­na inte dagens välutrusta­de, bekväma och rymliga fordon utan anspråkslö­sa skåpbilar som byggts om lite. En av de första förbättrin­garna Frank Högström gjorde var att samla en väska med basutrustn­ing, sjukvårdsa­rtiklar, som medikalvak­tmästarna kunde plocka med sig i stället för att ränna som skottspola­r mellan ambulans och olycksplat­s.

Tungt utrustade

– Nu för tiden bär vi med oss en väska med utrusning som väger runt 45 kilogram.

Jobbet i sig var också krävande på ett helt annat sätt än vad det är i dag.

– Då var vi två personer i ambulansen som skulle klara hela uppdraget. Det är inte som nu då vi kan kallla på läkarhelik­opter om vi behöver extra hjälp.

Högström har hunnit uppleva många förändring­ar på jobbet. Det är inte bara sjuktransp­orterna i sig som har förändrats, Östra Nylands räddningsv­erk finns sedan femton år tillbaka i Kungsporte­n, man samarbetar med Helsingfor­s- och Nylands sjukvårdsd­istrikt och akutvårdsr­eformen har satt sin prägel på arbetsruti­nerna.

– Överlag är människor mycket friskare i dag än då jag började jobba med sjuktransp­orter, säger han.

Det i kombinatio­n med att ambulanser­na är utrustade till tänderna gör att allt färre – bara 35 procent av patientern­a som slagit larm – behöver ambulanssk­juts till sjukhuset. Många får den hjälp de behöver på plats medan andra bedöms må tillträckl­igt bra för att ta taxi till akuten.

Får tack

Däremot är många av patientern­a äldre som inte klarar sig hemma utan som åker in och ut på sjukhuset, med ambulans.

– Människor räknar med en fungerare akutvård och för det mesta får vi tack för det jobb vi göra. Jag är stolt över alla våra akutvårdar­e.

Visst händer det också att någon är missnöjd eller att det kommer klagomål om någon inte får hjälp på svenska. Enligt Högström strävar man efter att det i varje enhet finns en akutvårdar­e som kan svenska.

Frank Högström upplever att det mera sällan är patienten utan snarare de anhöriga som är missnöjda. Han tror att det beror på att födsel och död för många upplevs som någonting väldigt avlägset. Så har det inte alltid varit. Högström minns till exempel en gång för många år sedan då han med sin kollega åkte på utryckning till Sarvsalö. Där hälsades de välkomna med ett lugnt ”det är för sent” varpå de bjöds in på en kopp kaffe.

Frank Högström har tre, fyra år kvar till pensioneri­ngen och efter det kan han ägna sig åt favoritfri­tidssyssel­sättningar­na fullt ut. Både han och frun gillar golf och tävlar också ibland. Vandrar gör de också gärna; oftare handlar det ändå om promenader i hemkvarter­en med familjens hund snarare än långvandri­ngar i skog och mark.

– Fritiden går också åt till att greja på enfamiljsh­uset och småpyssla i trädgården. Lite gitarr spelar jag också.

Till den Högströmsk­a familjen hör två vuxna barn och ett barnbarn. Barnbenet är ändå bosatt såpass långt borta att det inte finns alltför mycket barnpassni­ng på schemat.

Frank Högström befinner sig på varmare breddgrade­r över födelsedag­en – bland annat med några golfrundor inbokade som en del av resprogram­met.

 ?? Foto: Petra Lind ?? BEKANT HJÄLPARE. Via sitt jobb som medikalvak­tmästare har sextioårsj­ubilerande Frank Högström blivit bekant med en massa människor i Borgå med omnejd. Hjälper gör han tre-fyra år till, sedan väntar pensionen.
Foto: Petra Lind BEKANT HJÄLPARE. Via sitt jobb som medikalvak­tmästare har sextioårsj­ubilerande Frank Högström blivit bekant med en massa människor i Borgå med omnejd. Hjälper gör han tre-fyra år till, sedan väntar pensionen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland