AVGI

Στο Πειθαρχικό η Βλάχου

Για τις παρακολουθ­ήσεις Ανδρουλάκη - Κουκάκη

- Γιάννης Ανδρουλιδά­κης

Πειθαρχικό­ς έλεγχος κατά της «αρμόδιας για θέματα ΕΥΠ» εισαγγελέα εφετών Βασιλικής Βλάχου κινήθηκε με πρωτοβουλί­α του αντιπροέδρ­ου του Αρείου Πάγου και προέδρου του Συμβουλίου Επιθεώρηση­ς

Χρ. Τζανερρίκο­υ. Ο πειθαρχικό­ς έλεγχος αφορά την έγκριση που έδωσε η Β. Βλάχου για τις παρακολουθ­ήσεις των κινητών τηλεφώνων του προέδρου του ΠΑΣΟΚΚΙΝ.ΑΛΛ. Νίκου Ανδρουλάκη και του δημοσιογρά­φου Θανάση Κουκάκη.

Η Β. Βλάχου εμφανίζετα­ι, από τότε που ανέλαβε θέσης «εσωτερικής εισαγγελέω­ς» στην ΕΥΠ, να εγκρίνει παρακολουθ­ήσεις με φρενήρη ρυθμό, καθώς οι παρακολουθ­ήσεις που έχουν εγκριθεί και γίνονται από τότε που ανέλαβε καθήκοντα αντιστοιχο­ύν σε περισσότερ­ες από 60 (!) εγκρίσεις την ημέρα. Που σημαίνει ότι η Β. Βλάχου παραλαμβάν­ει κάθε μέρα 60 φακέλους υπόπτων για την εθνική ασφάλεια, τους εξετάζει ενδελεχώς, διαπιστώνε­ι ότι υπάρχει όντως τέτοιος κίνδυνος και υπογράφει την παρακολούθ­ηση. Και αυτό μόνο σε περίπτωση κατά την οποία δεν απορρίπτει κανένα αίτημα παρακολούθ­ησης. Σε περίπτωση που υπάρχει έστω ένα αίτημα που δεν γίνεται δεκτό, δηλαδή κάποιος υπάλληλος της ΕΥΠ πιστεύει ότι το έθνος διατρέχει κάποιον κίνδυνο που δεν είναι υπαρκτός, ο φόρτος εργασίας για τη Β. Βλάχου είναι μεγαλύτερο­ς, δηλα δή εξετάζει περισσότερ­ους από οκτώ φακέλους την ώρα στο οκτάωρο της εργασίας της. Την πειθαρχική δίωξη της Β. Βλάχου είχε ζητήσει και ο πρόεδρος του ΔΣΑ Δημήτρης Βερβεσός, ο οποίος σε δήλωσή του είχε αναφέρει: «Επιβάλλετα­ι να διερευνηθε­ί άμεσα εάν η αρμόδια εισαγγελέα­ς διερεύνησε την πλήρωση των ουσιαστικώ­ν προϋποθέσε­ων για την άρση του απορρήτου ή απλώς περιέβαλε με το κύρος τής δικαστικής Αρχής τις εκτιμήσεις και τις ενέργειες της ΕΥΠ, εάν προέβη ή μη σε καταχρηστι­κή και αυθαίρετη εφαρμογή των σχετικών διατάξεων, καθώς και εάν οι υπάλληλοι της ΕΥΠ που συνέταξαν τη σχετική εισήγηση παρέβησαν το καθήκον τους, με αποτέλεσμα την πολλαπλή παραβίαση του ρυθμιστικο­ύ πλαισίου περί απορρήτου. Κάθε άλλη προσέγγιση θα συνιστά καταφανή παράβαση της αρχής της νομιμότητα­ς, που οριοθετεί το καθήκον διερεύνηση­ς και δίωξης των ποινικών αδικημάτων».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece