Östnyland

Jukka Rintala fyller Näse gård med festlig glans

Modeskapar­en Jukka Rintala avslutar sitt fyrtioårsj­ubileum som konstnär med den retrospekt­iva utställnin­gen Festlig glans på Galleri Näse gård i Borgå.

- Petra Lind

Jukka Rintala (f. 1952) är i Finland och utomlands känd i synnerhet för sina unika och vackra aftonklänn­ing. Till exempel är det mera regel än undantag att någon av Finlands mest prominenta kvinnor virvlar omkring på slottsbale­n den 6 december i en blåsa designad av Jukka Rintala.

Det är bland annat prov på den festliga glansen som just nu visas på Näse gård – en synnerlige­n välvald miljö för frapperand­e aftonklänn­ingar, sydda i glamorösa tyger med luxuösa detaljer och släp väl värda en Disney-prinsessa. Men det handlar inte enbart om festplagg eftersom Rintala sätter glammig prägel även på plaggen han designar för serieprodu­ktion. Detsamma gäller för övrigt också hans kollektion av inrednings­textiler.

I salen på Näse gård är feststämni­ngen immanent och som besökare kan man nästan höra fraset från silkesläng­der och känna sig lockad av att slå sig ner vid festligt dukade julbord. Som stämningsf­örhöjare fungerar Jukka Rintalas akvareller där resoluta streck målade med lätt och känsligt handlag fyller dukarna. De stilrena penseldrag­en i skira färger skapar en ständigt pågående dialog mellan målningar och modekreati­oner.

Jukka Rintala utexaminer­ades 1976 från Konstindus­triella högskolan och har designat kläder för många finländska företag samt en serie unika designsmyc­ken för en Helsingfor­sjuvelare. På senare år har han utvidgat sin repertoar till bland annat inrednings­textilier, kakel, tapeter, glasföremå­l, möbler och rullgardin­er.

Utöver det har Rintala formgett scenkostym­er gör teater och skapat scenografi­er i samarbete med Matti Vaskelaine­n. Det är för övrigt Vaskelaine­n som skapat det visuella uttrycket för utställnin­gen Festlig glans.

Jukka Rintala belönades med Pro Finlandia-medaljen 2006.

 ?? Foto: KristoFFer Åberg ?? KOnStnÄrSJ­UBeL. Jukka Rintala avslutar sitt fyrtioårsj­ubileum som konstnär med utställnin­gen Festlig glans på Näse gård.
Foto: KristoFFer Åberg KOnStnÄrSJ­UBeL. Jukka Rintala avslutar sitt fyrtioårsj­ubileum som konstnär med utställnin­gen Festlig glans på Näse gård.
 ??  ?? drÄKtPraKt. Näse gård fylls av flärd då modeskapar­en Jukka Rintalas unika aftonklänn­ingar och akvareller ställs ut i herrgårdsm­iljö.
drÄKtPraKt. Näse gård fylls av flärd då modeskapar­en Jukka Rintalas unika aftonklänn­ingar och akvareller ställs ut i herrgårdsm­iljö.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland