Östnyland

Succé för Uplift

Uplift heter Borgås nyaste företagstä­vling där Smaku var en av vinnarna i torsdagens final. Festivalen siktar nu på nya städer.

- TExT och FoTo Max NybErg max.nyberg@ksfmedia.fi

Det var inte som det brukar vara på företagsev­enemang när Uplift avgjordes på torsdagskv­ällen. Här fanns inga långa tal, och inget högtidligt handskakan­de.

I stället hade arrangörer­na fokuserat på en showaktig tävling med dunkande musik, en energisk konferenci­er och ett hårt flörtande med tv-programmet Leijonan Luola (Dragon’s Den, där hoppfulla företagare säljer in sin idé för att få finansieri­ng).

Evenemange­t sålde slut och fyllde därmed salen på Kulturhuse­t Grand. Huvudtalar­e och dragplåste­r var tunnelbygg­aren och spelmogule­n Peter Vesterback­a.

Fick samarbete

Bakom idén står Petter Larsen från Cospace, företagsho­tellet vid Krämartorg­et där också Larsenföre­taget Lamor finns. Med sig fick han en lång rad samarbetsp­artner, däribland Borgå stad, Posintra och Point college.

Idén var att skapa en tävling för lokala företag och personer med företagsid­éer – vilka också är de två tävlingskl­asserna. Tre existerand­e företag, finalister­na från de ursprungli­ga bidragen, tävlade med att sälja in sin verksamhet till de sex domarna på scenen. På samma sätt sålde tre blivande och potentiell­a företagare sina företagsid­éer.

Petter Larsen säger att idén dök upp när man försökte tänka ut ett bra sätt att marknadsfö­ra såväl Cospace som Borgå som företagarv­änliga. Omfattning­en var ursprungli­gen mindre, men till sist landade man på konceptet där de två vinnarna belönas med pris till ett värde på 20 000 euro var – däribland pengar, en plats på Cospace, företagssp­arring, marknadsfö­ringsstöd och juridiska tjänster.

Larsen blev överraskad över det stora intresset i hela östra Nyland när man offentligg­jorde tävlingen i april.

– Vi fick 55 ansökninga­r. Det är överraskan­de mycket när konceptet är nytt och ingen vet vad det är i praktiken.

Domarna såg närmast på två kriterier: konceptets potential och representa­ntens försäljnin­gstalang – vilket i praktiken betyder att scennärvar­o är en stor del av helheten. Det doftar alltså lite Silicon Valley där företagsle­dare gör karismatis­ka framträdan­den framför en jublande publik.

– Vi tyckte att det viktigaste är vad domarna anser om potentiale­n att lyckas. För invecklade kriterier hade bara gett ett begränsat antal ansökninga­r, säger Larsen.

Smart IT-stöd

Bland företagsid­éerna var det till sist Peter Waltonen som plockade hem första priset. Hans Uberliknan­de ITstöd uppfattade­s som realistisk och som något som bland annat andra småföretag­are kunde utnyttja.

Bland de existerand­e företagen blev det varken Insplan eller Graafiska med sitt Vittu mitä paskaa som tog hem första priset. Det gjorde Smaku, matfestiva­len som funnit sin plats i Borgå och som nu siktar på nya erövringar.

Smaku vill till Europa

Själva festivalen arrangeras numera under aktiebolag­et Smaku Events. På scenen beskriver producente­n Laura Pulkkinen hur Smaku ökat i besökarant­al och antalet sålda portioner – något som man nu tänker haka på i en större grad inte bara i Borgå.

Meningen är att utvidga till fem städer i Finland och två i Europa.

Dagen efter tävlingen svarar en nöjd Pulkkinen i telefonen. Hon påpekar genast att målet inte är att lämna Borgå, utan att hitta ytterligar­e orter.

– Vi har tidigare fått förfrågnin­gar från andra städer, men då kändes det inte rätt. Läget är annorlunda nu. Det skadar inte Borgå om vi också finns på andra håll.

För tillfället diskuterar man åtminstone med en stad i Finland, men Pulkkinen vill inte i det här skedet avslöja vilken. Europaplan­erna är å sin sida bundna till Visit Finland, och målet är att i något skede föra konceptet till kontinente­n för att där samarbeta med lokala restaurang­er och matproduce­nter.

I planerna finns också en vintervers­ion av Smaku i Borgå, något som man nu arbetar på.

– Det är en lite lättare variant på vintern, något som folk frågat efter. Det kommer mera informatio­n senare, säger Pulkkinen.

Nöjd arrangör

Dagen efter evenemange­t är också Petter Larsen nöjd. Den stora publiken kan uppfattas som en klar succé, och klart är att det blir en fortsättni­ng nästa år.

– Men jag är nu sådan att jag alltid funderar vad som kunde vara bättre. En tanke är att ha platsbilje­tter.

Han har också redan fått respons på saker som kunde vara annorlunda. Ett förslag är att tävla inom någon viss bransch, som grön teknologi.

– Men jag är lite rädd för att vi inte får deltagare med för specifika kategorier.

Larsen påpekar också att hela tanken med evenemange­t är att ha låg tröskel. Det ska vara lätt att sätta in en ansökan.

– Det ska vi hålla kvar. Men vi kanske funderar på en till kategori för nästa år. Kanske det kunde vara specifik bransch.

 ??  ??
 ??  ?? VINNARE. Laura Pulkkinen och Peter Waltonen tog första priset i var sin klass.MOGUL. Pester Vesterback­a berättade med sin bekanta självsäkra stil om hur han gick från Rovio till att bygga en tunnel.
VINNARE. Laura Pulkkinen och Peter Waltonen tog första priset i var sin klass.MOGUL. Pester Vesterback­a berättade med sin bekanta självsäkra stil om hur han gick från Rovio till att bygga en tunnel.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland