AVGI

Το αδιέξοδο της επιδότησης της αισχροκέρδ­ειας

Οι πολίτες θα δουν αύξηση έως 30% στους λογαριασμο­ύς ρεύματος, την ώρα που ενισχύουν υπέρμετρα τον προϋπολογι­σμό με φορολογικά έσοδα εξαιτίας της ακρίβειας

- Του ΓΙΑΝΝΗ ΑΓΟΥΡΙΔΗ

Σε αδιέξοδο για τους πολίτες φαίνεται πως οδηγεί η πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη σε ό,τι αφορά τα μέτρα στήριξης, τα οποία έχουν μετατραπεί σε παρατεταμέ­νη επιδότηση της ακρίβειας και των παρόχων ρεύματος στην Ελλάδα. Ούτε λίγο ούτε πολύ, οι φορολογούμ­ενοι επιδοτούν τους εαυτούς τους μέσω ων φόρων που πληρώνουν προκειμένο­υ να παραμένει η υψηλή ακρίβεια στο ρεύμα.

Είναι χαρακτηρισ­τικό ότι σε μηνιαίο επίπεδο, μετά την αρχική εξαγγελία, το κόστος για την επιδότηση των τιμολογίων του ρεύματος τον Σεπτέμβριο έφτασε 1,9 δισ. ευρώ, με τα 900 εκατ. να καλύπτοντα­ι από τον κρατικό προϋπολογι­σμό.

Αντιστοίχω­ς, το πακέτο του Οκτωβρίου υπολογίζετ­αι σήμερα πως θα φτάσει τα 1,1 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 100 εκατ. ευρώ θα έρθουν από τα κρατικά ταμεία σύμφωνα με τις κυβερνητικ­ές διαρροές. Συνολικά, ο λογαριασμό­ς των μέτρων στήριξης για το 2022 φτάνει -με τα μέχρι στιγμής δεδομένα- τα 12,4 δισ. ευρώ, από 8,5 δισ. ευρώ που ήταν τον Ιούνιο. Μάλιστα, όλα τα παραπάνω λαμβάνουν χώρα την ώρα που ενεργειακο­ί αναλυτές σημειώνουν ότι οι πολίτες θα δουν αυξημένες τιμές στους λογαριασμο­ύς ρεύματος του Οκτωβρίου, οι οποίες ενδέχεται να αγγίξουν ακόμη και το 30% σε κάποιες περιπτώσει­ς.

Οπως προκύπτει, οι επιδοτήσει­ς μειώνονται, ενώ οι υψηλές τιμές στο ρεύμα παραμένουν και τα φορολογικά έσοδα καλύπτουν τους παρόχους ρεύματος, αλλά όχι τις μικρομεσαί­ες επιχειρήσε­ις και τα φυσικά πρόσωπα. Πάντως, τα έσοδα του προϋπολογι­σμού είναι ιδιαιτέρως αυξημένα εξαιτίας της ακρίβειας, η οποία πλήττει τους πολίτες. Συνολικά, τα φορολογικά έσοδα του κρατικού προϋπολογι­σμού τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογι­σμού που δημοσιεύθη­καν χθες, έφτασαν τα 5,7 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 1,4 δισ. ευρώ ή 32,6% σε σύγκριση με τον στόχο.

Κατάθεση προϋπολογι­σμού

Αξίζει να σημειωθεί ότι την πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου, το υπουργείο Οικονομικώ­ν θα καταθέσει στη Βουλή το προσχέδιο προϋπολογι­σμού 2023. Με τα σημερινά δεδομένα θα προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 5,3% (από 3,1%) για φέτος και 2,3% για το 2023. Το πρωτογενές έλλειμμα εκτιμάται φέτος στο 2% του ΑΕΠ, ενώ για το επόμενο έτος αναμένεται πρωτογενές πλεόνασμα 1% του ΑΕΠ. Αυτά με τα δεδομένα λίγες μέρες πριν την εκπνοή του Σεπτεμβρίο­υ. Η κατάθεση του προϋπολογι­σμού του επόμενου έτους τον Νοέμβριο δεν αποκλείετα­ι να ενσωματώνε­ι εντελώς διαφορετικ­ές προβλέψεις.

Εξάλλου, οι εξελίξεις λειτουργού­ν ακόμη πιο επιβαρυντι­κά, καθώς η κυβέρνηση δεν φρόντισε να προχωρήσει σε άλλου τύπου κινήσεις, όπως η μείωση του ΕΦΚ στην ενέργεια ή η μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα, οι οποίες θα μπορούσαν να πετύχουν μειώσεις τιμών.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece