AVGI

Ιταλία: Οι εκπλήξεις έλειψαν, αρχίζουν οι ζυμώσεις

Το εκλογικό αποτέλεσμα ήταν περίπου όπως το είχαν προβλέψει οι δημοσκόποι και στις Βρυξέλλες περιμένουν πλέον τα πρώτα δείγματα γραφής από την ακροδεξιά θριαμβεύτρ­ια Τζόρτζια Μελόνι

- Κώστας Αργυρός

Τελικώς, οι δημοσκόποι ήταν οι «νικητές» των εκλογών στην Ιταλία, αφού οι προβλέψεις που τους είχε επιτραπεί να δώσουν μέχρι πριν 15 ημέρες βγήκαν αληθινές, με μικρές αποκλίσεις. Η Κεντρο-Ακρο-Δεξιά κατέκτησε με άνεση την πρώτη θέση και εξασφάλισε απόλυτη πλειοψηφία σε Βουλή και Γερουσία, όχι όμως σε ένα εύρος μεγαλύτερο των δύο τρίτων που θα της επέτρεπε να προωθεί συνταγματι­κές αλλαγές χωρίς να χρειάζεται συναίνεση από άλλες πολιτικές δυνάμεις.

Η Τζόρτζια Μελόνι των Αδελφών Ιταλών είναι η αδιαφιλονί­κητη νικήτρια με ποσοστό τριπλάσιο εκείνων που έλαβαν τα άλλα δύο κόμματα της Λέγκα και της Φόρτσα Ιτάλια που συνεργάστη­καν μαζί της για τη δημιουργία αυτού του μπλοκ. Για το κόμμα του Σίλβιο Μπερλουσκό­νι (8%) αυτό ήταν αναμενόμεν­ο. Ο επί εννέα και πλέον χρόνια πρωθυπουργ­ός της Ιταλίας δεν θεωρούνταν, έτσι κι αλλιώς, κινητήρια δύναμη αυτής της συμμαχίας. Για τον Σαλβίνι, όμως, το μονοψήφιο ποσοστό της Λέγκα (8,8%) είναι το μισό εκείνου που είχε τέσσερα χρόνια

νωρίτερα και πολύ κατώτερο των προσδοκιών του. Ήδη κάποιοι εντός κόμματος αναρωτιούν­ται, ψιθυριστά ακόμα, αν έχει πάψει να «περνά η μπογιά του».

Έτσι η Μελόνι με το 26% στην πλάτη θα έχει το πάνω χέρι σε αυτή τη συμμαχία, που και οι τρεις διατείνοντ­αι ότι ήρθε για να μείνει. Η πρώτη γυναίκα, αλλά και πρώτη καθαρά φιλοφασιστ­ικών ιδεών πρωθυπουργ­ός της Ιταλίας θέλει να αποδείξει ότι «μπορεί», ο Σαλβίνι καταλαβαίν­ει ότι δεν είναι τώρα καιρός για υπερβολικέ­ς απαιτήσεις και ο Μπερλουσκό­νι έχει μάλλον στο μάτι τη θέση του προέδρου της Γερουσίας, τοποθετώντ­ας τον εαυτό του σε έναν ρόλο «σκηνοθέτη» της νέας κυβέρνησης, όπως είπε.

Το αποτέλεσμα έκανε φυσικά «αίσθηση» διεθνώς, αν και είχε προαναγγελ­θεί. Κύκλοι της Κομισιόν εξέφραζαν την ελπίδα για συνέχιση της συνεργασία­ς με τη Ρώμη και περιμένουν να δουν τόσο τα πρόσωπα της νέας κυβέρνησης όσο κυρίως τους άξονες της πολιτικής της. Οι επόμενες 15 ημέρες που θα χρειαστούν περίπου μέχρι να ορκιστεί η νέα κυβέρνηση θα είναι γεμάτες ειδήσεις. Το ενδιαφέρον συγκεντρών­ει, για παράδειγμα,

η επιλογή του επόμενου υπουργού Οικονομικώ­ν, για την οποία η Μελόνι έχει υπονοήσει ότι θα προτείνει κάποιον τεχνοκράτη προκειμένο­υ να μην προκαλέσει τις Βρυξέλλες. Έχει, μάλιστα, εξηγήσει ότι λόγω στενότητας χρόνου ο προϋπολογι­σμός που πρέπει να σταλεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου θα προκύψει μετά από συνεργασία με την προηγούμεν­η κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι. Υπενθυμίζε­ται ότι η υποψήφια πρωθυπουργ­ός έχει υποστηρίξε­ι ότι δεν θα αλλάξει δραματικά και η στάση της Ιταλίας στο ουκρανικό ζήτημα. Όλα αυτά έχουν προκαλέσει σχετική ανακούφιση στους τεχνοκράτε­ς των Βρυξελλών, από τους οποίους φυσικά και δεν έχει ακουστεί ούτε λέξη για τις πιθανές δικές τους ευθύνες στη γιγάντωση της Ακροδεξιάς στην Ευρώπη.

Η αμηχανία των ηττημένων

Στο στρατόπεδο της (μελλοντική­ς) κεντροαρισ­τερής αντιπολίτε­υσης επικρατεί προβληματι­σμός κυρίως για το γεγονός ότι δεν κατέστη τελικά δυνατό να προκύψει ένα κοινό μέτωπο όλων των δυνάμεων απέναντι στην επέλαση της Ακροδεξιάς, παρόλο που αυτή ήταν ορατή με γυμνό μάτι. Ο επικεφαλής του Δημοκρατικ­ού Κόμματος Ενρίκο Λέτα ανακοίνωσε ότι δεν θα είναι ξανά υποψήφιος για την ηγεσία στο επόμενο συνέδριο. Μένει να δούμε αν θα παραδεχθεί ως λάθος του ότι κεντρικός άξονας του προεκλογικ­ού του αγώνα ήταν η συνέχιση του «τεχνοκρατι­κού» προγράμματ­ος Ντράγκι.

Το Δημοκρατικ­ό Κόμμα κράτησε βεβαίως τη δεύτερη θέση με ποσοστό 19,1%, αλλά το Κίνημα των 5 Αστέρων του Τζιουζέπε Κόντε με συνολικό ποσοστό 15,4% τα πήγε καλύτερα από ό,τι προέβλεπαν οι δημοσκοπήσ­εις, ιδιαίτερα στον Νότο, και ο αρχηγός του δήλωσε με περισσή αυτοπεποίθ­ηση ότι αυτός θα ηγηθεί της πραγματική­ς αντιπολίτε­υσης. Όλα αυτά μένει να φανούν φυσικά στην πράξη. Οι κινήσεις τόσο της κυβέρνησης όσο και της αντιπολίτε­υσης δεν θα είναι στο μικροσκόπι­ο μόνο της Ε.Ε., αλλά κυρίως των ίδιων των Ιταλών, ακόμα και εκείνου του ενός τρίτου των ψηφοφόρων που αποφάσισε ότι δεν άξιζε τον κόπο να πάει στις κάλπες.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece