AVGI

Διπλή κοροϊδία, διπλή λεηλασία

Συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης η λεηλασία των πολιτών, τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Ουσιαστικά στηρίζει το κοινωνικό της προφίλ στην αφαίμαξη των μεσαίων και χαμηλών κοινωνικών στρωμάτων

- Της ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΜΠΡΕΓΙΑΝΝΗ

Αντί για γενναίες παρεμβάσει­ς προς όφελος της κοινωνίας η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιδίδεται σε διπλή λεηλασία των πολιτών. Τα χρήματα που δίνει με τη μορφή επιδοτήσεω­ν στην ενέργεια και για τα οποία τόσο επαίρεται στα κανάλια «τα παίρνει από την κοινωνία». Τον τρόπο που γίνεται η διπλή αφαίμαξη των πολιτών αναδεικνύε­ι ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτικ­ή Συμμαχία.

«Όταν υπάρχουν αυξημένα φορολογικά έσοδα μόνο από τον ΦΠΑ 2,5 δισ. και όταν σε συνθήκες πληθωρισμο­ύ 11% και 12% η Ν.Δ. αρνείται να μειώσει τον ειδικό φόρο κατανάλωση­ς στα καύσιμα και στον ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής», εξήγησε ο Νάσος Ηλιόπουλος (στον ρ/σ 105,5 FM Στο Κόκκινο), η κυβέρνηση παίρνει τα χρήματα από τους πολίτες και τα δίνει σε αυτούς που λεηλατούν την κοινωνία μέσω των λογαριασμώ­ν. Αυτό είναι «μια διπλή διαδρομή λεηλασίας, την οποία συντονίζει η κυβέρνηση Μητσοτάκη».

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη προτιμά να επιδοτεί με 2 δισ. για τον Σεπτέμβριο αυτούς που «κλέβουν» τους πολίτες, ενώ με 340 εκατ. θα μπορούμε «να έχουμε μία ΔΕΗ υπό δημόσιο έλεγχο η οποία θα συγκρατήσε­ι τις τιμές». Ταυτόχρονα, αν συγκρίνει κανείς την τιμή με την οποία αγοράζουν οι πάροχοι με την τιμή πώλησης, προκύπτει ότι έχουν 500 εκατ. ουρανοκατέ­βατα κέρδη μόνο για τον μήνα Σεπτέμβριο.

Κοροϊδία με βάση τη στατιστική!

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. κατηγορεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι προσπάθησε να ξεγελάσει τους πολίτες στη ΔΕΘ χρησιμοποι­ώντας τη στατιστική. Δεν έδειξε, όμως, τις τιμές λιανικής στο ρεύμα σε σχέση με την αγοραστική δύναμη των πολιτών. Αν το έδειχνε, θα φαινόταν ότι «είμαστε 13% πιο

ακριβοί από τη Μαδρίτη, 20% από τη Λισσαβώνα, 54% πιο ακριβοί από το Παρίσι». Επίσης, απέκρυψε ότι «η ετήσια αύξηση στο φυσικό αέριο στην Ελλάδα είναι 221%, με τον μέσο ευρωπαϊκό όρο να είναι στο 62%».

Ειδικότερα, τα φορολογικά έσοδα σε σχέση με πέρσι ήταν 7 δισ. περισσότερ­α σε φόρους στο οκτάμηνο. Σε αυτά «πατάει» η κυβέρνηση και επαίρεται για καλή επίδοση της οικονομίας, όμως είναι χρήματα που έφυγαν από τις τσέπες των πολιτών, κυρίως μέσω του ΦΠΑ, όπως είπε η Έφη Αχτσιόγλου (Οpen). Πρόσθεσε, επίσης, ότι η Ελλάδα «είναι η χώρα με τον υψηλότερο ενεργειακό πληθωρισμό στην Ευρώπη, πρώτη στις αυξήσεις του ρεύματος στις επιχειρήσε­ις, τρίτη στις αυξήσεις του ρεύματος στα νοικοκυριά. Οι εργαζόμενο­ι

χρειάζοντα­ι δύο κατώτατους μισθούς τον χρόνο για να πληρώσουν το ρεύμα εξαιτίας των αυξήσεων».

Τι πρέπει να γίνει

Αυτό που πρέπει να γίνει για την ανακούφιση της κοινωνίας είναι: α) παρέμβαση στην αγορά ενέργειας με πλαφόν στην τιμή, που σημαίνει κόστος παραγωγής συν ποσοστό κέρδους 5% και τίποτε άλλο, β) αποσύνδεση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος από το φυσικό αέριο. Το έχουν κάνει η Πορτογαλία και η Ισπανία, και γ) πραγματική φορολόγηση των υπερκερδών που σωρεύτηκαν επί έναν χρόνο και δεν έχουν φορολογηθε­ί, για να μπορέσουν να γίνουν μειώσεις σε έμμεσους φόρους, όπως στον ΦΠΑ στα τρόφιμα και στον ΕΦΚ στα καύσιμα.

Να υπενθυμίσο­υμε ότι ο Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ εξήγησε τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να γίνει η επανακρατι­κοποίηση της ΔΕΗ με την επανάκτηση του 17% της εταιρείας μέσω της αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου. Ο ΣΥΡΙΖΑ ειδικά για το θέμα αυτό δείχνει ποια είναι η τάση στην Ευρώπη, καθώς σε αυτήν την κατεύθυνση κινούνται ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γερμανία και η Γαλλία.

Στις Βρυξέλλες ο Τσίπρας

Την Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίο­υ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Αλ. Τσίπρας θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με το πρόγραμμά του, στις 2 μ.μ. τοπική ώρα θα συναντηθεί με την Ευρωπαία επίτροπο Ευρωπαϊκών Αξιών και Διαφάνειας Βέρα Γιούροβα. Νωρίτερα θα πραγματοπο­ιήσει συνάντηση με τον πρόεδρο της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνη­ς και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλί­ου Χουάν Λόπεζ Αγκιλάρ. Στις 3 μ.μ. θα παραστεί στην εκδήλωση μνήμης για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Μανώλη Γλέζου, καθώς και στα εγκαίνια της αίθουσας «Μανώλης Γλέζος» στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλι­ο.

Η κυβέρνηση παίρνει τα χρήματα από τους πολίτες και τα δίνει σε αυτούς που λεηλατούν την κοινωνία μέσω των λογαριασμώ­ν

Νάσος Ηλιόπουλος

εκπρόσωπος Τύπου ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece