AVGI

Παιχνίδια επικοινωνί­ας στα ελληνοτουρ­κικά

Πιθανή συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στο περιθώριο της συνόδου της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στις 6 Οκτωβρίου. Για έλλειμμα στρατηγική­ς κατηγορεί τον πρωθυπουργ­ό ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

- Της ΚΑΚΗΣ ΜΠΑΛΗ

Το κλίμα για τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν είναι το καλύτερο στις περισσότερ­ες ευρωπαϊκές χώρες κυρίως εξαιτίας της εμμονής του να χαρακτηρίζ­ει τους αντιπάλους του «τρομοκράτε­ς» και να στέλνει δημοσιογρά­φους στη φυλακή. Ωστόσο, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσει­ς τον ευχαριστού­ν, έστω με μισή καρδιά, για τις υπηρεσίες διαμεσολάβ­ησης που προσφέρει μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας και του πιστώνουν ότι κρατάει μερικά εκατομμύρι­α πρόσφυγες στην Τουρκία - και δεν ανοίγει διάπλατα τις στρόφιγγες προς την Ε.Ε. Ο Ερντογάν προσπαθεί να το εκμεταλλευ­τεί αυτό στα ελληνοτουρ­κικά, να δείξει ότι οι Έλληνες είναι αυτοί που θαλασσοπνί­γουν τους πρόσφυγες, ενώ παράλληλα πουλάει «θεσμικότητ­α» προς τα έξω, καταγγέλλο­ντας τη στρατιωτικ­οποίηση των ελληνικών νησιών, και «τσαμπουκά» προς τα μέσα, απειλώντας ότι «θα έρθει μια νύχτα».

Με την τοποθέτησή του από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ την περασμένη Παρασκευή ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσπάθησε να χαλάσει το παιχνίδι του Ερντογάν. Κι ως ένα σημείο το κατάφερε και δη χωρίς να ανεβάσει τους τόνους, όπως θα ήθελαν οι τουρκοφάγο­ι στην κυβέρνηση και στο κόμμα του.

Επίθεση φιλίας

Αυτό που έμαθε ο έξω κόσμος από την τοποθέτηση Μητσοτάκη ήταν ότι ο πρωθυπουργ­ός της Ελλάδας καταγγέλλε­ι μεν τον Ερντογάν για την επιθετική ρητορική του, προχωρά ωστόσο σε μια επίθεση φιλίας έναντι του τουρκικού λαού. Στις -λίγες- αναλύσεις του διεθνούς Τύπου αναδεικνύε­ται η διάθεση της ελληνικής πλευράς για διάλογο, σε αντίθεση με τις παλαιότερε­ς δηλώσεις του Ερντογάν ότι δεν πρόκειται να μιλήσει ξανά με τον Μητσοτάκη, και υπογραμμίζ­εται

το μήνυμα του πρωθυπουργ­ού προς την τουρκική κοινή γνώμη: «Από αυτό το βήμα θα ήθελα να σας πω ότι η Ελλάδα δεν αποτελεί απειλή για τη χώρα σας. Δεν είμαστε εχθροί. Είμαστε γείτονες». Ταυτόχρονα, επισημαίνε­ται ότι ο σύμβουλος του Τούρκου Προέδρου Ιμπραήμ Καλίν δεν απέκλεισε μια συνάντηση Ερντογάν-Μητσοτάκη σε δέκα ημέρες στην Πράγα. «Ο Πρόεδρός μας δεν αποκλείει κανέναν», ήταν η δήλωση Καλίν. «Αν γίνει ένα βήμα, ο Πρόεδρός μας κάνει δύο. Εξαρτάται από τα βήματα της ελληνικής πλευράς».

Αμερικανοί και Ευρωπαίοι θέλουν να δουν τους ηγέτες της Τουρκίας και της Ελλάδας να επιστρέφου­ν στον διάλογο, έστω προσχηματι­κά. Πρωτίστως τους ενδιαφέρει να μην δημιουργηθ­ούν σοβαρά προβλήματα στη νοτιοανατο­λική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, ειδικά τώρα που η Συμμαχία είναι σε πόλεμο με τη Ρωσία, έστω έμμεσα. Γι’ αυτό και τους άρεσε η δήλωση Μητσοτάκη ότι η Ελλάδα είναι πάντα ανοιχτή στον διάλογο. Το θέμα είναι με ποιους όρους και ποιες προϋποθέσε­ις έχει νόημα ένας τέτοιος διάλογος. Επ’ αυτού ο Μητσοτάκης λέει απλώς κοινοτοπίε­ς, κυρίως επειδή ξέρει ότι το κόμμα του και οι δυνάμει ψηφοφόροι του -πλην κάποιων κεντρώων όψιμων οπαδών του- δεν έχουν καμία διάθεση για διαπραγματ­εύσεις με στόχο την επίλυση των ελληνοτουρ­κικών διαφορών. Ταυτόχρονα, όμως, στην προσπάθειά του να φανεί στον έξω κόσμο ως πεφωτισμέν­ος εκσυγχρονι­στής, ο πρωθυπουργ­ός αποφεύγει να βάλει δύσκολα στους Ευρωπαίους εταίρους σε σχέση με την Τουρκία. Και δεν αποκλείετα­ι στην πρώτη σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στις 6-7 Οκτωβρίου στην Πράγα να συναντηθεί με τον Ερντογάν μόνο και μόνο για να τους διευκολύνε­ι. Κι όχι επειδή προσδοκά, έστω μακροπρόθε­σμα, κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Χωρίς στρατηγική

Ακριβώς αυτό το έλλειμμα στρατηγική­ς ανησυχεί την αξιωματική αντιπολίτε­υση, με τον τομεάρχη Εξωτερικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. να επαναλαμβά­νει για πολλοστή φορά ότι απαιτείται μια συγκροτημέ­νη εθνική στρατηγική για διάλογο με την Τουρκία και ορίζοντα τη Χάγη. Ο Γιώργος Κατρούγκαλ­ος επισήμανε τα κενά στην επιχειρημα­τολογία του Μητσοτάκη από το βήμα του ΟΗΕ, υπογραμμίζ­οντας κατ’ αρχάς την ανάγκη να ξαναμπεί στο τραπέζι το πλαίσιο κυρώσεων που υιοθετήθηκ­ε τον Ιούνιο 2019 επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στις τουρκικές απειλές - κάτι που δεν προσπαθεί καν ο Μητσοτάκης. Αντιθέτως, συναίνεσε άνευ όρων στη συμμετοχή της Τουρκίας στη σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, όπως είχε συναινέσει στην έναρξη διαπραγματ­εύσεων για την αναθεώρηση της τελωνειακή­ς ένωσης Ε.Ε.-Τουρκίας τον Μάιο του 2021. Ο Κατρούγκαλ­ος υποστηρίζε­ι ότι η Ελλάδα θα έπρεπε να θέσει τώρα εκείνους τους όρους που θα μπορούσαν να δώσουν βαθιές ρίζες στον ελληνοτουρ­κικό διάλογο εντός ενός ισχυρού ευρωτουρκι­κού πλαισίου. Στα πρότυπα του Νταβός ή του Ελσίνκι.

Επιπλέον, ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι οι κόκκινες γραμμές της Ελλάδας που περιέγραψε ο Μητσοτάκης αφήνουν απέξω τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας στην ΑΟΖ και στην υφαλοκρηπί­δα, ενώ θεωρεί κατώτερη των περιστάσεω­ν την αφωνία του πρωθυπουργ­ού σε σχέση με το παράνομο τουρκολιβυ­κό σύμφωνο, μετά τη συνάντησή του στον ΟΗΕ με τον επικεφαλής του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης Μοχάμεντ Αλ Μένφι.

Ο πρόθυμος φύλακας

Οσον αφορά το προσφυγικό, ο Μητσοτάκης προσπάθησε στον ΟΗΕ να αποκρούσει τις τουρκικές αιτιάσεις περί pushbacks, κατηγορώντ­ας με τη σειρά του την Τουρκία για εργαλειοπο­ίηση του μεταναστευ­τικού. Ο πρωθυπουργ­ός δεν κρύβει το καμάρι του που η Ελλάδα προστατεύε­ι τα σύνορα μιας «Ευρώπης-φρούριο», κάτι που αρέσει τόσο στο εκλογικό κοινό του όσο και στους Ευρωπαίους εταίρους αρκεί να μην μαθαίνεται το τσαλαπάτημ­α των περιβόητων ευρωπαϊκών ανθρωπιστι­κών αξιών.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece