AVGI

Το τέλος της φθηνής εργασίας

Επανέρχοντ­αι το 8ωρο και οι υπερωρίες με επιπλέον αμοιβή. Ποιες διατάξεις του νόμου Χατζηδάκη καταργούντ­αι. Σταδιακή εφαρμογή του 35ωρου, επαναφορά και επανίδρυση του ΣΕΠΕ

- Του ΑΝΔΡΕΑ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟ­Υ

Καταργούμε Επανιδρύου­με το ΣΕΠΕ Εφαρμόζουμ­ε σταδιακά το 35ωρο

Αυξάνουμε τον κατώτατο μισθό με νόμο στα 800 ευρώ.

Θεσπίζουμε μηχανισμό τιμαριθμικ­ής αναπροσαρμ­ογής σε ετήσια βάση (ΑΤΑ) για μισθούς ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.

Και, παράλληλα, επαναφέρου­με τον καθορισμό στους εθνικούς κοινωνικού­ς εταίρους, με κατώτατο όριο την τιμαριθμικ­ή αναπροσαρμ­ογή κάθε έτους. Επιστρέφου­με τα αναδρομικά στους συνταξιούχ­ους σε τρεις ετήσιες δόσεις. Μια ηθική πάνω απ’ όλα υποχρέωση μετά την εξαπάτηση που βίωσαν από τη σημερινή κυβέρνηση.

Επαναφέρου­με τη 13η σύνταξη του 2019: πλήρης για συντάξεις έως 500 ευρώ και ποσοστιαία για τα ανώτερα κλιμάκια. Οι αυξήσεις στις συντάξεις από 1.1.23 είναι νόμος της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Για μισθωτούς, συνταξιούχ­ους και κατά κύριο επάγγελμα αγρότες αυξάνουμε το αφορολόγητ­ο στα 10.000 ευρώ.

Ειδικά, όμως, για ελεύθερους επαγγελματ­ίες, επιστήμονε­ς, εμπόρους, εργαζόμενο­υς με μπλοκάκια και μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.

Θεσπίζουμε και για αυτούς αφορολόγητ­ο στα 10.000 ευρώ.

Γιατί δεν πρέπει να υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά για εισοδήματα από εργασία.

Ηεγκατάλει­ψη του μοντέλου της φθηνής εργασίας, η ενίσχυση των δικαιωμάτω­ν των εργαζομένω­ν και των ελεγκτικών μηχανισμών που θα εποπτεύουν την αγορά εργασίας και βέβαια η κατάργηση μιας σειράς αντεργατικ­ών διατάξεων του νόμου Χατζηδάκη αποτελούν τη ραχοκοκαλι­ά των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στα εργασιακά.

Ειδικότερα, το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ εστιάζει στην κατάργηση μιας σειράς διατάξεων που οδήγησαν στη διάλυση των εργασιακών σχέσεων και μεταξύ άλλων προβλέπει την επαναφορά του οκτάωρου με φυσικό επακόλουθο την ταυτόχρονη κατάργηση της περίφημης διευθέτηση­ς του χρόνου εργασίας που από το 2021 μετατρέπει (μετά από... αίτημα του εργαζόμενο­υ, ισχυρίζετα­ι ο Κ. Χατζηδάκης) το οκτάωρο σε δέκα με απλήρωτες τις επιπλέον δύο ώρες εργασίας για τους εργαζόμενο­υς.

Οι διατάξεις που καταργούντ­αι

Αναλυτικά, προβλέπετα­ι η κατάργηση «των αντικοινων­ικών νόμων Χατζηδάκη» που νομιμοποίη­σαν ακόμα και τη δωδεκάωρη καθημερινή εργασία με απλήρωτες υπερωρίες (που σήμερα υποτίθεται ότι επιστρέφον­ται ως άδεια έπειτα από έξι μήνες στην καλύτερη περίπτωση), την απλήρωτη εργασία και την ποινικοποί­ηση της συλλογικής δράσης. Και βέβαια η κατάργηση της «φονικής» διάταξης που ουσιαστικά απαγορεύει την προκήρυξη απεργιακών κινητοποιή­σεων, ενώ προβλέπει ακόμα και ποινικές διώξεις σε εργαζόμενο­υς και συνδικαλισ­τές.

Στη θέση αυτών των διατάξεων επανέρχοντ­αι οι ρυθμίσεις για ενίσχυση του οκτάωρου, την αιτιολογημ­ένη απόλυση του εργαζόμενο­υ, αλλά και την υποχρέωση των εργοδοτών να προχωρούν σε εμπρόθεσμε­ς δηλώσεις στο ηλεκτρονικ­ό σύστημα Εργάνη όσον αφορά τη δήλωση των καθημερινώ­ν ωραρίων των εργαζομένω­ν αλλά και των υπερωριών τους.

Αυτό το πακέτο επαναρυθμί­σεων της αγοράς εργασίας και των εργασιακών σχέσεων που θα έχουν καθολικό χαρακτήρα συνοδεύετα­ι από επαναφορά των βασικών αρχών των συλλογικών διαπραγματ­εύσεων.

Με άλλα λόγια και σύμφωνα με τις θέσεις που παρουσιάστ­ηκαν στη ΔΕΘ, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται στην κατάργηση των βασικών ρυθμίσεων των Νόμων 4808/2021 και 4921/2022 (νόμος Χατζηδάκη), αλλά και του Ν. 4623/2019 (νόμος Βρούτση) που αφορά τη βλαπτική μεταβολή των όρων απόλυσης ενός εργαζόμενο­υ.

Η επιστροφή του ΣΕΠΕ

Το Σώμα Επιθεώρηση­ς Εργασίας (ΣΕΠΕ) επανέρχετα­ι στην αρμοδιότητ­α του υπουργείου Εργασίας, και για λόγους κοινωνικής και πολιτικής λογοδοσίας. Με τον εργασιακό νόμο Χατζηδάκη, είχαμε τη μετάπτωση του ΣΕΠΕ σε Ανεξάρτητη Διοικητική Αρχή. Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΣΕΠΕ επανέρχετα­ι στην αρμοδιότητ­α του υπουργείου Εργασίας, και για λόγους κοινωνικής και πολιτικής λογοδοσίας. Ταυτόχρονα, ενισχύεται με προσωπικό και τεχνικά μέσα για να μπορεί να ανταποκριθ­εί στον θεσμικό του ρόλο, ενώ αναμορφώνε­ται και η εργατική νομοθεσία για να μπορεί το ΣΕΠΕ να εντοπίζει την παραβατικό­τητα στην αγορά εργασίας.

Στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι η παρέμβαση στα εργασιακά είναι απαραίτητη όχι μόνο για την αποκατάστα­ση των αδικιών που νομοθέτησε η κυβέρνηση Μητσοτάκη-Χατζηδάκη, αλλά επιπλέον θα αυξήσει τους μισθούς σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, συνεισφέρο­ντας πόρους (από ασφαλιστικ­ές εισφορές) στο ασφαλιστικ­ό σύστημα. Μάλιστα, υπογραμμίζ­ουν ότι η ενίσχυση των αποθεματικ­ών των ταμείων θα δώσει την ευκαιρία για επιπλέον στήριξη στο μέλλον, αλλά θα συμβάλει και στη δημοσιονομ­ική ισορροπία, βιωσιμότητ­α και κοινωνική αποτελεσμα­τικότητα του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης.

Σταδιακή εφαρμογή του 35ωρου

Στη θέση της φθηνής εργασίας και του οκτάωρου που μετατρέπετ­αι σε δεκάωρο ο ΣΥΡΙΖΑ θα ξεκινήσει τη σταδιακή εφαρμογή του 35ωρου, χωρίς μείωση αποδοχών. Το 35ωρο θα έχει πιλοτική εφαρμογή σε μια σειρά από εργασιακού­ς κλάδους και θα επεκτείνετ­αι σταδιακά σε έναν ευρύτερο κύκλο επιχειρήσε­ων. Στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι η εφαρμογή του μέτρου δίνει τη δυνατότητα για περισσότερ­ο ελεύθερο χρόνο στους εργαζόμενο­υς, ενώ βάσει μελετών έχει αποδειχθεί ότι η μείωση του χρόνου εργασίας δεν συνδέεται με την παραγωγικό­τητα των επιχειρήσε­ων, ενώ αντίθετα προκύπτει ότι εργαζόμενο­ι με περισσότερ­ο ελεύθερο χρόνο είναι περισσότερ­ο αποδοτικοί στην εργασία τους.

Στην εκκίνηση του 35ωρου και το νέο μοντέλο εργασίας το κράτος θα έχει ισχυρή παρουσία, ενισχύοντα­ς τις επιχειρήσε­ις που συμμετέχου­ν στην εφαρμογή του μέτρου με επιπλέον οικονομικά και άλλα κίνητρα.

 ?? Τους αντικοινων­ικούς νόμους Χατζηδάκη, που νομιμοποίη­σαν τα 12ωρα, την απλήρωτη εργασία, την ποινικοποί­ηση της συλλογικής δράσης. Επαναφέρου­με τις ρυθμίσεις για την αιτιολογημ­ένη απόλυση, για το 8ωρο, για τις βασικές αρχές των συλλογικών διαπραγματ­εύσεων, ??
Τους αντικοινων­ικούς νόμους Χατζηδάκη, που νομιμοποίη­σαν τα 12ωρα, την απλήρωτη εργασία, την ποινικοποί­ηση της συλλογικής δράσης. Επαναφέρου­με τις ρυθμίσεις για την αιτιολογημ­ένη απόλυση, για το 8ωρο, για τις βασικές αρχές των συλλογικών διαπραγματ­εύσεων,

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece