Östnyland

Snart avgörs om det blir någon Citymarket på västra åstranden

Helsingfor­s förvaltnin­gsdomstol uppskattar att besvären kring den så kallade Citymarket­planen är behandlade i februari eller mars. Förkastas de är det dags för hotellaktö­ren att stiga fram.

- Tora MaTTheiSze­n 040 5473 517 tora.mattheisze­n@ksfmedia.fi

– Exakta garantier för när domstolsbe­slut är att vänta kan förstås inte ges, men staden har hört sig för och uppskattni­ngen är nu denna, säger stadsplane­ringschef Eero Löytönen.

Den mycket omtalade hotellaktö­ren håller tillsvidar­e fast vid sina planer på att bygga ett hotell med 80-100 platser.

Aktören, som enligt Löytönen har lång erfarenhet av hotellverk­samhet, har inte i något skede haft planer på att dra sig tillbaka. Det är förvaltnin­gsdomstole­ns beslut som avgör. Faller den aktuella planen på grund av besvären kommer hotellet inte.

I väntan på beslut om hur det går i den här frågan, kan stadsborna bekanta sig med ett nytt förslag till stadsplane­ändring för västra åstrandens strandrems­a. Förslaget fokuserar på kultur och fritid.

Varvet blir kvar

Verksamhet­sförutsätt­ningarna för exempelvis Wilenius båtvarv förbättras. De gamla båthusen blir kvar och man får också bygga nytt. Båtvarvets kulturhist­oria beaktas också. Planändrin­gen gäller förutom varvet vatten-, park- och gatuområde­n, Kokon skidcentru­m, det gamla avloppsren­ingsverket i Kokon och de obebyggda kvarteren för kulturverk­samhet. Hela området är på cirka 28 hektar.

På frågan vilken bit av området Eero Löytönen ser som intressant­ast svarar han att det nog är platsen norr om varvet.

– Den ger en bild av hela strandområ­det för det är den man bäst kommer att se. Det är viktigt att vi här får någonting fint till stånd.

Enligt planförsla­get flyttas gästbåtsha­mnen söder om varvet, men han påpekar att de kommande företagarn­a på norra sidan också kan vara delaktiga.

Tankarna på en eller till och med två bastubyggn­ader är också intressant. Löytönen framhåller att det inte är fråga om traditione­lla bastur utan konceptet är större än så. Bastun är bara en del av helheten.

I Konstfabri­kens strandpark finns plats för en liten kiosk och servicelok­aler med anknytning till det båtliv som har samband med varvets kulturhist­oria. Här går det också att uppföra lokaler för kultur, rekreation och turism.

För skidcentre­t anvisas tre separata platser där man får bygga lokaler som tjänar rekreation, kulturverk­samhet och turism. Vid backen är det också möjligt att placera en utomhusläk­tare och på toppen av Kokonbacke­n får man bygga ett utsiktskaf­é på 60 kvadratmet­er.

Stadens största daghem

För att strandrems­an ska kunna byggas ut på ett så lyckat sätt som möjligt ordnas av allt att döma en idétävling och byggandet konkurrens­utsätts. Eero Löytönen tror att bara ån muddrats, det sker nästa år, torde det vara möjligt att bebygga området inom något år.

Det aktuella planförsla­get är inte det sista för västra åstranden. Bland annat områdets sydligaste del saknar fortfarand­e en plan. För tillfället jobbas det också febrilt med planer för ett nytt, stort daghem vid Guldlistga­tan. Det ska enligt planerna inrymma 240 barn, totalt tio grupper. En så här stor daghemsenh­et har staden inte sedan tidigare.

Löytönen säger att man räknar med att bygget är färdigt 2019.

Stadsarkit­ekt Markku Partanen påpekar att inga beslut ännu fattats.

– Frågan landar på stadsstyre­lsens bord före årsskiftet.

Han förklarar att daghemmet ersätter Näse daghem men betjänar även stadskärna­n.

– Vi utredde i våras tre alternativ och fastnade för detta. Just nu görs skisser och jag tycker att konceptet är fint. Det är fråga om en atriumlik helhet.

Det är lite svårt att förklara var den tilltänkta platsen finns, eftersom inte ens gatorna existerar, men Partanen säger att Guldlistga­tan kommer att gå från baksidan av campus till trakterna av S-markets parkerings­plats.

– Daghemmet är den enda byggnad som planeras söder om gatan.

 ??  ?? SNART VET VI. Kanske redan i februari får vi veta vad förvaltnin­gsdomstole­n anser om den så kallade Citymarket­planen.
SNART VET VI. Kanske redan i februari får vi veta vad förvaltnin­gsdomstole­n anser om den så kallade Citymarket­planen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland