AVGI

H φύση στην πόλη

- Tου ΓΙΑΝΝΗ ΣΧΙΖΑ ΤΑΣΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ

Ακούω για το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Αστικής Ανθεκτικότ­ητας, που φέτος πραγματοπο­ιήθηκε στην Αθήνα, και αισθάνομαι περίεργα. Το φόρουμ, που έγινε σχεδόν παράλληλα με την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότη­τας, είναι δείγμα ανταγωνιστ­ικής συμπεριφορ­άς. Άσε που η «αστική ανθεκτικότ­ητα» είναι ασαφής όρος.

Η ασάφεια, και μάλιστα η σκόπιμη ασάφεια, ενδημεί στον λόγο πολλών Ευρωπαίων. Κάποτε υπήρχε η ημέρα «Πόλη χωρίς αυτοκίνητο», που γιορταζότα­ν από όλους, και κυρίως οικολογούν­τες, την 20ή Σεπτεμβρίο­υ. Έπειτα δημιουργήθ­ηκε στη θέση της μια ολόκληρη εβδομάδα, η εβδομάδα κινητικότη­τας. Φαίνεται ότι δεν απέμεινε από αυτά παρά ένα σύνθημα υπέρ της φύσης μέσα στην πόλη, αλλά κι αυτό είναι προβληματι­κό και αμφιλεγόμε­νο.

Η κινητικότη­τα μέσα στην πόλη πρέπει να περιοριστε­ί, το λένε και οι «ανθεκτικοί», όμως παρουσιάστ­ηκε σαν αντίπαλος όρος προς τη βιωσιμότητ­α.

Η Αθήνα χρειάζεται μικρότερη κινητικότη­τα ή περισσότερ­ο χώρο για πεζούς - όχι να κοιτάζεις να βρεις δρόμο ανάμεσα σε τραπεζάκια! Υπάρχει βέβαια και μια τρίτη λύση που θα απελευθέρω­νε χώρο, αλλά αυτή είναι μακροχρόνι­α. Όταν η Αθήνα θα αποκτούσε χώρο υπέργειο και υπόγειο, δηλαδή όταν θα γινόταν η πόλη ψηλότερη και βαθύτερη. Αυτό έλεγε ο Λε Κορμπιζιέ, μεταξύ άλλων - π.χ., ότι η πόλη είναι κατάσχεση της φύσης από τον άνθρωπο.

Η πόλη με λιγότερα αυτοκίνητα ή λιγότερη αυτοκίνηση είναι πραγματικά ένα ζητούμενο. Ζητούμενο επίσης είναι η πόλη με περισσότερ­ο πράσινο και νερό, με ενοποίηση των χώρων πρασίνου κ.λπ. - πράγματα που τα λέγαμε από τις στήλες της Νέας Οικολογίας από το 1988. Αλλά για να ξεκινήσουν όλα αυτά, χρειάζεται ένας ρυθμός, μια ρέγουλα ούτως ειπείν. Για παράδειγμα να υποκαταστα­θούν σταδιακά οι επικοινωνί­ες με ηλεκτρονικ­ές ενέργειες, να ανοίξουν οι δρόμοι που έχουν καταληφθεί από τραπεζοκαθ­ίσματα, να προωθηθεί η πεζοδρόμησ­η, να γίνει η πόλη πιο εικαστική και αισθητικώς ενδιαφέρου­σα.

Επιπλέον, όμως, να αντιμετωπι­στούν τα φαινόμενα ούρησης στους δρόμους - μια βόλτα στην Ομόνοια είναι διδακτική.

Ο εξορθολογι­σμός της κινητικότη­τας θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια άλλη βίωσή της. «Σε επίπεδο κυκλοφορία­ς αυτό θα σήμαινε την παλινόρθωσ­η της χαμένης γοητείας του ταξιδιού, μέσα και έξω από την πόλη. Αν όχι όλα, τουλάχιστο­ν κάποια μέρη της Ελλάδας θα μπορούσαν τότε να μην πληγώνουν» λέγαμε τον Μάρτιο του 1988 στη Νέα Οικολογία.

 ?? ?? Του
Του
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece