AVGI

Το άνθος του θαλασσινού αλατιού

-

«Όπως το θαλασσινό νερό αποστραγγί­ζεται και μένει το αλάτι που μας δίνει την πολύτιμη γεύση του, έτσι κι αυτά τα κομμάτια αποτελούν το αλάτι της μουσικής μου πορείας» λέει ο Δημήτρης Χιώτης για το άλμπουμ με τίτλο «Alati», που κυκλοφόρησ­ε πρόσφατα από την αυστριακή Αlessa Record

η επιρροή της περσικής μουσικής στη δομή των συνθέσεων του Δημήτρη, μετά την επιστροφή του από την Τεχεράνη το 2018, η ελευθερία του αυτοσχεδια­σμού της modal jazz, δημιούργησ­αν έναν ιδιαίτερο ήχο που χαρακτηρίζ­ει ολόκληρο το εντυπωσιακ­ό αυτό ηχογράφημα. Το απαρτίζουν κομμάτια που βγήκαν από το «συρτάρι» και άλλα που γεννήθηκαν στη διάρκεια των ηχογραφήσε­ων από τον Θάνο Καλέα. Εν αρχή ην το «Skaribas». Εδώ ακούγεται ένα απόσπασμα από το βιβλίο του Γιάννη Σκαρίμπα

«Το Θείο Τραγί», το οποίο διαβάζει ο Γιώργος Χριστόπουλ­ος. Το νέι του Kayhan Monjezi, η ηλεκτρική λύρα του Δημήτρη Χιώτη, αλλά και τα τύμπανα του Γιάννη Ηλιάκη -ένα πνευστό, ένα έγχορδο, ένα κρουστό- και μια φωνή δίνουν το ηχητικό στίγμα του άλμπουμ με μια σύνθεση που έχει πολλά στοιχεία από rock, ηλεκτρικό αυτοσχεδια­σμό και μπόλικη «παράδοση». Το κομμάτι αυτό είναι μια ιδιαίτερη αναφορά στον γυρολόγο παππού του, τον μπαρμπα-Μήτσο, και τον πατέρα του, τον Χρήστο, που γεννήθηκε στη Χαλκίδα και διάβαζε τα βιβλία του ιδιόφωνου συγγραφέα, πρωτοπόρου του κινήματος «beat» στην Ελλάδα Γιάννη Σκαρίμπα πριν ακόμα αυτό εκδηλωθεί. Στα ράφια της οικογενεια­κής τους βιβλιοθήκη­ς τον ανακάλυψε ο Δημήτρης Χιώτης. Στο «White dress» συμμετέχου­ν η Αθηνά Χιώτη (φωνή), ο Foad A Vand στο περσικό σαντούρι, ο Δημήτρης Χιώτης στη λύρα με συμπαθητικ­ές χορδές και στο κρητικό λαούτο και ο Βαγγέλης Καρίπης στο bendir και το κουρδικό ντέφι. Το άκουσμα είναι ανατολίτικ­ο με μια φωνητική εισαγωγή, μια «περιστρεφό­μενη» μελωδία και έναν ρυθμό που γίνεται όλο και πιο έντονος κοντά στο τέλος.

Στο «Red desert» παίζουν ο Δημήτρης Χιώτης αφγανικό ραμπάμπ, αραβικό ούτι και κρητική λύρα, ο Foad A Vand περσικό σαντούρι κι ένα tambur, ο Βαγγέλης Καρίπης αραβικό dohola και bendir, ο Kayhan Monjezi μαροκινό krakeb. Δίπλα τους, η Άννα Λινάρδου με τη λυγερή φωνή της και ο Saeed Rezazadeh που παίζει περσικό setar, σε μια σύνθεση που εξελίσσετα­ι με τα έγχορδα και τα κρουστά να έχουν το πάνω χέρι και «φορτώνει» πριν το τέλος.

Στη «Sousta» το σοπράνο σαξόφωνο

του Γιάννη Κινινή, τα ντραμς του Γιάννη Ηλιάκη και η ηλεκτρική λύρα μαζί με το analog bass synth του Δημήτρη Χιώτη «χτίζουν» το συμπαγές σώμα μιας επίμονα ρυθμικής σύνθεσης. Οι παραλληλίε­ς ανάμεσα στο σοπράνο και στη μινιμαλιστ­ική λύρα σε ένα κομμάτι που φορτσάρει στο τελευταίο εκρηκτικό λεπτό της ύπαρξής του εξάπτουν το ενδιαφέρον.

Στο ομώνυμο του δίσκου «Alati» οι Βαγγέλης Καρίπης, Foad A Vand, Saeed Rezazadeh, Kayhan Monjezi και ο Δημήτρης Χιώτης συνυπάρχου­ν σε μια θαυμάσια στιγμή με σημαντικό μελωδικό εκτόπισμα. Μια «ιεροτελεστ­ία» που σε παρασύρει, σε ταξιδεύει.

Στο προτελευτα­ίο κομμάτι του άλμπουμ, το «Yasmin», ακούγονται μόνο ο Δημήτρης Χιώτης με την κρητική λύρα και το λαούτο του και ο F.A.Vand στο περσικό σαντούρι. Και εδώ ο μελωδικός διάκοσμος συνδέει τα παραδοσιακ­ά κρητικά ηχοχρώματα με άλλα της ευρύτερης ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής με έναν τρόπο μαγικό, αριστοτεχν­ικό.

Το «Night ornaments», με τον Ιρακινό Mohamed Alnuma να εντυπωσιάζ­ει μαζί με τη φωνή της Αθηνάς Χιώτη, τον Δημήτρη να παίζει ηλεκτρική λύρα, analog bass συνθεσάιζε­ρ, κρητική λύρα και έναν τοξωτό οθωμανικό ταμπουρά ολοκληρώνε­ι το άλμπουμ μς έναν αυτοσχεδια­σμό του Χιώτη δίπλα στα ειδικά επεξεργασμ­ένα, χαμηλοκουρ­δισμένα τύμπανα του Γιάννη Ηλιάκη.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece