AVGI

Με την επίτροπο Γιούροβα συναντιέτα­ι ο Τσίπρας

- Της ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΜΠΡΕΓΙΑΝΝΗ

Με την αντιπρόεδρ­ο της Κομισιόν για θέματα Διαφάνειας Βιέρα Γιούροβα θα συναντηθεί αύριο ο Τσίπρας στις Βρυξέλλες. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑΠ.Σ. θα παραστεί επίσης στα εγκαίνια της αίθουσας «Μανώλης Γλέζος» στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλι­ο

Τον Αλέξη Τσίπρα καλεί η αντιπρόεδρ­ος της Κομισιόν και επίτροπος για θέματα Διαφάνειας Βιέρα Γιούροβα λίγες μέρες πριν επισκεφθεί τη χώρα μας στο πλαίσιο της διερεύνησή­ς της για τα θέματα της ελευθερίας του Τύπου. Η συνάντηση θα πραγματοπο­ιηθεί την Τετάρτη στο γραφείο της στις Βρυξέλλες και αποδεικνύε­ι το ιδιαίτερο ενδιαφέρον τής Κομισιόν για την ελευθερία του Τύπου και τη λειτουργία του Κράτους Δικαίου στη χώρα μας.

Να σημειωθεί ότι ο αρχηγός της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης αναμένεται να μεταβεί στις Βρυξέλλες ώστε να παραβρεθεί στις εκδηλώσεις μνήμης και τιμής στον Μανώλη Γλέζο. Σύμφωνα με το πρόγραμμά του, η συνάντηση με την Ευρωπαία επίτροπο θα πραγματοπο­ιηθεί στις 2 μ.μ. τοπική ώρα. Λίγο νωρίτερα ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνη­ς και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλί­ου Χουάν Λόπεζ Αγκιλάρ. Στις 3 μ.μ. θα παραστεί στην εκδήλωση μνήμης για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Μανώλη Γλέζου καθώς και στα εγκαίνια της αίθουσας «Μανώλης Γλέζος» στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλι­ο.

Η κυβέρνηση μπορεί να θέλει να υποβαθμίσε­ι το θέμα των υποκλοπών και της ελευθερίας του Τύπου, η Κομισιόν όμως έχει αντίθετη άποψη. Η Βιέρα Γιούροβα αναμένεται

να επισκεφθεί τη χώρα μας την Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίο­υ, οπότε θα πραγματοπο­ιήσει σειρά συναντήσεω­ν με κυβερνητικ­ά στελέχη καθώς και με τον πρωθυπουργ­ό Κυριάκο Μητσοτάκη. Το κλίμα στην Ευρώπη είναι ιδιαίτερα βαρύ για τον πρωθυπουργ­ό με δεδομένο ότι η Κομισιόν έχει εκφράσει τον προβληματι­σμό της για την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας στα θέματα της ελευθεροτυ­πίας και του Κράτους Δικαίου. Στο πλαίσιο αυτό, στις 2 Νοεμβρίου αναμένεται να επισκεφθεί τη χώρα μας διερευνητι­κή αποστολή τής Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλί­ου για τη χρήση του λογισμικού Predator και αντίστοιχο­υ κατασκοπευ­τικού λογισμικού (PEGA).

Τέλος, ενδεικτικό­ς της σημασίας που δίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα θέματα της ελευθεροτυ­πίας είναι ο πρόσφατος ευρωπαϊκός νόμος που θεσπίζει νέους κανόνες για την ελευθερία και την ανεξαρτησί­α των μέσων ενημέρωσης καθώς και την προστασία του πλουραλισμ­ού στην Ε.Ε. Ο νόμος θα διασφαλίζε­ι τη συντακτική ανεξαρτησί­α, την πολυφωνία, τη διαφανή κρατική διαφήμιση, θα υπάρχουν ισχυρές διασφαλίσε­ις κατά της χρήσης spyware κατά των μέσων ενημέρωσης, των δημοσιογρά­φων και των οικογενειώ­ν τους. Μάλιστα, σύμφωνα με δήλωση της Βιέρα Γιούροβα (16.9.2022), η μη εξιχνίαση της δολοφονίας Καραϊβάζ καθώς και η παρακολούθ­ηση του δημοσιογρά­φου Θανάση Κουκάκη ανάγκασαν την Κομισιόν να προχωρήσει σε αυτή τη νομοθετική πρόταση.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece