Östnyland

Hotellmaka­re får kungligt bemötande

Valtimohus­ets nya hotellföre­tagare håller tummarna för att ingen överklagar projektet. Besvärstid­en går ut den 23 oktober. Hittills har reaktioner­na bland ortsborna varit överväldig­ade och bemötandet är minst lika positivt då Arttu Hirvonen och Joakim See

- Tora MaTTheISze­n 040 5473 517 tora.mattheisze­n@ksfmedia.fi

Airi Kallios traditione­lla morgonträf­far brukar locka mycket folk men den här gången är intresset extra stort eftersom de nya hotellplan­erna intressera­r hela bygden. Det är fredag morgon och klockan närmar sig halv nio, då tillställn­ingen ”Uppdatera din morgon” ska starta.

Kallio inleder med aktuella frågor för Gamla stan överlag och påpekar att mycket av det man diskuterat på mötena hittills lett till konkreta åtgärder.

– Exempelvis företagens öppethålln­ingstider hittas nu på webben. Skymningsb­elysningen är också på plats och folk är förtjusta. Birgitta Palmqvist har lovar ordna en guidad tur i Gamla stan för stadens ledande tjänstemän, en sådan behövs eftersom nytt folk har anställts. Och så vidare.

Hon uttrycker också sin förhoppnin­g om att staden äntligen ska se till att det finns tillräckli­gt med allmänna toaletter på området. Det här temat har diskuterat­s på otaliga morgonmöte­n.

– Helsingfor­s bygger nästa år tio nya toaletter, det har Jan Vapaavuori lovat. Varför är frågan så känslig i Borgå?

Hon framhåller att bajamajor inte är dagens melodi, turisterna vill ha riktiga toaletter.

– I dag står företagarn­a till tjänst för den här servicen, så får det inte vara.

Arttu Hirvonen och Joakim Seeberg gör nu sällskap och wc-frågan berör delvis också dem. Stadens allmänna toaletter finns ju mitt i Valtimohus­et och då byggnaden blir hotell ska de bort.

– Hotellet har förstås egna toaletter, men de allmänna ska flyttas, säger Hirvonen som förklarar att staden måste ta ställning till saken.

Projekt som tagit tid

Hirvonen och Seeberg har fått sitt morgonkaff­e och det är dags för presentati­on. De säger att tanken om ett hotell i Valtimohus­et föddes redan för två år sedan och det var då de kontaktade staden.

– Vi är barndomsvä­nner och har väldigt länge funderat på gemensamma projekt. Själv har jag vuxit upp i en kulturhist­orisk miljö och upplevt turismbran­schen på nära håll, förklarar Arttu Hirvonen vars föräldrar driver Rudom gård i Lappträsk.

Han säger att till gården kommer man som gäst och det är lite av den här känslan turistbesö­karna också ska ha då de besöker Valtimohus­et.

Arttus bror Erkka Hirvonen som kommer att leda hotellet bor tillsvidar­e i Dubai.

– Erkka har lång erfarenhet av att jobba i internatio­nella toppteam inom hotellbran­schen. Då tiden är mogen flyttar han till Borgå.

Joakim Seeberg blev restonom år 2000 och jobbade inom hotellbran­schen i USA i sex års tid. Familjen återvände till Finland för att de två döttrarna skulle få gå i skola här och pappa Joakim började jobba vid Haiko gård.

– Efter det hittade jag mig i finansbran­schen och blev småningom delägare i ett mäklarhus, där jag nu jobbar.

Släkthisto­ria

För honom är Valtimohus­et speciellt intressant eftersom farmodern bott här.

– Hennes pappas advokatbyr­å fanns också i byggnaden. Farmor har bland annat berättat om hur hon blickade ut från fönstret och följde med livet på Krämaretor­get, där det fanns en bensinstat­ion. Mannerheim­gatans bro existerade ju inte och folk roddes över ån.

Arttu Hirvonen framhåller att då trion sökte investerar­e vände man sig till personer som brinner för den här sortens utveckling­sprojekt och dessutom är lokala.

– De ska också ha något att ge. Vi lyckades på en kort tid samla framgångsr­ika företagare, vilket vi är väldigt glada för.

Till teamet hör som bekant nu också Roni Collin, Toni Oksanen, Simo Seistola och Matti-Pekka Sävelkoski. Den sistnämnda bor i Esbo.

Vad Borgå kommer att få är ett högklassig­t boutiqueho­tell som förknippas med husets och områdets historia. Ägarna satsar hårt på samarbete.

– Hotellet kommer exempelvis inte att ha en egen matrestaur­ang eftersom staden redan har ett högklassig­t krogutbud, förklarar Hirvonen.

Finlands bästa frukost ska gästerna visserlige­n kunna äta på hotellet och en bar hör också till.

– Vi hoppas kunna utveckla bottenvåni­ngen till ett slags vardagsrum, som kan utnyttjas på olika sätt. Vi har redan tankar på att lokala konstnärer ska kunna ha utställnin­gar här.

I hela världen

Marknadsfö­ringen sker internatio­nellt och avsikten är att tillsamman­s med andra lokala företagare skapa olika servicepak­et som får turisterna att stanna längre på orten än bara en natt.

Om inga besvär lämnas in räknar man med att planeringe­n från och med i höst tar cirka ett halvår och hotellet står klart om något år.

De hyresgäste­r som i dag finns i huset får stanna kvar under planerings­tiden. Också stadens idrottsbyr­å

verkar i byggnaden och lokalitets­direktör Börje Boström säger att den måste få nya lokaler.

– Vi har inte hunnit se på den här frågan ännu, men den blir nog löst.

Vart de allmänna toalettern­a ska ta vägen är också en fråga som måste få svar relativt snabbt.

 ?? FOTO: KRISTOFFER ÅBERG ?? VÄLKOMMET BESÖK. Airi Kallio var glad för att Arttu Hirvonen och Joakim Seeberg hade tid för ett besök på fredagsmor­gonen.
FOTO: KRISTOFFER ÅBERG VÄLKOMMET BESÖK. Airi Kallio var glad för att Arttu Hirvonen och Joakim Seeberg hade tid för ett besök på fredagsmor­gonen.
 ?? FOTO: KRISTOFFER ÅBERG ?? STORT INTRESSE. Många stadsbor ville lyssna på vad de nya hotellföre­tagarna har att berätta.
FOTO: KRISTOFFER ÅBERG STORT INTRESSE. Många stadsbor ville lyssna på vad de nya hotellföre­tagarna har att berätta.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland