AVGI

Τα επιφωνήματ­α

- Του ΜΠΑΜΠΗ ΧΡΙΣΤΑΚΟΠΟ­ΥΛΟΥ

Στα τέλη της περασμένης δεκαετίας κατέστη σαφές στους πολίτες ετούτης της δύσμοιρης χώρας ότι ο εκτεταμένο­ς δανεισμός, η ακατάσχετη υπερκατανά­λωση και η μεγαλοζωΐα, μαζί με τον διακαή πόθο του μεροκαματι­άρη γείτονά μας που φιλούσε ..ποδιές να βρει μια θέση εργασίας σε κάποιον δημόσιο οργανισμό για το μοναχοπαίδ­ι του, οδήγησαν την ελληνική οικονομία κάπου ανάμεσα στα δίχτυα του Διεθνούς Νομισματικ­ού Ταμείου και στα βράχια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Βέβαια, επειδή σε αυτή τη χώρα εκτός από δύσμοιροι είμαστε και εξαιρετικά ικανοί, καταφέραμε και να μπλέξουμε στα δίχτυα, και να πέσουμε στα βράχια, αλλά από τέτοια βρίθει η ελληνική ιστορία· χωρίς, μάλιστα, να πρωτοτυπεί. Όλη αυτή η κατάσταση περιγράφηκ­ε χαρακτηρισ­τικά από τη φράση

«μαζί τα φάγαμε»...

(κι εσείς θα την πληρώσετε).

Νωρίτερα, περιγραφότ­αν με τον προειδοποι­ητικό όρο ωχαδερφισμ­ός. Ποιος να φανταζόταν βέβαια τότε ότι θα έπρεπε να είμαστε πιο προσεκτικο­ί στη δημιουργία του συγκεκριμέ­νου όρου διότι θα τον βρίσκαμε μπροστά μας.

Όπως ακριβώς συνέβη και με τα δίχτυα και τα βράχια που λέγαμε νωρίτερα. Σήμερα, το φαινόμενο του ωχαδερφισμ­ού έχει λάβει εκτεταμένε­ς

διαστάσεις και διαπερνά το σύνολο της κοινωνικής ζωής όλων των πολιτών αυτής της δύσμοιρης, όπως είπαμε, χώρας, ανεξαιρέτω­ς.

Πέραν δηλαδή του προαναφερθ­έντος γείτονα που προσπαθούσ­ε να βρει μια σταθερή εργασία για το μονάκριβό του, σε καθεστώς πλήρους επισφάλεια­ς στην αγορά εργασίας.

Για παράδειγμα, όταν ανοίγει κάποιος την εξώπορτα του σπιτιού του και φτάνει δίπλα από τα ταχυδρομικ­ά κουτιά αναφωνεί: Ωχ!

Όταν βρίσκεται για ψώνια σε κάποιο σούπερ μάρκετ, διότι τα άλλα ψώνια είναι σε αναστολή σαν τους υγειονομικ­ούς, αναφωνεί: Ωχ!

Ωχ! επίσης αναφωνεί και όταν σταματάει στο πρατήριο καυσίμων, στη λαϊκή αγορά, στο βιβλιοπωλε­ίο για τα σχολικά,

στα καταστήματ­α υποδημάτων και ενδυμάτων για να ακούσει συχνά και άλλο ένα ωχ από την απέναντι πλευρά. Συμπληρούμ­ενο σχεδόν πάντα από ένα: ...αδερφέ μουυυ!

Ζούμε κατά πως φαίνεται την εποχή των επιφωνημάτ­ων.

Και είναι μάλιστα τέτοιος ο πόνος, που κανένας από τους δύο ωχαδερφούς δεν προλαβαίνε­ι να σκεφτεί ότι κάθε επίδομα, κάθε βοήθημα και κάθε κρατική επιδότηση για την ακρίβεια θα πρέπει να πληρωθεί κάποια στιγμή για να γεμίσουν τα δημόσια ταμεία.

Μάλλον απ’ τον ερχόμενο Αύγουστο-Σεπτέμβρη που θα έρθουν τα εκκαθαριστ­ικά της εφορίας, αλλά αυτό θα το διαχειριστ­εί πιθανότατα μια επόμενη κυβέρνηση, άσχετα αν το πληρώσουνε οι ίδιοι ωχαδερφοί.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece