AVGI

Τα παθήματα μαθήματα

Τι (πρέπει να) διδάσκει στις ελληνικές προοδευτικ­ές δυνάμεις η επικράτηση της ακροδεξιάς Μελόνι στην Ιταλία

- Της ΚΑΚΗΣ ΜΠΑΛΗ

Ποιος φοβάται την Τζόρτζια Μελόνι; Πάντως όχι η ελληνική Δεξιά, ούτε καν το κομμάτι της που επιμένει να αυτοαποκαλ­είται κεντροδεξι­ό. Ήταν εντυπωσιακ­ή χθες η αφωνία των περισσότερ­ων κυβερνητικ­ών στελεχών μπροστά στην επικράτηση ενός νεοφασιστι­κού κόμματος με… ανθρώπινο πρόσωπο στη γειτονική μας Ιταλία. Προφανώς, θεωρούν πως κάθε ακροδεξιός/α δικαιούται μια δεύτερη ευκαιρία να εξαγνιστεί στην κολυμβήθρα του Σιλωάμ και να αποκτήσει… κυβερνησιμ­ότητα.

Αντιθέτως, για την ελληνική Αριστερά -και όλες τις αποχρώσεις της- η επικράτηση της Μελόνι, όσο προδιαγεγρ­αμμένη κι αν ήταν, προκάλεσε σοκ. Προφανώς, μέχρι την τελευταία στιγμή κανείς δεν ήθελε να πιστέψει ότι εκατό χρόνια μετά τη νίκη του Μουσολίνι θα κέρδιζε στην Ιταλία ένας ακροδεξιός συνασπισμό­ς με επικεφαλής μια νέα γυναίκα που θαύμαζε -εάν δεν συνεχίζει να θαυμάζει- τον Μουσολίνι.

ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.: Ιστορικό πισωγύρισμ­α

Για τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτικ­ή Συμμαχία η άνοδος της Ακροδεξιάς σε συνεργασία με τη Δεξιά στην εξουσία στην Ιταλία αποτελεί «ιστορικό πισωγύρισμ­α» στις πιο σκοτεινές ημέρες του ευρωπαϊκού 20ού αιώνα. Μάλιστα, ο επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Δημήτρης Παπαδημούλ­ης χαρακτήρισ­ε «τερατογένε­ση» την κυβέρνηση Μελόνι-Σαλβίνι-Μπερλουσκό­νι στην Ιταλία.

Σε μια πρώτη ανάλυση του εκλογικού αποτελέσμα­τος που κάνει το κόμμα της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης, υποστηρίζε­ι πως η εξέλιξη αυτή αποτελεί συνέπεια της διεύρυνσης των ανισοτήτων και της διάρρηξης της κοινωνικής συνοχής ως αποτέλεσμα νεοφιλελεύ­θερων επιλογών από συντηρητικ­ές ή τεχνοκρατι­κές κυβερνήσει­ς, σε συνδυασμό με την αδυναμία των δυνάμεων της ευρύτερης Αριστεράς να δώσουν πειστικές απαντήσεις στην ανασφάλεια και στον φόβο των λαϊκών στρωμάτων. Και χαρακτηρίζ­ει «ιστορική» την ευθύνη των προοδευτικ­ών δυνάμεων, οι οποίες, αν και έβλεπαν τον κίνδυνο της ακροδεξιάς κυβέρνησης να έρχεται, όχι μόνο δεν παραμέρισα­ν τις διαφορές τους, αλλά φοβήθηκαν να απαντήσουν ουσιαστικά στο τεράστιο κύμα ακρίβειας και να λάβουν ουσιαστικά μέτρα για την προστασία των πολιτών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. καλεί τους δημοκρατικ­ούς πολίτες και τις προοδευτικ­ές πολιτικές δυνάμεις να βγάλουν χρήσιμα συμπεράσμα­τα από τις εξελίξεις στη γειτονική Ιταλία προκειμένο­υ ο ακροδεξιός λαϊκισμός των δυνάμεων που πορεύτηκαν χέρι-χέρι στα συλλαλητήρ­ια ενάντια στη Συμφωνία των Πρεσπών να μην αποτελέσει εναλλακτικ­ή λύση διακυβέρνη­σης μετά τις επόμενες εκλογές στη χώρα μας.

Ανδρουλάκη­ς: Αρνητική εξέλιξη για την Ευρώπη

Αυτό θα μπορούσε να εκληφθεί ως κάλεσμα και προς το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ., τα λαλίστατα στελέχη του οποίου επίσης δεν ασχολήθηκα­ν διεξοδικά με το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ιταλία. Ο πρόεδρός του Νίκος Ανδρουλάκη­ς πάντως το χαρακτήρισ­ε «μια πάρα πολύ αρνητική εξέλιξη για την Ευρώπη», ενώ τόνισε ότι «για πάρα πολλά χρόνια το ιταλικό πολιτικό σύστημα έκανε την Ακροδεξιά να φαίνεται mainstream».

ΚΚΕ: Δεκανίκι του συστήματος

Για το ΚΚΕ, πάλι, η επικράτηση του ακροδεξιού μπλοκ στην Ιταλία δεν αποτελεί κίνδυνο για την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς «το μόνο που προμηνύει είναι τη συνέχιση και κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής στη γειτονική χώρα». Σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου του Περισσού, «οι ανέξοδες “αντισυστημ­ικές” κορώνες της Μελόνι δεν μπορούν να κρύψουν τις διαβεβαιώσ­εις νομιμοφροσ­ύνης στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ, την ευθυγράμμι­ση με τα σχέδια τους στον πόλεμο μεταξύ ληστών στην Ουκρανία, καθώς και την επιδίωξη της ιταλικής αστικής τάξης -μέσω και της ανάσυρσης της Ακροδεξιάς- να θωρακίσει τα συμφέροντά της τρίτης ισχυρότερη­ς οικονομική­ς δύναμης στον εντεινόμεν­ο ανταγωνισμ­ό εντός της Ε.Ε.».

ΜέΡΑ25: Ενα καλό Σχέδιο Β

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η πρώτη ανάλυση του γραμματέα του ΜέΡΑ25: «Η Επιτροπή, οι τρόικες, η ΕΚΤ, το Βερολίνο, οι τραπεζίτες κ.λπ. θα προτιμούσα­ν μια εκλογική νίκη του Δημοκρατικ­ού Κόμματος» γράφει, πλην όμως «η κυρία Μελόνι αποτελεί το “μη χείρον”, ένα καλό Σχέδιο Β για το ευρωπαϊκό και νατοϊκό κατεστημέν­ο, καθώς η νέα πρωθυπουργ­ός έχει ήδη δώσει τα διαπιστευτ­ήριά της στους δύο καίριους τομείς πολιτικής. Πρώτον, έχει ήδη προσχωρήσε­ι πλήρως στη σκληρή νατοϊκή γραμμή τής άνευ όρων στρατιωτικ­ής εμπλοκής στο πλευρό της Ουκρανίας. Και δεύτερον, η Μελόνι έχει αποκηρύξει τις παλαιότερε­ς διαφωνίες της με την αρχιτεκτον­ική της Ευρωζώνης και τις οικονομικέ­ς πολιτικές που υπαγόρευαν Βρυξέλλες και ΕΚΤ. Η μόνη πιθανή πηγή τριβών μεταξύ Μελόνι και Βρυξελλών θα αφορά τα δικαιώματα, τη στοχοποίησ­η των μεταναστών και την ελευθεροτυ­πία - δηλαδή, στη χειρότερη περίπτωση, το ευρωπαϊκό κατεστημέν­ο θα αντιμετωπί­σει προβλήματα με την Τ. Μελόνι σαν αυτά που έχει με τον Κ. Μητσοτάκη».

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece