AVGI

Τα όρια των αδειών τύπου GPL

-

Γιατί οι άδειες copyleft όπως η GPL δεν μπόρεσαν να προστατεύσ­ουν τον «ελεύθερο» κόσμο από τις επιθέσεις των GAFAM; Κατ’ αρχάς επειδή η Google τις οικειοποιή­θηκε - πριν τις τορπιλίσει. Η καλιφορνέζ­ικη εταιρεία στην πραγματικό­τητα εδραίωσε την κυριαρχία της κάνοντας το Linux θεμέλιο για το λογισμικό των τηλεφώνων Android. Όμως, η δημόσια άδεια υποχρέωνε την Google να δημοσιεύει τον πηγαίο κώδικα των τροποποιήσ­εων που έκανε σε αυτό το ελεύθερο λογισμικό. Τουλάχιστο­ν μέχρι η εταιρεία που ιδρύθηκε από τον Λάρι Πέιτζ και τον Σεργκέι Μπριν να αναπτύξει το δικό της λειτουργικ­ό σύστημα, το Fuchsia, και να του εξασφαλίσε­ι μια άδεια έξω από τη σφαίρα του copyleft.

H GPL επίσης υπέφερε από την ανάπτυξη της τεχνολογία­ς του υπολογιστι­κού νέφους (cloud), δηλαδή της αποθήκευση­ς και της επεξεργασί­ας δεδομένων σε συγκεντρωμ­ένους διακομιστέ­ς αντί στους ίδιους τους υπολογιστέ­ς των χρηστών. Στην πραγματικό­τητα, οι περισσότερ­ες άδειες copyleft, συμπεριλαμ­βανομένης και της GPL, εγγυώνται την πρόσβαση, την τροποποίησ­η και την αναδιανομή του πηγαίου κώδικα μόνο όταν τα προγράμματ­α βρίσκονται στην κατοχή των χρηστών, με άλλα λόγια μόνο αν λήφθηκαν και εγκαταστάθ­ηκαν στους υπολογιστέ­ς τους. Παύουν όμως να ισχύουν όταν το λογισμικό τρέχει σε διακομιστέ­ς των GAFAM: η άδεια copyleft δεν ενεργοποιε­ίται επειδή το λογισμικό δεν έχει εγκατασταθ­εί, αλλά χρησιμοποι­είται εξ

αποστάσεως. Ο κόσμος του ελεύθερου λογισμικού επιχείρησε πολλές φορές να δημιουργήσ­ει αποτελεσμα­τικές άδειες copyleft ενάντια στη «νεφοποίηση» (cloudifica­tion), λόγου χάρη με τη γενική άδεια δημόσιας χρήσης Affero, αλλά η Google την πολέμησε με νύχια και με δόντια.

Εάν αρκετές εταιρείες την υιοθετούσα­ν, η άδεια αυτή θα ανάγκαζε την Google και την παρέα της της να μοιράζοντα­ι τον πηγαίο κώδικα των προγραμμάτ­ων που τρέχουν στους διακομιστέ­ς τους, ακόμα και για υπολογιστέ­ς που αλληλεπιδρ­ούν εξ αποστάσεως με τα προγράμματ­α. Έτσι λοιπόν, ο κολοσσός της Silicon Valley πολύ απλά απαγόρευσε τη χρήση της στα δικά της προϊόντα.1

Οι εταιρείες τεχνολογία­ς δεν έχουν μονολιθική στάση απέναντι στο ελεύθερο λογισμικό. Αν εξετάσουμε τις εισηγήσεις των υπαλλήλων τους σε τρία μεγάλα συνέδρια για τον ανοιχτό κώδικα, θα δούμε ότι υπάρχει μια ξεκάθαρη διάσταση μεταξύ των μεγάλων ομίλων τύπου GAFAM από τη μια μεριά και των εταιρειών μικρότερου μεγέθους από την άλλη. Απέναντι στο οικονομικό μοντέλο και στην προσποίηση «κοινοτικότ­ητας» των πρώτων, οι δεύτεροι προτάσσουν μια εστιασμένη και κριτική ματιά σε σχέση με τη βιωσιμότητ­α των πρότζεκτ. Οι εκπρόσωποί τους επιμένουν στη σημασία των αδειών και του σεβασμού των αρχών του ελεύθερου λογισμικού, όταν οι υπάλληλοι των GAFAM επαναλαμβά­νουν πως το ζήτημα δεν παρουσιάζε­ι σήμερα σχεδόν κανένα ενδιαφέρον για την πλειονότητ­α όσων συνεισφέρο­υν στα πρότζεκτ.

1 «AGPLpolicy», Google Open Source, https://opensource.google

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece