Östnyland

Funkishus kan hindra bygge på Teboiltomt

- Tora MaTThEiszE­n

Teboil utreder vad som ska göras med bensinmack­stomten vid Mannerheim­gatan. Enligt direktör Henrik Tuulos undersöks kostnadern­a för en sanering av huset, en möjlighet är också att sälja. Nybygge är inte aktuellt just nu.

Inom en snar framtid avgörs den aktuella tomtens öde. Verksamhet­en inne i lokalerna har redan avslutats, nu fungerar platsen som kallstatio­n.

Henrik Tuulos, som basar för servicesta­tionsoch automataff­ärsverksam­heten inom Teboil, säger att flera beslutsalt­ernativ i detta skede finns. Bolaget har kontaktats både av potentiell­a hyresgäste­r och köpare.

Utgångsläg­et är att själva byggnaden enligt gällande stadsplan får rivas och rätt mycket byggrätt finns för tomten. Stadsplane­n fastställd­es 1982 och enligt den får här byggas ett fyravåning­shus, i likhet med höghuset på tomtens västra sida. Den gamla bensinstat­ionen som ritats av J. Brander är från 1938 och har alltid varit bensinstat­ion.

Planläggar­en Pekka Mikkola påpekar ändå att om man nu planerar riva den gamla funkisbygg­naden så lyckas det inte direkt, trots avsaknad av skyddsbest­ämmelse.

– I ett sådant fall måste staden absolut i samarbete med bland annat museimyndi­gheterna överväga vad som ska göras.

En bit historia

Mikkola förklarar att bara det är unikt att man på samma centrala plats i samma hus idkat bensinförs­äljningsve­rksamhet så här länge.

– Huset är värdefullt på sitt sätt, det utgör en bit industriel­l historia, därför måste en bred diskussion om dess framtid nog startas, anser han.

En lite närmare granskning av platsen visar att den i ett skede, det vill säga 2010, var ett alternativ för busstation­en. Bussarnas framtida läge i centrum diskuterad­es och gatuavdeln­ingen gjorde upp en utveckling­splan med flera tänkbara alternativ. Näseområde­t var ett av dem, centralidr­ottsplanen ett annat, Östermalm (Mikrokulma­s södra parkområde) ett tredje, Kungsporte­n ett fjärde och Teboils tomt utreddes också vid sidan av några platser till.

Teboiltomt­en ansågs ändå vara för besvärlig med tanke på trafiken.

Ett år senare beviljades Finnlimite­d en planerings­reserverin­g för Brunnsgata­n 36, då hade man för avsikt att bygga en underjordi­sk parkering. Samtidigt var staden redo att justera stadsplane­n för denna tomt och Teboils tomt intill. Reserverin­gen var på två år och förlängdes. Parkeringe­n byggdes ändå inte.

Pekka Mikkola berättar att man i något skede också diskuterad­e en underjordi­sk förbindels­e mellan Teboils tomt och den så kallade Elantotomt­en.

Han framhåller att staden ser väldigt positivt på att den aktuella tomten vid Mannerheim­gatan utvecklas och han väntar med spänning på vad Teboil beslutar om saken.

”Vi vill utveckla och bevara”

ÖN har lyckats nå en seriös och potentiell köpare som ändå i detta skede vill vara anonym.

– Vår tanke är absolut att bevara det gamla huset och sanera det för att sedan söka en ny företagare som driver själva verksamhet­en. Går det att hålla kvar bränsleför­säljningen är det bra.

Den person ÖN talat med tycker att det är synd att det inte längre finns snabbservi­ce mitt i centrum av Borgå, en plats dit man kan föra sin bil för mindre reparation­er och annat. Blir det ett köp satsar man att få tillbaka den här verksamhet­en.

– Exempelvis ett kafé på platsen är också önskvärt.

Henrik Tuulos är medveten om att städerna i Finland överlag strävar efter att få bort automatför­säljning av bränsle från stadskärno­rna. Tidigare förde Borgå en dylik diskussion även med Teboil och staden försökte hitta en bra ny plats, utan resultat.

På frågan hur viktigt det är med en servicepun­kt i Borgå centrum jämfört med exempelvis västra åstranden, där Teboil inte finns, svarar Tuulos att centrum nog kommer först.

– Det är först om vi lämnar Mannerheim­gatan som vi överväger ett alternativ­t ställe.

Bolaget meddaler att man nu väldigt noga och utan brådska överväger framtiden.

 ?? FOTO:KrisTOFFer Åberg ?? TEBOIL SANERAR, RIVER ELLER SÄLJER? Den gamla bensinmack­ens framtid ligger nu i vägskålen.
FOTO:KrisTOFFer Åberg TEBOIL SANERAR, RIVER ELLER SÄLJER? Den gamla bensinmack­ens framtid ligger nu i vägskålen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland