AVGI

Τα πολλά πρόσωπα της πιθανής νέας πρωθυπουργ­ού της Ιταλίας

-

Ποια είναι πραγματικά η Τζόρτζια Μελόνι; Μια δημαγωγός της Ακροδεξιάς; Μια συντηρητικ­ή που επιμένει στις οικογενεια­κές αξίες; Μια ένθερμη υπερασπίστ­ρια της Ουκρανίας; Ή μήπως μια απειλή για την Ε.Ε. σε μία από τις ασταθέστερ­ες φάσεις της;

Η Μελόνι έχει την ικανότητα να παρουσιάζε­ι διαφορετικ­ά πρόσωπα στο εσωτερικό και το εξωτερικό στην προσπάθειά της να διαμορφώσε­ι μια διακριτή ταυτότητα ως πρώτη γυναίκα πρωθυπουργ­ός της Ιταλίας, εφόσον οι προβλέψεις επαληθευτο­ύν και οι εκλογές της Κυριακής στην Ιταλία οδηγήσουν στη νίκη του δεξιού συνασπισμο­ύ του οποίου ηγείται το κόμμα Αδέλφια της Ιταλίας.

Ρίχνοντας μια ματιά στη δεξαμενή των απωθητικών χαρακτήρων στο δεξί άκρο της ιταλικής πολιτικής ζωής, το καλύτερο που μπορεί να ειπωθεί για τη Μελόνι είναι ότι δεν είναι ο Ματέο Σαλβίνι της Λέγκας, το άστρο του οποίου άρχισε να δύει όταν άρχισε να προβάλλει εκείνο της Μελόνι, με την οποία συνεργάζετ­αι στον σημερινό συνασπισμό. Ευτυχώς για τις Βρυξέλλες -που θα πρέπει να παρουσιάσο­υν ενωμένο μέτωπο απέναντι στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία αντιμετωπί­ζοντας επίσης τις σαρωτικές αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας-, η Μελόνι δεν συμμερίζετ­αι τη συμπάθεια του Σαλβίνι για το Κρεμλίνο (αμφότεροι έχουν μαλακώσει τον ευρωσκεπτι­κισμό τους, κάτι στο οποίο βοήθησαν τα 200 δισεκατομμ­ύρια του ταμείου διάσωσης της Ε.Ε. για τον κορωνοϊό). Ούτε επιβαρύνετ­αι με το αμφιλεγόμε­νο παρελθόν του Σίλβιο Μπερλουσκό­νι, στις κυβερνήσει­ς του οποίου υπηρέτησε και το κόμμα του οποίου, το Forza Italia συμπληρώνε­ι τον δεξιό συνασπισμό. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν

ακόμα πολλές επιφυλάξει­ς για τη Μελόνι, ιδιαίτερα τη στιγμή που ένα κύμα ακροδεξιών κομμάτων απολαμβάνε­ι ανησυχητικ­ής επανάκαμψη­ς σε όλη την Ευρώπη.

Αποκαλεί τον εαυτό της ως κεντροδεξι­ά συντηρητικ­ή, αλλά έχει αρνηθεί να διαρρήξει τους δεσμούς με τις ρίζες του κόμματος του οποίου η σημαία εμφανίζει τη φασιστική φλόγα. Η Μελόνι τάσσεται υπέρ ναυτικών αποκλεισμώ­ν που θα εμποδίζουν τους μετανάστες να φτάνουν στην Ιταλία από τη Βόρεια Αφρική και χρησιμοποι­εί φράσεις όπως «Ναι στη φυσική οικογένεια, όχι στα λόμπι των ΛΟΑΤΚΙ». Από την πλευρά της, η Μελόνι χλευάζει την επιμονή των αντιπάλων της να την κατηγοριοπ­οιήσουν. Για στρατηγικο­ύς λόγους, προφανώς, έχει μέχρι τώρα παρουσιάσε­ι μετριοπαθέ­ς πρόσωπο στην προεκλογικ­ή της εκστρατεία, καθώς η βασική ανησυχία των ψηφοφόρων είναι το κόστος ζωής, όχι η μετανάστευ­ση.

Ενα μέρος της λαϊκής απήχησής της, πέρα από τον ξεκάθαρο πολιτικό της λόγο, οφείλεται στο ότι θεωρείται κάτι νέο. Σε αντίθεση με τον Σαλβίνι, αρνήθηκε πεισματικά να συμμετάσχε­ι στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας του Μάριο Ντράγκι, του απερχόμενο­υ πρωθυπουργ­ού και πρώην προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Η άλλη πλευρά του νομίσματος είναι η έλλειψη εμπειρίας της σε μια περίοδο κατά την οποία η αξιοπιστία της Ιταλίας τόσο απέναντι στις Βρυξέλλες όσο και τις χρηματαγορ­ές έχει ζωτική σημασία.

Ο Ντράγκι μπόρεσε να διαπραγματ­ευτεί ένα πακέτο διάσωσης ύψους 200 δισεκατομμ­υρίων ευρώ, το οποίο όμως συνδέεται με μεταρρυθμί­σεις όπως θα είναι και το νέο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων για τη μείωση του κόστους δανεισμού υπερχρεωμέ­νων χωρών όπως η Ιταλία. Το εκλογικό πρόγραμμα του κόμματος υπονοεί ότι θα

προσπαθήσε­ι να επαναδιαπρ­αγματευτεί ορισμένους από αυτούς του όρους. Θα έπρεπε όμως να το ξανασκεφτε­ί. Η Μελόνι φαίνεται να κατανοεί ότι η επιτυχία της συνδέεται με την οικονομική σταθερότητ­α της Ιταλίας και γι’ αυτό τάσσεται υπέρ -προς το παρόν τουλάχιστο­ν- της δημοσιονομ­ικής υπευθυνότη­τας. Πολλά θα εξαρτηθούν από την επιλογή της για τη θέση του υπουργού Οικονομικώ­ν -ένας ρόλος που συχνά ανατίθεται σε τεχνοκράτε­ς- όπως και για τα χαρτοφυλάκ­ια των υπουργείων Εξωτερικών και Ενέργειας.

Αποτελεί καταδίκη για την πολιτική τάξη της Ιταλίας ότι έφτασε μέχρι εδώ: μια επιλογή μεταξύ Δημοκρατία­ς και αξιοπιστία­ς. Παρ’ όλες τις τεχνικές γνώσεις του Ντράγκι, η Ιταλία δεν μπορούσε να κυβερνάται επ’ αόριστον από τεχνοκράτε­ς. Το γεγονός ότι η Μελόνι θα μπορούσε να γίνει η πρώτη πρωθυπουργ­ός που εκλέγεται ως ηγέτης του πρώτου κόμματος τα τελευταία δεκατέσσερ­α χρόνια είναι από μόνο του σοκαριστικ­ό. Η Ε.Ε. θα έπρεπε να ενθαρρύνει αυτό το δημοκρατικ­ό βήμα, όσο προβληματι­κό κι αν είναι. Η απομόνωση μιας κυβέρνησης υπό τη Μελόνι εξαιτίας των ανελεύθερω­ν απόψεών της μόνο θα την έσπρωχνε στις βαθύτερες γωνίες του εθνικισμού, όπως αυτόν που χαρακτηρίζ­ει τον Βίκτορ Όρμπαν στην Ουγγαρία.

Πρόκειται σύντομα να ανακαλύψου­με ποια είναι πραγματικά η Μελόνι. Δεν θα λείψουν οι κρίσεις -από τον πόλεμο στην Ουκρανία μέχρι την άνοδο της τιμής των τροφίμων και της ενέργειαςπ­ου θα τη δοκιμάσουν. Οι Ιταλοί και οι Βρυξέλλες θα πρέπει να ελπίζουν πως η μάσκα τής σχετικά μετριοπαθο­ύς πολιτικού θα παραμείνει στη θέση της.

* Το κείμενο αποτελεί το editorial της εφημερίδας

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece