Östnyland

varm höst

Den varma hösten och en gynnsam fjolårsvin­ter har fått antalet älgflugor att skjuta i höjden.

-

– Vissa år finns det rikligt med älgflugor, på samma sätt som alla insektstam­mar varierar från år till år. I år råkade det vara älgflugorn­as år, säger Reima Leinonen, miljöexper­t vid Närings-, trafik- och miljöcentr­alen i Kajanaland.

Vädret har också gynnat älgflugorn­a, förra vintern var snörik i stora delar av Finland och samtidigt fick de flygande krypen njuta av en varm sommar.

– Den varma sommaren fick älgflugorn­a att kläckas i stora mängder på en gång. Så den totala mängden verkar dessutom större eftersom de alla kom på en gång i år, säger Leinonen.

På grund av global uppvärmnin­g sprider sig insekterna också norrut, med en takt på kring 50 kilometer om året. Enligt Leinonen finns älgflugorn­a framför allt där det finns älgar.

– De kan också använda renar eller hjortar som värddjur, men de föredrar älgarna som har tjockare päls som skyddar mot kylan.

Enligt Leinonen har älgflugorn­a få naturliga fiender som skulle hålla nere antalet. Näbbmöss och mesar äter dem, men inte i märkbara mängder. Det finns inte heller parasitste­klar som äter älgflugor, vilket är vanligt bland många andra insekter.

– I Sverige har de hittat en älg som hade omkring 20 000 älgflugor på sig, vilket helt klart är ett stort stressmome­nt för djuret.

Harakiri att landa på människor

Älgflugor söker sig ibland till människor, men enligt Leinonen kan larverna inte utvecklas på en människa.

– Att landa på en människa är rena rama harakirin för en älgfluga, för när de landar tappar de vingarna och kan inte söka efter ett annat värddjur. Det är egentligen en bra sak för det betyder att de inte sprider sjukdomar.

Det händer att älgflugorn­a sticker vissa människor, medan de lämnar andra i fred.

– Vissa personer lockar till sig betydligt fler älgflugor än andra. Vad det beror på är ett mysterium. Mig bryr de sig inte alls om, säger Leinonen. Hur kan man skydda sig mot älgflugorn­a? – Stanna inne, säger Leinonen med ett skratt.

Täckande kläder och en insekthatt kan också vara bra om man vill ut och plocka svamp eller bär.

– Jag har hört att vissa sorters insektmede­l fungerar, men jag har inte prövat det själv.

Älgflugorn­a är tåliga kräk, så enligt Leinonen lönar det sig också att undersöka kläderna noggrant efter att man har varit ute i skogen.

– Jag har till och med sett en rackare överleva och krypa i väg efter att ha blivit tvättad med jaktrocken i tvättmaski­nen.

 ??  ??
 ?? Foto: Arkivbild/MAriA Fäldt ?? EttriGa. Det är älgflugorn­as år i år, och på grund av den varma hösten finns det fortfarand­e gott om dem i skogarna.
Foto: Arkivbild/MAriA Fäldt EttriGa. Det är älgflugorn­as år i år, och på grund av den varma hösten finns det fortfarand­e gott om dem i skogarna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland