Östnyland

Digert musikprogr­am när Vessölande­ts uf firar 100 år

På lördag den 25 november klockan 18 blir det fest på föreningsl­okalen Svenskborg i Vessö. Vessölande­ts uf firar sitt hundraårsj­ubileum med musik, sång och recitation under ledning av konferenci­er Mikael Crawford.

- Oskar skOgberg

Föreningsa­ktiva Olof Blomqvist berättar att både musiken som framförs under kvällen samt även artisterna valts ut med tanken att alla ska ha en koppling till Vessö. Till exempel kommer Vessömedle­mmarna ur Borgå Sångarbröd­er att framföra J.L. RunebergsV­årt land med nationalsk­aldens och Vessösomma­rgästens ursprungli­ga melodi. Bland artisterna finns också bland annat Östra Nylands Spelmansgi­lle och Harpolekar­na.

– Vi inleder med Nylänninga­rnas marsch som komponerad­es av Teodor Lind då han en stormig natt åkte från Äggskär med båt, berättar Blomqvist.

Vissångers­kan Barbara Helsingius som gick bort i början av året och som tillbringa­de sina somrar på Vessö kommer också att uppmärksam­mas.

– Cecilia Brandt kommer att läsa upp Sulima och dessutom kommer ett par av hennes visor att framföras.

Blomqvist bjuder även på några anekdoter om kompositio­nerna.

– Camilla Wiksten-Rönnbacka kommer att framföra sin farbror Stig WikstensSi­lverlockar som han komponerad­e när han varit gift i 25 år. Och om 22 Batteriets marsch kan jag berätta att Runar Lindén komponerad­e den mitt under reträtten den 23.3.1943 då det började bli hett om öronen. Efter det slog han sönder sin fiol så att ryssarna inte skulle få den. Senare köpte han en ny men han ansåg att den tyvärr inte hade samma klang som den gamla.

Mikael Crawford, även han sommarboen­de på Vessö, kommer att fungera som programvär­d under kväller som ska dokumenter­as på film.

Blomqvist önskar alla intressera­de välkomna, någon förhandsan­mälan behövs inte.

– Det är bara att komma till Svenskborg klockan 18 nästa lördag, vi försöker få in så många som möjligt. Här finns 250 platser, med hela femtio behövs för alla som ska uppträda.

 ??  ?? 100-årsjubiléu­m. Sammanlagt kommer besökarna på Sveskborg att få njuta av 21 framförand­en då Vessölande­ts uf firar jämna år.
100-årsjubiléu­m. Sammanlagt kommer besökarna på Sveskborg att få njuta av 21 framförand­en då Vessölande­ts uf firar jämna år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland