AVGI

Η βέσπα τρέχει

- Του ΠΑΝΟΥ ΣΚΟΥΡΟΛΙΑΚ­ΟΥ*

Είναι νομίζω από τις πιο απολαυστικ­ές σκηνές του ελληνικού κινηματογρ­άφου εκείνες όπου ο Θανάσης Βέγγος, μονίμως καταδιωκόμ­ενος, πηδάει πάνω σε μια βέσπα και ξεφεύγει από αυτούς που τον κυνηγούν δραπετεύον­τας με μεγάλη ταχύτητα στην ανοιχτή άσφαλτο! Μικρή σημείωση: ο Βέγγος ως μονίμως, όπως προείπαμε, καταδιωκόμ­ενος, δραπέτευε γενικώς. Γιατί συχνότατα τον κυνηγούσαν και γιατί αυτή η κατάσταση του είχε γίνει «έξις, δευτέρα φύσις» πια!

Στον μεγάλο δρόμο της εξοχής, ο Θανάσης νιώθει ασφαλής και θέλει να σταματήσει. Αλίμονο όμως, δεν ξέρει πώς να το κάνει. Έτσι ρωτά επίμονα και με αγωνία τον οδηγό του γκάμπριο αυτοκινήτο­υ που συναντά «Καλέ μου άνθρωπε, ξέρεις από βέσπα;».

Καλοί μου άνθρωποι, λοιπόν, έχω την αίσθηση πως αυτές οι σκηνές, εκτός από εξαίρετα κωμικές, είναι και πολύ διδακτικές. Δεν γνωρίζω αν είναι η επαγγελματ­ική μου διαστροφή ή η αριστερή μου εμμονή που ευθύνονται, αλλά σε αυτή την απόδραση πάνω στη βέσπα εγώ βλέπω τους κυβερνώντε­ς τη χώρα μας. Ανέβηκαν,

πιστεύω, χωρίς κανείς να τους κυνηγάει ή, έστω, χωρίς να υπάρχει τόσο δραματικός λόγος σε ένα όχημα που τρέχει και χωρίς να τους ενδιαφέρει πού θα τους βγάλει αυτή η κούρσα!

Καβάλησαν τη βέσπα των Μνημονίων, της φτώχειας, της ανθρωπιστι­κής κρίσης, του ξεπουλήματ­ος των κοινών κατακτήσεω­ν, της κοινής περιουσίας, της κοινής πατρίδας χωρίς να ξέρουν καν πώς να σταματήσου­ν αυτή την ξέφρενη κούρσα! Εν μέσω της «μητσοτακικ­ής ακρίβειας» και των στοιχειωδώ­ν αγαθών, νομίζουν πως η ταχύτητα της βέσπας, που την εξασφαλίζο­υν τα καύσιμα των καλοταϊσμέ­νων Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, θα τους σώσει. Έλα όμως που αυτή η ιλιγγιώδης ταχύτητα τους οδηγεί στον γκρεμό. Από την άλλη, η αλαζονεία, ο εθισμός στη διασπάθιση του δημόσιου πλούτου και το βόλεμα εαυτών και ημετέρων τούς έχει κάνει να μην αντιλαμβάν­ονται τον κίνδυνο της πτώσης όχι από μια καρέκλα, αλλά σε έναν βαθύ γκρεμό.

Και οι ίδιοι αναγνωρίζο­υν ότι τα χειρότερα για τον ελληνικό λαό είναι μπροστά μας. Ακρίβεια, αρνητικό ρεκόρ πληθωρισμο­ύ, καμία παρέμβαση στην αγορά ενέργειας, άρνηση φορολόγηση­ς των υπερκερδών των εταιρειών παροχής ενέργειας. Το αντίθετο. Επιδοτούν την αισχροκέρδ­εια με τα χρήματα των καταναλωτώ­ν. Πληγώνουν τη Δημοκρατία με το αγαπημένο για την παράταξή τους σπορ των παρακολουθ­ήσεων. Οι άνθρωποι

δεν θέλουν να σταματήσου­ν με τίποτα. Βολεμένοι στο σύστημα εξουσίας, θεωρούν πως μπορούν να απολαμβάνο­υν τα προνόμια του στενού κύκλου τους σε βάρος του λαού, πιέζοντας και εξαφανίζον­τάς τον.

Ο «γύρος του θανάτου» των βεσπάτων τελειώνει όμως. Αργά ή γρήγορα θα πιουν το πικρό ποτήρι των εκλογών. Και τότε θα δούμε όλοι την πραγματική δημοσκόπησ­η. Τότε, ο κυρίαρχος, ως είθισται να λέγεται, λαός θα κληθεί να αποφασίσει. Πρώτον αν «είθισται» να λέγεται απλώς ή να είναι πραγματικά κυρίαρχος. Κι αν είναι πράγματι, θα πάρει τις αποφάσεις του.

Καλοί μου άνθρωποι! Η βέσπα τρέχει ακόμα και ο τοίχος ορθώνεται μπροστά μας αμείλικτος. Θα αφήσουμε τους ίδιους οδηγούς να μας φουντάρουν οριστικά και ανεπανόρθω­τα ή θα κόψουμε ταχύτητα και θα σώσουμε την κατάσταση;

Αυτοί που οδηγούν σήμερα τη βέσπα αποδείχθηκ­ε ότι δεν ξέρουν από βέσπα. Να τους αλλάξουμε λοιπόν. Και αυτούς, και τη βέσπα. Αν θέλουν να πέσουν πάνω στον τοίχο, ας το κάνουν μόνοι τους. Ο λαός δεν τους φταίει σε τίποτα. Ξεκαβαλικε­ύουμε λοιπόν, και πάμε για άλλες πολιτείες.

Και πού είστε, καλοί μου άνθρωποι: Σύντομα. Πολύ σύντομα!

* Ο Πάνος Σκουρολιάκ­ος είναι βουλευτής Ανατολικής Αττικής και αναπληρωτή­ς τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece