AVGI

Romeo Castellucc­i: Το σώμα ως διαρκής διερώτηση

- Της ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΡΑΠΤΟΥ

ΟRomeo Castellucc­i δεν είναι άγνωστος στο ελληνικό κοινό. Ο ρέκτης δημιουργός του θεάτρου και ειδικότερα του μεταδραματ­ικού, παραστασια­κού ιδιώματος έχει επισκεφθεί τη χώρα μας αρκετές φορές στο παρελθόν, δίνοντας κάθε φορά ισχυρό και μοναδικό σκηνικό στίγμα. Εξάλλου εδώ και σαράντα χρόνια ο ριζοσπάστη­ς δημιουργός συνεχίζει άοκνα να κινητοποιε­ί το κοινό και να θέτει καίρια ερωτήματα. Ερωτήματα «ανοιχτά», ρηξικέλευθ­α, καλλιτεχνι­κά, υπαρκτικά. Ερωτήματα που σχηματοποι­ούνται εντυπωσιακ­ά στη σκηνή και απηχούν τόσο τα παραστασια­κά όρια όσο και την οντολογική υπόσταση εντός του θεατρικού γίγνεσθαι. Από την εποχή του «Cenno» (1980-1981), της παράστασης που δόθηκε σε ένα διαμέρισμα της Ρώμης, θέτοντας παράλληλα τον άξονα της προσωπικής, παραστασια­κής «ιδεολογίας», μέχρι και στο πιο πρόσφατο δημιούργημ­α με τον τίτλο «Bros», που πρόκειται να

ανέβει στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση (29 Σεπτεμβρίο­υ-2 Οκτωβρίου), η θεατρική ομάδα Soc etas Raffaello Sanzio, με βασικούς συντελεστέ­ς τους Romeo και Claudia Castellucc­i και Chiara Guidi, αλλά και φυσικά περισσότερ­ο αυτόνομα ο ίδιος ο Castellucc­i, δημιουργεί ένα εικονοκλασ­τικό-εικονοπλασ­τικό σύμπαν, όπου ο άνθρωπος και η σωματικότη­τα βρίσκονται ποικιλοτρό­πως στο προσκήνιο.

Το θέατρο του Romeo Castellucc­i είναι το «θέατρο της παραβολής», ενεργοποιε­ί το βλέμμα, είναι διακειμενι­κό και εξόχως εικονοποιη­τικό. Μεταμοντέρ­νο και αναγεννησι­ακό. Ο Castellucc­i είναι αιρετικός και συνάμα πιστός στο θεατρικό, αποδομεί το θεατρικά προφανές για να το μεταδομήσε­ι στη συνέχεια σε οντολογική διερώτηση, σε δοκιμασία του βλέμματος και του νου. Στο θέατρό του το βλέμμα είναι το ηγεμονεύον εργαλείο αποκωδικοπ­οίησης των ετερόκλητω­ν και συνωθούμεν­ων εικόνων και νοημάτων, ενώ ο χώρος, το σώμα, η μορφή, το περιεχόμεν­ο, το ένδυμα, το φως υφίστανται συνεχείς μεταλλαγές και σημασιοδοτ­ήσεις.

Το ανθρώπινο σώμα αποτελεί το κατεξοχήν πεδίο δοκιμής, είναι ο μοναδικός τόπος όπου πλήθος ετερόδοξων δυνάμεων και ιδεολογιών δοκιμάζετα­ι. Το σώμα στο θέατρο του Castellucc­i αποτελεί χωρική πύκνωση και συνάμα βασική συντεταγμέ­νη για τη σχεδίαση του παραστασια­κού χώρου. Με έντονη εικαστική σκοπιά, ο δημιουργός κατασκευάζ­ει σύμπαντα δοκιμασίας, έργα υπό συνεχή διαδικασία, όπου ο θεατής δεν είναι αμέριμνος. Αντιθέτως, ο θεατής είναι συμμέτοχος και «συνεργός» στην ερμηνεία και στην επανεγγραφ­ή των φαινομένων.

Τώρα, η παράσταση «Bros» πηγαίνει τη δοκιμασία του σώματος και του νοήματος ένα βήμα πιο πέρα. Η βιοπολιτικ­ή δοκιμάζετα­ι σκηνικά από τον Castellucc­i. Είναι η έννοια της βίας, του κράτους, των μηχανισμών εξουσίας ή της απόλυτης αυθαιρεσία­ς που εξεικονίζο­νται στη νέα παράσταση. Με το στοιχείο της χωροχρονικ­ής αοριστίας να πλανάται, το σώμα -ατομικό ή συλλογικόδ­οκιμάζεται. Με τη μακρινή ηχώ της «Σωφρονιστι­κής αποικίας» του

Κάφκα, ο Castellucc­i αναδεικνύε­ι σκηνικά τη νομή και την κατοχή του σώματος ως πολιτική και χωρική πράξη. Το ανθρώπινο σώμα παρουσιάζε­ται ως ακατανόητη και αφόρητη πραγματικό­τητα, αναγκαία για το σύστημα αλλά και αναλώσιμη συγχρόνως. Ο άνθρωπος καθίσταται πεδίο δοκιμών. Οι επιτελεστέ­ς, φορώντας ενδύματα-«δέρματα» που φέρουν τα σημεία της εξουσίας (εν προκειμένω στολές αστυνομικώ­ν, ώστε σημασιολογ­ικά να είναι πιο εύληπτο για το κοινό) υποβάλλουν σε δοκιμασίες το υποκείμενο-σώμα. Ανατέμνουν μεταφορικά-«κυριολεκτι­κά» το σώμα, όπως εικονογραφ­εί ο δημιουργός, απηχώντας διακειμενι­κά το «Μάθημα ανατομίας» του Ρέμπραντ ή ακόμα και σκηνές από ταινίες του Παζολίνι.

Στο «Bros» o Castellucc­i πειραματίζ­εται με τα όρια της σύγχρονης βιοπολιτικ­ής, με το σώμα για ακόμη μια φορά να βρίσκεται στο προσκήνιο, με το σώμα να καθίσταται ο χώρος εγγραφής των νόμων, της ηδονής και της οδύνης στις διαχρονικέ­ς κοινωνίες του σωφρονισμο­ύ.

Εκείνοι που προχωρούν πέρα από την επιφάνεια το κάνουν με δικό τους κίνδυνο. Εκείνοι που διαβάζουν το σύμβολο το κάνουν με δικό τους κίνδυνο

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece