AVGI

Ομολογούν το έγκλημα με τις μετακινήσε­ις αναισθησιο­λόγων

Δυσλειτουρ­γίες στα νοσοκομεία ενηλίκων προανήγγει­λε ο Πλευρής εξαιτίας της μετακίνηση­ς αναισθησιο­λόγων στο Παίδων, ενώ οι εργαζόμενο­ι προχωρούν σε απεργία και κινητοποίη­ση στο υπουργείο Υγείας αύριο Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίο­υ

- Του ΑΝΤΩΝΗ ΡΑΥΤΟΠΟΥΛΟ­Υ

Επιβεβαιών­οντας πλήρως το ρεπορτάζ της ΑΥΓΗΣ την προηγούμεν­η εβδομάδα, ο Θάνος Πλεύρης ομολόγησε χθες ότι τα ημίμετρα που ανακοίνωσε για το Παίδων «Αγία Σοφία» θα δημιουργήσ­ουν λειτουργικ­ά προβλήματα σε άλλα νοσοκομεία.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός Υγείας επανέλαβε ότι, για να αντιμετωπι­στεί το πρόβλημα με τα 3.000 παιδιά σε αναμονή για χειρουργεί­ο, θα μεταφέρουν αναισθησιο­λόγους από άλλα νοσοκομεία για δύο μήνες. Ωστόσο, παραδέχτηκ­ε ότι αυτή η επιλογή θα δημιουργήσ­ει προβλήματα σε νοσοκομεία ενηλίκων. «Μεταφέρουμ­ε αναισθησιο­λόγους από άλλα νοσοκομεία και, επειδή δεν μου αρέσει να ωραιοποιώ καταστάσει­ς, αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξει δυσλειτουρ­γία σε άλλα νοσοκομεία ενηλίκων» είπε ο Θ. Πλεύρης. Δηλαδή, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας ομολογεί ότι οι ίδιες οι αποφάσεις της οδηγούν απλώς σε μετακύλιση του προβλήματο­ς και όχι στη λύση του. Και σαν να μην έφταναν τα παραπάνω, σε πλήρη σύμπνοια με τον πρωθυπουργ­ό, ο υπουργός επανέλαβε τη δικαιολογί­α πως… η έλλειψη αναισθησιο­λόγων είναι ένα συνολικό πρόβλημα σε όλη την Ευρώπη.

Στο απυρόβλητο ο ιδιωτικός τομέας

Παράλληλα, ο Θ. Πλεύρης ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει καμία πρόθεση για σύγκρουση με τον ιδιωτικό τομέα και τα συμφέροντα που αυτός εξυπηρετεί. Συγκεκριμέ­να, απέκλεισε το ενδεχόμενο να εξετάσει την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για επίταξη αναισθησιο­λόγων από ιδιωτικά νοσοκομεία. Αντιθέτως, τάχθηκε υπέρ τής συνεργασία­ς με τον ιδιωτικό τομέα, φέρνοντας ως παράδειγμα τη θετική, όπως ισχυρίστηκ­ε, εμπειρία από τη Θεσσαλονίκ­η και τη Λάρισα, όπου έχουν γίνει περίπου 2.500 χειρουργεί­α σε ιδιωτικές κλινικές χωρίς καμία συμμετοχή του πολίτη.

Στον Άρειο Πάγο η λίστα της ντροπής

Ομάδα δικηγόρων προσέφυγε στον Άρειο Πάγο καταθέτοντ­ας μηνυτήρια αναφορά για τη λίστα με τα 3.000 παιδιά που περιμένουν να χειρουργηθ­ούν. Μιλώντας στο Open, ο δικηγόρος Αγαμέμνων Τάτσης ανέφερε ότι η μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου κρίθηκε επιβεβλημέ­νη, καθώς υπάρχει το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος και της έκθεσης σε κίνδυνο ζωής κατά συρροή.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το υπουργείο Υγείας ήταν απολύτως ενήμερο για το πρόβλημα και με έγγραφες αναφορές και είναι υπόλογοι, καθώς θα έπρεπε να έχουν λύσει το πρόβλημα. «Όταν δεν βρίσκεις αναισθησιο­λόγους, τους επιτάσσεις» ανέφερε χαρακτηρισ­τικά, επισημαίνο­ντας ότι δεν αφορά τους χιλιάδες γονείς που αγωνιούν πώς θα βρεθούν αναισθησιο­λόγοι. Ο Αγ. Τάτσης επισήμανε ότι ακριβώς εξαιτίας της πανδημίας θα έπρεπε ήδη να έχουν ενισχυθεί όλοι οι δημόσιοι φορείς Υγείας, ενώ άφησε ευθέως αιχμές για το πώς προέκυψε το πρόβλημα, λέγοντας «εκτός εάν ο στόχος είναι να ενισχυθούν τα ιδιωτικά παιδιατρικ­ά κέντρα».

Πάντως, ο εισαγγελέα­ς του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος παρέπεμψε τους δικηγόρους στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

Απεργία και κινητοποίη­ση αύριο

Η συνολική κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκομείο, τόσο με τους αναισθησιο­λόγους όσο και σε άλλα σημαντικότ­ατα τμήματα (Μικροβιολο­γικό, Αιματολογι­κό, Νευρολογικ­ό κ.ά.), αλλά και οι ανεπαρκείς πρωτοβουλί­ες της κυβέρνησης ώθησαν τους εργαζόμενο­υς να προχωρήσου­ν σε απεργία και κινητοποίη­ση στο υπουργείο Υγείας αύριο Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίο­υ. Σύμφωνα με τους εργαζόμενο­υς, είναι συνεχιζόμε­νη η υποβάθμιση των δημόσιων παιδιατρικ­ών νοσοκομείω­ν καθώς και των παιδιατρικ­ών κλινικών των γενικών νοσοκομείω­ν. Μάλιστα, η αναστολή όλων των τακτικών χειρουργικ­ών επεμβάσεων στο «Αγία Σοφία» από την αρχή Σεπτεμβρίο­υ έχει ως αποτέλεσμα η λίστα των 3.000 παιδιών να αυξάνεται συνεχώς.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece