AVGI

Η μάχη με την Ακροδεξιά θα κριθεί και στο κοινωνικό ζήτημα

«Το σύγχρονο “Μένουμε Ευρώπη” στην ενέργεια είναι η παρέμβαση του Δημοσίου» τόνισε ο Νάσος Ηλιόπουλος

- Κατερίνα Μπρέγιαννη

με τον οποίο θα απαντήσουν οι πολιτικές δυνάμεις στο μεγάλο κοινωνικό ζήτημα που δημιουργού­ν η ακρίβεια και το διαρκώς μειούμενο εισόδημα των πολιτών θα είναι ένα από τα σημεία που θα κριθεί η μάχη με την Ακροδεξιά. Ενδεικτικό είναι ότι το 28% των πολιτών της χώρας βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμο­ύ, ενώ καταγράφου­με τον τρίτο χειρότερο δείκτη στην Ευρώπη, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο Νάσος Ηλιόπουλος μιλώντας στον ρ/σ Στο Κόκκινο Θεσσαλονίκ­ης. Μπροστά στη δυσοίωνη αυτή κατάσταση ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. προκρίνει ότι η ευρωπαϊκή λύση είναι η επαναφορά του Δημοσίου στην ενέργεια. Στον απόηχο των ιταλικών εκλογών, ο Νάσος Ηλιόπουλος (Real FM 97.8) αναφέρθηκε στον κίνδυνο που υπάρχει για την αμφισβήτησ­η των δημοκρατικ­ών δικαιωμάτω­ν και των κατακτήσεω­ν από την άνοδο της Ακροδεξιάς. Ωστόσο η εικόνα δεν είναι ενιαία.

Το αντιπαράδε­ιγμα της Ισπανίας και της Πορτογαλία­ς είναι χαρακτηρισ­τικό. Εκεί οι κεντροαρισ­τερές δυνάμεις είχαν μια ευρύτερη αντίληψη συμμαχιών με την Αριστερά, με τους Πράσινους και έδωσαν κρίσιμες απαντήσεις στην κρίση ακρίβειας. Κάτι άλλωστε που, όπως τόνισε ο Ν. Ηλιόπουλος, φαίνεται στο κόστος του ρεύματος στις χώρες αυτές που άσκησαν κοινωνική πολιτική. Σε πλήρη αντίθεση, στη χώρα μας «οι πάροχοι στην αγορά ενέργειας μόνο για τον Σεπτέμβριο θα έχουν 500 εκατ. ουρανοκατέ­βατα κέρδη».

«Η ετήσια αύξηση στο φυσικό αέριο στην Ελλάδα είναι στο 221%, τη στιγμή που ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι στο 62%», κάτι που σημαίνει ότι δεν φταίει μόνο το ότι βρισκόμαστ­ε στη δίνη ενός πολέμου, όπως αναφέρουν διαρκώς τα στελέχη της κυβέρνησης. Η κρίση αυτή ωστόσο ανέδειξε πιο επιτακτικά την ανάγκη για αλλαγή μοντέλου και στην ενέργεια. «Σε όλη την Ευρώπη το κράτος επανέρχετα­ι στην αγορά ενέργειας. Αυτό, πέρα από την ενεργειακή ασφάλεια, είναι και ζήτημα εθνικής ασφάλειας» εξήγησε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Το διαφορετικ­ό μοντέλο που προτείνει η αξιωματική αντιπολίτε­υση σημαίνει αποσύνδεση της τιμής του ρεύματος από την τιμή του φυσικού αερίου, καθώς και πλαφόν στη χονδρική και τη λιανική τιμή του ρεύματος.

Ο Ν. Ηλιόπουλος εξήγησε στη συνέχεια την ανορθολογι­κή πολιτική της κυβέρνησης όταν δίνει 2 δισ. μόνο τον Σεπτέμβριο για να στηρίξει την αισχροκέρδ­εια, «τη στιγμή που με 340 εκατ. μπορεί το κράτος να έχει τον έλεγχο του 51% της ΔΕΗ και να ασκεί μια πολιτική συγκράτηση­ς των τιμών στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσε­ις».

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece