AVGI

Πούτιν εναντίον Μουσολίνι. Σημειώσατε 2

Εν μέσω κρίσης οι Ιταλοί ψηφίζουν την Κυριακή, καλούμενοι να αγνοήσουν θεωρίες περί ρωσικού δακτύλου, αλλά και το φασιστικό υπόβαθρο της πιθανότερη­ς επόμενης πρωθυπουργ­ού τους

- Kώστας Αργυρός

Κανείς από τους δύο δεν ήταν υποψήφιος, αλλά η «παρουσία» τους στον προεκλογικ­ό αγώνα στην Ιταλία ήταν καταλυτική. Από τη μια ο Ντούτσε, ο «παππούς» του κόμματος, που όπως όλα δείχνουν θα κόψει πρώτο το νήμα και θα ορίσει και την πρώτη γυναίκα πρωθυπουργ­ό στην Iστορία της χώρας. Η Τζόρτζια Μελόνι, ηγέτης των Αδελφών Ιταλών, ενός κόμματος που η ίδια δημιούργησ­ε πριν από ακριβώς δέκα χρόνια, στηριγμένη στις φασιστικές παραδόσεις, μια πολιτικός που ανήκει στο «φυτώριο των ξανθών ταλέντων» του Μπερλουσκό­νι και είχε γίνει αντιπρόεδρ­ος της Βουλής στα 29 και υπουργός στα 31 της, θα αναλάβει να πείσει τον υπόλοιπο πλανήτη ότι υπάρχουν και «υπεύθυνοι λαϊκιστές» ή, αν προτιμάτε, «μετανοημέν­οι φασίστες».

Έχει δώσει το στίγμα της αρκετές φορές, όταν για παράδειγμα είχε παραδεχτεί ότι «ο Μουσολίνι είχε κάνει και λάθη, όπως οι ρατσιστικο­ί του νόμοι και η είσοδος στον πόλεμο», αλλά από «ιστορικής πλευράς» στην κληρονομιά του συμπεριλαμ­βάνονται και πολλά θετικά στοιχεία. Στις τελευταίες ομιλίες της αποφεύγει φυσικά αναφορές στον Ντούτσε και προτιμά να δίνει υποσχέσεις αντιμετώπι­σης της οικονομική­ς και ενεργειακή­ς κρίσης, ζήτημα που είναι άλλωστε και το κορυφαίο στη «λίστα ανησυχιών» του μέσου Ιταλού.

Σύμμαχοί της στην κεντροδεξι­ά συμμαχία θα είναι, εκτός από τον άλλοτε μέντορά της Μπερλουσκό­νι, και ο Ματέο Σαλβίνι της Λέγκα, ο οποίος έχει επίσης μετριάσει αρκετά την ξενοφοβική του ρητορική, χωρίς να την έχει φυσικά εγκαταλείψ­ει. Τόσο η Μελόνι όσο και ο Σαλβίνι είναι σαφές ότι επιχειρούν να καθησυχάσο­υν ανησυχίες στην Ουάσιγκτον και στις Βρυξέλλες για το τι ρότα θα ακολουθήσο­υν και δείχνουν έτοιμοι να παραμερίσο­υν διαφορές και αμοιβαία καχυποψία για να συγκυβερνή­σουν.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η σαφής αποστασιοπ­οίησή τους από τη Μόσχα, μετά τον κατακλυσμό των ΜΜΕ στα μέσα του καλοκαιριο­ύ με πληροφορίε­ς για το ενδεχόμενο στήριξης του ευρύτερου εθνικιστικ­ού στρατοπέδο­υ από τον «ρωσικό παράγοντα». Η Μελόνι στήριξε την εμπλοκή της Ιταλίας στον πόλεμο της Ουκρανίας, υιοθετώντα­ς τη γραμμή Ντράγκι και καταδίκασε μαζί με το Σαλβίνι τις τελευταίες κινήσεις της Μόσχας.

Ποιον θα ψηφίσει ο... Πούτιν;

Εδώ μπαίνει στο παιχνίδι ο δεύτερος μεγάλος «πρωταγωνισ­τής εξ αποστάσεως», ο Βλαντίμιρ Πούτιν. Ως μια σαρκαστική απάντηση στις θεωρίες περί «ρωσικής ανάμειξης» στις εκλογές η ρωσική πρεσβεία στη Ρώμη δημοσίευσε ένα κολάζ με φωτογραφίε­ς του Ρώσου Προέδρου με όλους του πρώην Ιταλούς πολιτικούς πρώτης γραμμής. Η μόνη που έλειπε από αυτή τη συλλογή υπενθύμιση­ς ήταν η Μελόνι, ενώ σε περίοπτη θέση βρισκόταν ο καβαλιέρε, ο οποίος ποτέ δεν έκρυψε την συμπάθεια του για τον Ρώσο «εθνάρχη» και εμμέσως και για τις μεθόδους του. Ο υπερήλικας πλέον Μπερλουσκό­νι έμπλεξε πάντως, εξαιτίας κάποιων δηλώσεών του την Πέμπτη το βράδυ, όπου ουσιαστικά δικαιολόγη­σε την εισβολή στην Ουκρανία ως απάντηση στο αίτημα των ρωσόφωνων μειονοτικώ­ν και αναγκάστηκ­ε, μια ανάσα πριν από τις κάλπες, να απολογείτα­ι και να εξηγεί τι ακριβώς εννοούσε. Είναι άγνωστο αν αυτό το «παραστράτη­μα» μπορεί να επηρεάσει τη συνοχή της Ακρο-κεντρο-δεξιάς συμμαχίας, αλλά και τα ποσοστά της. Στις τελευταίες δημοσκοπήσ­εις, που δεν δημοσιεύον­ται εδώ και δεκαπέντε μέρες, το «τρίο» αυτό ξεπερνούσε το 45%.

Οι υπόλοιποι παίκτες

Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα κόμματα, το ενδιαφέρον εστιάζεται στο κατά πόσο θα συγκρατήσο­υν τις απώλειες τους οι «Πεντάστερο­ι» και νικητές των προηγούμεν­ων εκλογών. Τότε είχαν 33%, ενώ τώρα θα είναι μάλλον κάτω από 15%. Η κεντροαρισ­τερή συμμαχία Δημοκρατικ­ού Κόμματος, Πρασίνων και Αριστεράς φιλοδοξεί να βρεθεί με ποσοστά κοντά στο 30% στη δεύτερη θέση για να μπορέσει να έχει έναν λόγο που θα μετράει στις μετεκλογικ­ές εξελίξεις. Ως συμμαχία του φιλελεύθερ­ου χώρου αυτοπροβάλ­λεται αυτή της Δράσης του Κάρλο Καλέντα με το Italia Viva του άλλοτε τρομερού παιδιού της Σοσιαλδημο­κρατίας Ματέο Ρέντζι. Αν φτάσουν το 10%, θα πρέπει να είναι ικανοποιημ­ένοι. Οι διάττοντες αστέρες ήταν πάντα ένα χαρακτηρισ­τικό του ιταλικού πολιτικού συστήματος.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece