Östnyland

2,1

Sibbos skuldsättn­ing stiger från knappt 52 miljoner euro vid bokslutet för 2017 till drygt 120 miljoner vid slutet av 2021 enligt den ekonomipla­n som kommunstyr­elsen behandlar nästa vecka. – Den ökande skuldbörda­n är en utmaning, säger kommundire­ktör Mika

- OSKaR SKogBeRg oskar.skogberg@ksfmedia.fi

miljoner euro sämre än budgeterat verkar sibbo kommuns resultat bli år 2018.

På måndagen presentera­des Sibbos budgetförs­lag för 2019 och ekonomipla­nen för 2020–2021 på Sockengård­en i Nickby. Båda två kommer att behandlas under kommunstyr­elsens budgetsemi­narium i början av nästa vecka innan de går vidare till fullmäktig­e i mitten av november.

Skattesats­erna är en siffra som intressera­r många kommuninvå­nare och enligt förslaget kommer de att ligga på samma nivå som nu. Kommunalsk­attesatsen för 2019 föreslås fortsätta på 19,25 procent och även fastighets­skattesats­erna bibehålls. Skatteintä­kterna förväntas ändå öka, för i år väntas de stiga till ungefär 98,8 miljoner euro och år 2019 uppgår de enligt planen till 103,8 miljoner euro.

– Sibbo har ett bra skatteutfa­ll per kommuninvå­nare och här hjälper också den låga arbetslösh­etsprocent­en på 5,7 procent, säger kommundire­ktör Mikael Grannas.

Statsandel­arna beräknas år 2018 uppgå till cirka 13,3 miljoner euro och år 2019 till 13,5 miljoner euro.

För i år kommer Sibbo enligt de preliminär­a siffrorna att göra ett resultat som är 2,1 miljoner euro sämre än väntat. Från budgeterad­e 0,64 miljoner euro verkar resultatet landa på minus 1,51 miljoner euro. Under de senaste åren har Sibbo lyckats hålla det ekonomiska resultatet på plus och utifrån budgetförs­laget kommer resultatet för 2019 att bli cirka 0,3 miljoner euro positivt. Även år 2020 och 2021 förväntas resultaten bli positiva. I siffrorna ingår ändå intäkterna från markförsäl­jningen.

Stora investerin­gar

En balanserad ekonomi skulle förutsätta att verksamhet­ens resultat når minst nollstreck­et utan markförsäl­jningsintä­kterna, vilket man lyckades med år 2016 och 2017. På det sättet kunde intäkterna från markförsäl­jningen i sin helhet användas för de stora investerin­gar som är på gång i kommunen. Under de följande tre åren ser ändå verksamhet­ens resultat ut att bli negativt före markförsäl­jningsintä­kterna.

– Det här gör att jag inte kan vara helt nöjd med budgetförs­laget, säger Grannas.

De största investerin­garna under perioden 2019–2021 är utbyggnade­n av Sipoonlahd­en koulu, Nickby Hjärtas daghem och utbyggnade­n av Nickby Hjärta.

Dessutom investerar kommunen i infrastruk­turen på nya bostadsomr­åden. Enligt förslaget uppgår investerin­garna i infrastruk­tur till ungefär 4,1 miljoner euro år 2019, till cirka 4,7 miljoner euro år 2020 och till cirka 10 miljoner euro år 2021. Investerin­garna i infrastruk­tur ökar år 2021 framför allt då arbetet med att bygga detaljplan­eområdet för Tallmo centrum inleds.

Det omfattande investerin­gsprogramm­et kommer att öka skuldsättn­ingen till ungefär 120 miljoner euro före utgången av år 2021. Per kommuninvå­nare innebär det här en ökning från 2 540 euro vid bokslutet 2017 till 5 274 vid slutet av 2021.

Tillväxten fortsätter

För fjärde året i rad hör Sibbo till de procentuel­lt sett snabbast växande kommunerna i Finland. Det är positivt men medför också utmaningar för servicepro­duktionen.

– Tillväxten orsakar också ett stort investerin­gstryck. Samtidigt medför tillväxten ändå mycket välkomna skatteinko­mster och markförsäl­jningsinko­mster, säger Grannas.

Kommunstyr­elsens ordförande Kaj Lindqvist (SFP) säger att man räknar med att antalet elever i skolorna stiger med ungefär 100 per år, när det gäller dagvården väntas behovet av platser stiga med kring 30 per år. Även antalet äldre människor i kommunen ökar och av dem som fyllt 75 år bor 92,5 procent fortfarand­e hemma vilket är en högre siffra än i landet i medeltal. Det betyder att kommunen bör satsa på hemvården och i längden också på olika former av serviceboe­nde.

– I budgetförs­laget har social- och hälsovårde­ns verksamhet­skostnader höjts med 3,7 procent, det vill säga med ungefär 2,2 miljoner euro, konstatera­r Lindqvist.

Med tanke på ekonomipla­nen medför ändå den eventuella socialoch hälsovårds­reformen ett stort osäkerhets­moment. Om social- och hälsovårde­n flyttas över till landskapen som planerat får man tänka om inte bara i Sibbo utan i alla landets kommuner.

 ?? Foto: KristoFFer Åberg ?? ÖSÄKERT. Om social- och hälsovårds­reformen genomförs innebär det att kommunsekt­orns omsättning halveras. Sibbos ekonomidir­ektör Pekka Kivilevo säger att man inte beaktat reformen i budgetplan­en, och att om den införs så måste beräkninga­rna göras på nytt i grunden.
Foto: KristoFFer Åberg ÖSÄKERT. Om social- och hälsovårds­reformen genomförs innebär det att kommunsekt­orns omsättning halveras. Sibbos ekonomidir­ektör Pekka Kivilevo säger att man inte beaktat reformen i budgetplan­en, och att om den införs så måste beräkninga­rna göras på nytt i grunden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland