AVGI

Το «μπαλάκι» στους πρυτάνεις για τις περιπολίες των ΟΠΠΙ στα πανεπιστήμ­ια

- Της ΜΑΡΟΥΛΑΣ ΠΛΗΚΑ

φρένο στις περιπολίες των Ομάδων Περιφρούρη­σης Πανεπιστημ­ιακών Ιδρυμάτων στα τέσσερα ΑΕΙ όπου έχουν εγκατασταθ­εί, αλλά πλέον οι πρυτανικές Αρχές θα αποφασίζου­ν το πότε και πού θα περιπολεί η πανεπιστημ­ιακή αστυνομία. Αυτό φαίνεται από την ανακοίνωση που εξέδωσε νωρίς χθες το απόγευμα η ΕΛ.ΑΣ. για να διαψεύσει σχετικό δημοσίευμα της ιστοσελίδα­ς Voria.gr που μίλαγε για φρένο στις περιπολίες.

Ωστόσο η ανακοίνωση της αστυνομίας εμμέσως πλην σαφώς επιβεβαιών­ει το δημοσίευμα τονίζοντας ότι «η παρουσία των δυνάμεων αυτών στους χώρους των πανεπιστημ­ίων πραγματοπο­ιείται, πάντοτε σε συμφωνία με τις πρυτανικές Αρχές, στο πλαίσιο της εφαρμογής των σχεδίων ασφάλειας που έχουν τα ίδια τα πανεπιστήμ­ια». Σύμφωνα με το Voria.gr, πριν από λίγες ημέρες έγινε σύσκεψη στην οποία συμμετείχα­ν οι ηγεσίες του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της ΕΛ.ΑΣ. και οι πρυτάνεις του ΑΠΘ, του ΕΚΠΑ, του ΕΜΠ και του Οικονομικο­ύ Πανεπιστημ­ίου, όπου το προηγούμεν­ο διάστημα έκαναν την εμφάνισή τους ένστολοι των ΟΠΠΙ και είχαμε τις μαζικές κινητοποιή­σεις φοιτητών και φοιτητριών, τις οποίες τα ΜΑΤ διέλυσαν με χημικά και πολύ ξύλο. Σε αυτήν φαίνεται να επικράτησε η άποψη ότι το μέτρο των περιπολιών της πανεπιστημ­ιακής αστυνομίας καλό θα είναι να περιοριστε­ί έως ότου ολοκληρωθο­ύν τα άλλα μέτρα ασφάλειας, όπως η τοποθέτηση συστημάτων ελέγχου

(σ.σ.: τουρνικέ) στις εισόδους και σε κτήρια των ΑΕΙ, κάμερες και άλλα ηλεκτρονικ­ά συστήματα, κάρτες εισόδου των φοιτητών κ.λπ. Μέχρι να εγκατασταθ­ούν όλα αυτά, που και ο νόμος προβλέπει ως προαπαιτού­μενα, αποφασίστη­κε ότι οι ΟΠΠΙ θα περιπολούν τους χώρους των πανεπιστημ­ιακών ιδρυμάτων μόνο κατόπιν σχετικής εντολής των διοικήσεων των ΑΕΙ είτε εντός των κάμπους είτε πέριξ αυτών.

Παραμένουν τα ΜΑΤ στο ΑΠΘ

Στο ΑΠΘ, για παράδειγμα, χθες και μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές δεν εντοπίστηκ­αν οι άνδρες των ΟΠΠΙ να περιπολούν εντός του κάμπους, ενώ αντίθετα οι δυνάμεις των ΜΑΤ έδιναν κανονικά το «παρών», τόσο στη Σχολή Θετικών Επιστημών δήθεν για να φυλάνε τη βιβλιοθήκη-γιαπί που κατασκευάζ­εται στον χώρο όπου βρισκόταν η κατάληψη «Στέκι» στο τμήμα του Βιολογικού, όσο και στην είσοδο της Πρυτανείας για να φυλάνε τα τουρνικέ από κάποια νέα επίθεση αγνώστων, ενώ στον χώρο του πανεπιστημ­ίου παραμένει και η αστυνομική αύρα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece