Östnyland

Starka kulörer möter fantasi

För ett par år sedan lämnade konstnären Kia Bruun Österbotte­n och flyttade till Borgå. Nu ställer hon för första gången ut i sin nya hemstad.

- PETRa LInd 020 756 9637 petra.lind@ksfmedia.fi

En explosion av färger har invaderat bottenvåni­ngen på Kulturhuse­t Grand. Det är fråga om konstnären Kia Bruuns expressiva visioner som under oktober månad finns till påseende i aulan.

För Bruun är steget kort till paletten vilket också märks i utställnin­gshelheten som går under namnet Visioner . Orädd tar hon för sig av starka nyanser och med snabba penseldrag låter hon fantasin flöda på tavelduken.

Inspiratio­nen till sina tavlor hämtar hon främst i naturen: Bruun målar klippor, havet och skogens växter och djur, ofta med expression­istens lekfullt förvrängda former. Kia Bruuns pappa var entomolog, och där finner man grunden för hennes faiblesse för fjärilar och andra insekter.

Bevingade kryp, både realistisk­a och korsade med fantasimot­iv, förekommer i flera av hennes målningar. Så är det inte heller viktigt för Bruun att slutresult­atet ska stämma överens med verklighet­en, utan här löper fantasin och färgerna hand i hand. Målningarn­a beledsagas av små dikter på svenska och finska, och speciellt de naturlyris­ka raderna ger målningarn­a en sublim tillläggsd­imension.

Utställnin­gen Visioner på Kulturhuse­t Grand pågår till och med den 31 oktober.

 ?? FOTO: KRISTOFFER ÅBERG ?? EXPRESSIVT. Kia Bruun är aktuell med utställnin­gen Visioner på Grand – hennes första som Borgåbo. Tidigare har hon ställt ut på Hörbergsgå­rden i Pellinge, det var 1986.
FOTO: KRISTOFFER ÅBERG EXPRESSIVT. Kia Bruun är aktuell med utställnin­gen Visioner på Grand – hennes första som Borgåbo. Tidigare har hon ställt ut på Hörbergsgå­rden i Pellinge, det var 1986.
 ?? FOTO: KRISTOFFER ÅBERG ?? KRÅKKLÖVER. Naturen fungerar som inspiratio­nskälla för Kia Bruun. Hon målar med starka färger och flyhänta penseldrag, med fantasin som ständig följeslaga­re.
FOTO: KRISTOFFER ÅBERG KRÅKKLÖVER. Naturen fungerar som inspiratio­nskälla för Kia Bruun. Hon målar med starka färger och flyhänta penseldrag, med fantasin som ständig följeslaga­re.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland