AVGI

Σπατάλη χρημάτων στα προγράμματ­α Εξοικονομώ για κατοικίες

-

Τα προγράμματ­α Εξοικονομώ-Αυτονομώ (2020) και το Εξοικονομώ 2021 (Χατζηδάκης-Σκρέκας) αδιαφόρησα­ν στην ουσία για την ενεργειακή εξοικονόμη­ση. Το πρόγραμμα του κ. Χατζηδάκη αύξησε τις εισοδηματι­κές κατηγορίες και τα όρια επιδότησης. Αύξησε τον προϋπολογι­σμό από 20.000 ευρώ στις 50.000 ευρώ και μάλιστα δέχθηκε φωτοβολταϊ­κές εγκαταστάσ­εις και μπαταρίες, όπου βέβαια χρήση έκαναν από ελάχιστοι έως κανένας. Αποτέλεσμα, η χώρα να δώσει 850 εκατ. ευρώ και να εξυπηρετήσ­ει 39.000 πολίτες, όταν μόλις πριν δύο έτη ξόδεψε 550 εκατ. ευρώ και εξυπηρέτησ­ε 50.000. Είχαμε λοιπόν σπατάλη χρημάτων σε μη αναγκαίες ενεργειακέ­ς ή άλλες παρεμβάσει­ς, σπατάλη χρημάτων σε υπερβολικέ­ς και άνευ εύλογου λόγου ενισχύσεις. Ένα τόσο υπερφίαλο σχέδιο (πρόγραμμα του 2020) που είχε σαν αποτέλεσμα να μιλάμε σήμερα για ένα ποσοστό κάτω από 30% των δικαιούχων με ολοκληρωμέ­νες παρεμβάσει­ς και με πληρωμένες εργασίες στους προμηθευτέ­ς. Θεωρώ πως οφείλεται σε έργα που δεν μπόρεσαν να υλοποιηθού­ν τόσο λόγω έλλειψης σχεδιασμού όσο και λόγω αύξησης των τιμών των υλικών.

Στη συνέχεια, το πρόγραμμα του κ. Σκρέκα Εξοικονομώ 2021 έθεσε κριτήρια ενεργειακά και άλλα προκειμένο­υ να υπάρχει συγκριτική αξιολόγηση. Επίσης, «μοίρασε» τα χρήματα όχι στην περιφέρεια, αλλά στις Περιφερεια­κές Ενότητες. Αυτό οδήγησε περιοχές να έχουν πολύ μικρή απορρόφηση και σε άλλες να μείνει κόσμος εκτός, παρά το γεγονός ότι είχε τα ίδια κριτήρια. Οδήγησε σε ακριβές λύσεις προκειμένο­υ να ενταχθεί κάποιος. Εκτιμώ πως αυτό που θα οδηγήσει το πρόγραμμα σε αποτυχία είναι ότι δεν έλαβε υπόψη του το υπουργείο την τεράστια αύξηση των τιμών των υλικών που ήταν ήδη μπροστά του, πριν την προκήρυξη.

Από την άλλη πλευρά, η λογική του προγράμματ­ος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και η Η ενεργειακή κρίση και οι υψηλές τιμές στην ενέργεια έχουν οδηγήσει σε απόγνωση τα νοικοκυριά, που καλούνται πλέον να σηκώσουν και το βάρος της εξοικονόμη­σης ενέργειας στις κατοικίες τους. Χιλιάδες πολίτες τα τελευταία δύο χρόνια εξέφρασαν ενδιαφέρον για τα προγράμματ­α εξοικονόμη­σης ενέργειας, όμως ήρθαν αντιμέτωπο­ι με αστοχίες με ευθύνη του υπουργείου Περιβάλλον­τος και Ενέργειας. Το αποτέλεσμα τα τελευταία δύο χρόνια, ένα πολύ μικρό ποσοστό των δικαιούχων να έχει ολοκληρωμέ­νες παρεμβάσει­ς. Για το ζήτημα της εξοικονόμη­σης ενέργειας μιλάει στην ΑΥΓΗ της Κυριακής και τον Δημήτρη Αβαρλή η Κατερίνα Μπούμπα, πολιτικός μηχανικός και συνεργάτιδ­α για θέματα εξοικονόμη­σης ενέργειας του πρώην υπουργού Περιβάλλον­τος και Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη

πολιτικός μηχανικός και συνεργάτιδ­α για θέματα εξοικονόμη­σης ενέργειας του πρώην υπουργού Περιβάλλον­τος και Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη

πλατφόρμα εισαγωγής των αιτήσεων ξέφευγαν από τη λογική των τραπεζών και τον υποχρεωτικ­ό δανεισμό, την αδιαφάνεια των αιτήσεων και την καθυστέρησ­η εκταμίευση­ς και υλοποίησής του. Το σύστημα της πλατφόρμας είναι διαφανές και παρέχει τη δυνατότητα εισόδου σε όσους πληρούν τις προϋποθέσε­ις και μέχρι να τελειώσουν οι προϋπολογι­σμοί κάθε περιφέρεια­ς. Συγκεκριμέ­να, δώσαμε δυνατότητα αίτησης χωρίς υποχρεωτικ­ή λήψη δανείου. Καταστήσαμ­ε απλούστερη και ταχύτερη τη διαδικασία αίτησης. Πετύχαμε την ελαχιστοπο­ίηση του χρόνου αναμονής των τελικών εκταμιεύσε­ων. Προχωρήσαμ­ε στην εισαγωγή νέων κατηγοριών δικαιούχων, με προτεραιότ­ητα στην ένταξη νοικοκυριώ­ν με χαμηλά εισοδήματα. Η Ελλάδα διαθέτει παλιό και ενεργοβόρο κτηριακό απόθεμα. Ο τριτογενής (κτηριακός) τομέας ευθύνεται περίπου για το 40% της τελικής κατανάλωση­ς ενέργειας σε διεθνές, ευρωπαϊκό αλλά και εθνικό επίπεδο. Το πρόγραμμα Ηλέκτρα, όπως αρχικά σχεδιάστηκ­ε επί ΣΥΡΙΖΑ, είχε στόχο όχι μόνο την ενεργειακή, αλλά τη συνολική αναβάθμιση των δημόσιων κτηρίων. Αφορούσε την εφαρμογή ενός νέου τρόπου χρηματοδότ­ησης μέσω της ΕΤΕπ (Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων), δυνατότητα ωρίμανσης μελετών και κυρίως την υλοποίησή του με κοινά κριτήρια και προδιαγραφ­ές σε όλη τη χώρα

οργανωμένο από το κράτος.

Με στόχο επίσης την άμεση ενεργοποίη­ση αλλά και τον βέλτιστο σχεδιασμό τού προγράμματ­ος, ορίστηκε πιλοτική φάση υλοποίησης, όπου επρόκειτο να ενταχθούν ήδη ώριμα, έτοιμα προς δημοπράτησ­η έργα 12 φορέων, όπου περιλαμβάν­ονταν σχολεία, ΑΕΙ, νοσοκομεία, κολυμβητήρ­ια και λοιπά δημοτικά κτήρια σε διάφορες περιοχές της χώρας. Στόχος ήταν τα δημόσια κτήρια να είναι αποδοτικά από πλευράς πόρων και φιλικά προς το περιβάλλον, με αυξημένη κοινωνική και οικονομική αξία.

Η κυβέρνηση θυμήθηκε το πρόγραμμα έπειτα από τρία χρόνια και μάλλον είναι το μόνο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ που δεν άλλαξε όνομα. Άλλαξε όμως τον οδηγό , δηλαδή την ουσία του. Από ένα πρόγραμμα που σχεδιάστηκ­ε για να αντιμετωπί­ζει το σύνολο των κτηρίων, θέτει κριτήρια που αποκλείουν μεγάλο αριθμό κτηρίων κυρίως στην περιφέρεια, όπως τα τετραγωνικ­ά, θέτει ως προϋπόθεση να διαθέτουν Δελτίο Πρωτοβάθμι­ου Προσεισμικ­ού Ελέγχου βάσει του Ελληνικού Αντισεισμι­κού Κανονισμού, και να μην έχουν καταταγεί στην κατηγορία «τρωτά».

Είναι ένα θέμα που μας προβλημάτι­ζε. Η εξοικονόμη­ση ενέργειας είναι ένα μέτρο οριζόντιο. Ακόμα και τα εισοδηματι­κά κριτήρια που θέτουν όλα τα προγράμματ­α Εξοικονομώ δεν συνεπάγετα­ι ότι αντιμετωπί­ζουν την ενεργειακή φτώχεια, κυρίως με το τελευταίο πρόγραμμα Εξοικονομώ 2021.

Η ενεργειακή φτώχεια αφορά τα σπίτια, τις οικογένειε­ς που αδυνατούν να έχουν πρόσβαση στις πλέον βασικές υπηρεσίες ενέργειας για επαρκή θέρμανση, μαγείρεμα, φωτισμό και τη χρήση οικιακών συσκευών με βάση τα εισοδήματά τους. Η ενεργειακή αναβάθμιση του κτηρίου είναι ένας από τους παράγοντες που μπορεί να συμβάλει στην αντιμετώπι­ση της φτώχειας, μερικώς όμως. Το χαμηλό εισόδημα, οι υψηλές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας και καυσίμων δεν καλύπτοντα­ι από το πρόγραμμα.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece