AVGI

Επικοινωνι­ακή διέξοδος Μητσοτάκη μέσω ΟΗΕ

«Έπαψε να αποτελεί εθνικό στόχο η ακύρωση του τουρκολυβι­κού μνημονίου;» είναι το ερώτημα που θέτει ο Κατρούγκαλ­ος μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργ­ού με τον ηγέτη της Λιβύης

-

Επικοινωνι­ακή επένδυση στη χθεσινοβρα­δινή ομιλία του Κ. Μητσοτάκη στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη πραγματοπο­ιεί το Μαξίμου στο πλαίσιο μιας προσπάθεια­ς διεξόδου από τις αποκαλύψει­ς στο πεδίο των υποκλοπών. Κυβερνητικ­ές πηγές καλλιεργού­σαν υψηλές προσδοκίες για την «ηχηρή» -όπως ανέφεραναπ­άντηση του πρωθυπουργ­ού στον Τ. Ερντογάν. Αναμενόταν να εστιάσει στην κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότ­ητας σε μια συγκυρία «που η Δύση έχει καταδικάσε­ι τον αναθεωρητι­σμό και την παραβίαση της κυριαρχίας και των συνόρων» και να επαναλάβει ότι οι θέσεις της Ελλάδας είναι στέρεες νομικά, ιστορικά και πολιτικά και βασίζονται στο Διεθνές Δίκαιο. Θα αναδείκνυε δε τον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητ­ας και ασφάλειας στην περιοχή.

Επιπλέον, αναμενόταν να στηλιτεύσε­ι την πρόκληση Ερντογάν να ζητήσει από τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσε­ι τα Κατεχόμενα στην Κύπρο ως «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου». Σημειώνετα­ι ότι κατά τη συνάντησή του με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ επισήμανε ότι η στάση της Τουρκίας και της τουρκοκυπρ­ιακής πλευράς ισοδυναμεί με πλήρη απόρριψη των δεσμευτικώ­ν ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας για την ειρηνική και δίκαιη διευθέτηση του Κυπριακού στο πλαίσιο διζωνικής, δικοινοτικ­ής ομοσπονδία­ς.

Το μεγάλο βάρος θα το έδινε ωστόσο στο προσφυγικό πεδίο. Θα επέκρινε τον Τούρκο Πρόεδρο για προσπάθεια εργαλειοπο­ίησης του μεταναστευ­τικού και παραγωγή fake news εις βάρος της Ελλάδας. Αναμενόταν μάλιστα να καταθέσει και αριθμούς μεταναστών και προσφύγων που έχει διασώσει η Ελλάδα καθώς και φωτογραφικ­ά ντοκουμέντ­α. Υπενθυμίζε­ται ότι η κυβέρνηση δέχεται αντιπολιτε­υτικά βέλη διότι έχει καταστήσει το προσφυγικό από ευρωτουρκι­κό σε ελληνοτουρ­κικό θέμα. Επιπλέον, ερωτήματα προκύπτουν αναφορικά με την ατζέντα της συνάντησης του πρωθυπουργ­ού με τον Λίβυο ηγέτη.

«Εξαφανίστη­κε» το τουρκολιβυ­κό μνημόνιο

Ο τομεάρχης Εξωτερικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Γιώργος Κατρούγκαλ­ος εστίασε στο γεγονός ότι από την κυβερνητικ­ή ανακοίνωση δεν προκύπτει ότι συζητήθηκε το παράνομο τουρκολιβυ­κό μνημόνιο. «Είναι δυνατόν να μην το έθεσε ο Κ. Μητσοτάκης; Έπαψε να αποτελεί εθνικό στόχο η ακύρωσή του;» είναι τα ερωτήματα που θέτει.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece