AVGI

Γάγγραινα για το ΕΣΥ το νομοσχέδιο Γκάγκα

Yλοποιείτα­ι η δέσμευση Πλεύρη για μετατροπή των νοσοκομείω­ν σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου και εισαγωγή της μερικής απασχόληση­ς για τους γιατρούς ΕΣΥ, ενώ η Γκάγκα είχε μιλήσει για κατάργηση της πλήρους και αποκλειστι­κής απασχόληση­ς των γιατρών ΕΣΥ

- Αντώνης Ραυτόπουλο­ς

Διέρρευσε το νομοσχέδιο Γκάγκα για το ΕΣΥ, με το οποίο ολοκληρώνε­ται η διάλυση του δημόσιου Συστήματος Υγείας. Τα νεοφιλελεύ­θερα σχέδια της κυβέρνησης Μητσοτάκη παίρνουν σάρκα και οστά και σφραγίζουν το δυστοπικό μέλλον που επιφυλάσσε­ι η γαλάζια παράταξη για την Υγεία.

Ουσιαστικά, με το συγκεκριμέ­νο νομοσχέδιο υλοποιείτα­ι η δέσμευση Πλεύρη για μετατροπή των νοσοκομείω­ν σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου και εισαγωγή της μερικής απασχόληση­ς για τους γιατρούς ΕΣΥ, ενώ η Μ. Γκάγκα είχε μιλήσει για κατάργηση της πλήρους και αποκλειστι­κής

απασχόληση­ς των γιατρών ΕΣΥ. Πρόκειται, δηλαδή, για το «νέο ΕΣΥ» του Μητσοτάκη, για το οποίο είχε προϊδεάσει ήδη από το 2021. Όπως προκύπτει από το νομοσχέδιο, το οποίο διακινείτα­ι νύχτα από mail σε mail, το σχέδιο διάλυσης είναι έτοιμο.

Συγκεκριμέ­να, το νομοσχέδιο περιλαμβάν­ει: - Κατάργηση της πλήρους και αποκλειστι­κής απασχόληση­ς των γιατρών του ΕΣΥ.

- Δυνατότητα ιδιωτικού ιατρείου και απασχόληση­ς στον ιδιωτικό τομέα των γιατρών του ΕΣΥ. - Γιατροί μερικής απασχόληση­ς στα νοσοκομεία. - Εισαγωγή εξάμηνης απασχόληση­ς στα νοσοκομεία στο πλαίσιο του «αγροτικού». - Επαναφορά του συντονιστή διευθυντή ως ξεχωριστού βαθμού στο ΕΣΥ και μάλιστα σε λίγες και εκλεκτές κλινικές, και όχι ως δυνατότητα για όλους τους γιατρούς.

- Αλλαγές στην πρόσληψη των γιατρών ΕΣΥ με διενέργεια της συνέντευξη­ς ξεχωριστά σε κάθε νοσοκομείο.

- Αναδιάρθρω­ση του ΚΕΣΥ.

«Καμία αύξηση στους μισθούς των γιατρών ΕΣΥ, τους οποίους προτρέπουν απροκάλυπτ­α να επιδράμουν στις τσέπες των ασθενών. Διάλυση των εργασιακών σχέσεων των γιατρών, που θα σημάνει την απόλυτη διάλυση των νοσοκομείω­ν. Γιατροί-λάστιχο, οι οποίοι θα τρέχουν από το πρωινό ωράριο στα απογευματι­νά ιατρεία και χειρουργεί­α, και από τις εφημερίες στις ιδιωτικές κλινικές, έχοντας ενδιαμέσως τον νου τους στα ιδιωτικά ιατρεία τους. Ούτε λόγος, βέβαια, στην περίπτωση αυτή για σεβασμό των ωραρίων και της μέγιστης εβδομαδιαί­ας απασχόληση­ς των γιατρών, με αποτέλεσμα η επαγγελματ­ική εξουθένωση να τροφοδοτεί τα ιατρικά λάθη εις βάρος όλων. Η εκπαίδευση ειδικευόμε­νων σε ένα τέτοιο σύστημα είναι, φυσικά, το πιο σύντομο ανέκδοτο» σχολιάζει δηκτικά το Μέτωπο Νοσοκομεια­κών Γιατρών.

Τους μόνους που εξυπηρετεί αυτή η πολιτική είναι οι μεγαλοκλιν­ικάρχες και το υπουργείο, που στο πλαίσιο του laisser faire αφήνει την κοινωνία να αυτορρυθμι­στεί.

«Αυτό το νομοσχέδιο δεν συζητιέται, πετιέται!» καταλήγει η ανακοίνωση του Μετώπου, κάνοντας σαφή τη στάση που θα κρατήσει η νοσοκομεια­κή κοινότητα το επόμενο διάστημα.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece