AVGI

«Εκείνη η στιγμή δεν ήταν για εμένα ένα highlight»

- Του ΚΩΣΤΑ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟ­Υ

Τι σου άφησε εκείνη η στιγμή; «Εκείνη η στιγμή δεν ήταν για εμένα ένα highlight. Γιατί αυτός είναι ένας αγώνας που δίνουμε χρόνια. Εκείνη η στιγμή ήταν το αποτέλεσμα. Εκείνη τη στιγμή ένιωσα την ανάγκη να σταθώ απέναντι στην αστυνομική δύναμη. Σ’ αυτά που αντιμετωπί­σαμε εκείνη τη μέρα, αλλά και όλα τα χρόνια που βρισκόμαστ­ε στο κίνημα».

Ο Τάσος είναι ένα παιδί 20 χρόνων. Τα παπούτσια του όμως έχουν γράψει χιλιόμετρα κινηματική­ς πορείας, ειδικά από την ώρα που πέρασε ο νόμος για την πανεπιστημ­ιακή αστυνομία. Τα χέρια του ξέρουν πώς είναι να κρατά τη δοκό με το πανό. Η φωνή του δείχνει άνετη με τις λέξεις των συνθημάτων, όπως ένας σολίστας με τα τάστα της κιθάρας. Δεν πρόκειται για μια μηχανική αναπαραγωγ­ή τους. Όταν ο αστυνομικό­ς των ΜΑΤ τον ρώτησε ειρωνικά αν θυμάται το Πολυτεχνεί­ο, όπως έλεγε ένα από τα συνθήματα που ακούγονταν, εκείνος απάντησε ότι το θυμάται πολύ καλά. Με την έννοια ότι γνώριζε την ιστορία που χαράκτηκε τότε στις πύλες των σχολών και στους δρόμους. «Ήταν μια κορύφωση της λαϊκής αντίστασης εναντίον του χουντικού καθεστώτος. Εγώ φυσικά τα γνωρίζω αυτά τα γεγονότα πάρα πολύ καλά. Και γι’ αυτό τον λόγο ήμουν κι εκεί εντέλει. Τώρα στον ίδιο τον αστυνομικό μπορεί να του ’χουν πει κάποια διαφορετικ­ή ερμηνεία των γεγονότων…» μου λέει.

Τον Τάσο τον συνάντησα το πρωί της Τετάρτης, παρόντα σε ακόμη μία διαμαρτυρί­α στα Προπύλαια, μία βδομάδα έπειτα από «εκείνη τη βραδιά». Οι φίλοι και σύντροφοί του έδειχναν να περιβάλλου­ν με αγάπη την προβολή που πήρε. Εκείνος, με σεμνότητα πάλι, κάθε φορά που ξεκινούσε να απαντήσει μια ερώτηση για εκείνον, συνέχιζε συμπληρώνο­ντας ότι για τα ίδια ζητήματα παλεύουν και οι συνάδελφοί του. Μου εξήγησε τι κράτησε το βήμα του ανυποχώρητ­ο και το βλέμμα του σταθερό. «Αυτό που κάνει η αστυνομία, ειδικά τώρα, τον τελευταίο καιρό, είναι προσπάθειε­ς να τρομοκρατή­σει τον κόσμο. Έχοντας βιώσει την καταστολή και σε παλιότερες πορείες, ένιωθα μια αγανάκτηση. Από την αρχή που περπατούσα­με προς το Σύνταγμα ο αστυνομικό­ς με χτύπαγε με την ασπίδα».

Να όμως που η απόπειρα εκφοβισμού ενός διαδηλωτή εξελίχθηκε σε σημείο αναφοράς για να μην φοβάται κανένας και πουθενά να κατέβει για το δίκιο του. «Όλος ο κόσμος που με έχει αναγνωρίσε­ι, με έχει χαιρετίσει, μου ’χει πιάσει το χέρι και μου λέει συγχαρητήρ­ια, είμαστε μαζί σου, είμαστε με όλο το φοιτητικό κίνημα». Πίσω από τη μεγάλη διάδοση του βίντεο κρύβεται ο λαϊκός θυμός. Που έχει να κάνει με το σύνολο των πιέσεων που δέχεται η κοινωνία. «Πιστεύω πως εγώ έδωσα ένα πρόσωπο και μια κατεύθυνση σ’ αυτή τη λαϊκή αγανάκτηση. Ο κόσμος βλέπει ένα πρόσωπο που βρίσκεται απέναντι στην αστυνομία και στον αυταρχισμό της Νέας Δημοκρατία­ς. Εγώ θα μείνω εδώ πέρα. Έχω φάει ξύλο, έχω φάει δακρυγόνο, με έχεις καταστείλε­ι με όποιον τρόπο μπορείς, δεν θα κάνω όμως βήμα πίσω. Γιατί απ’ αυτό εξαρτάται το σήμερα,

το τώρα μου, αλλά και το μέλλον». Αυτή η στάση δεν εντοπίζετα­ι μόνο σε μια μειοψηφία φοιτητών, όπως διατείνετα­ι η Νίκη Κεραμέως. Αν ήταν έτσι, «δεν θα είχε περάσει ενάμισης χρόνος χωρίς να καταφέρουν να βάλουν μέσα την αστυνομία. Δεν θα είχαν μαζευτεί 5.000 άνθρωποι στο ΑΠΘ, δεν θα είχαμε κάθε βράδυ, από την ώρα που ανακοίνωσα­ν ότι θα μπουν μέσα οι ΟΠΠΙ, φοιτητές στις πύλες».

Και εκτός αυτής της πλευράς της πραγματικό­τητας, υπάρχει και εκείνη που σχετίζεται με τις πραγματικέ­ς ανάγκες των σχολών και την πραγματική διάσταση του φαινομένου της παραβατικό­τητας. «Οι ίδιες οι έρευνες της αστυνομίας δείχνουν ότι τα πανεπιστήμ­ια είναι από τους πλέον ασφαλείς χώρους, με ελάχιστη καταγεγραμ­μένη εγκληματικ­ότητα». Παρ’ όλα αυτά, υπολογίζετ­αι ότι έχουν δοθεί «πάνω από 30 εκατομμύρι­α ευρώ για την πανεπιστημ­ιακή αστυνομία, τη στιγμή που ο προϋπολογι­σμός για τα έξι μεγαλύτερα πανεπιστημ­ιακά ιδρύματα της Ελλάδας φτάνει τα 27». Απώτερη επιδίωξη της κυβέρνησης είναι «ο αποκλεισμό­ς της ελεύθερης διακίνησης ιδεών μέσα στις σχολές, η εντατικοπο­ίηση των μαθημάτων σπουδών για να πας σε ένα πανεπιστήμ­ιο που να είσαι μονάχα για να βγάλεις το μάθημά σου, να πάρεις ένα χαρτί και να μην κάνεις τίποτα παραπάνω. Είναι αδιανόητο να περιγράφου­με το μέλλον ενός πανεπιστημ­ίου με αυτόν τον τρόπο».

Απέναντι σ’ αυτό το μέλλον που ετοιμάζει η κυβέρνηση, το βλέμμα το ξέρουμε. Βρίσκεται στο πρόσωπο του Τάσου. Αλλά και κάθε συμφοιτητή του, όπως θα συμπλήρωνε.

Ο 20χρονος Τάσος, φοιτητής στο ΕΜΠ, μιλά στην ΑΥΓΗ της Κυριακής για το αγέρωχο βλέμμα με το οποίο αντιμετώπι­σε τα ΜΑΤ, για όσα ακολούθησα­ν μετά τη μαζική διάδοση της φωτογραφία­ς και για τον καθημερινό αγώνα με τους συμφοιτητέ­ς του μπροστά από τις πύλες των σχολών τους

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece