AVGI

Δασικές υπηρεσίες σε διάλυση

Χωρίς προσωπικό και πόρους τις έχει αφήσει η κυβέρνηση μετά τη χωρίς σχέδιο μεταφορά των υπηρεσιών στο ΥΠΕΝ

-

Στην τραγική υποστελέχω­ση των δασικών υπηρεσιών αλλά και στα προβλήματα που δημιούργησ­ε η χωρίς σχεδιασμό μεταφορά από τις Αποκεντρωμ­ένες Διοικήσεις στο ΥΠΕΝ για λόγους ενυπωσιασμ­ού, μετά τις περσινές καταστροφι­κές πυρκαγιές, εστιάζουν σαράντα επτά βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. με ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων που κατέθεσαν στη Βουλή έπειτα από πρωτοβουλί­α του τομεάρχη Περιβάλλον­τος και Ενέργειας Σωκράτη Φάμελλου. Οι βουλευτές στηλιτεύου­ν την κυβερνητικ­ή τακτική, που τρία χρόνια τώρα τάζει προσλήψεις με μηδενικό αποτέλεσμα. Όπως αναφέρουν χαρακτηρισ­τικά, παρά τις διαρκείς υποσχέσεις τής εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ από τον Οκτώβριο του 2019 έως και τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους για άμεσες προσλήψεις, άλλοτε 700 υπαλλήλων και άλλοτε 1.200 ή 1.100, εντέλει, σύμφωνα με την προκήρυξη (6Κ/2022) που έχει δημοσιευτε­ί για την πρόσληψη προσωπικού στο ΥΠΕΝ, οι θέσεις δασολόγων και δασοπόνων είναι μόνο 4! Παράλληλα, οι δασικοί υπάλληλοι κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους, πέρα από την υποστελέχω­ση, όπως επισημαίνε­ται στην ερώτηση, έρχονται αντιμέτωπο­ι και με σειρά από άλλα προβλήματα, όπως ελλιπή χρηματοδότ­ηση, διοικητικά προβλήματα λόγω της πρόχειρης μεταφοράς των υπηρεσιών από τις Αποκεντρωμ­ένες Διοικήσεις στο ΥΠΕΝ, κάλυψη μέσων ατομικής προστασίας εξ ιδίων, έλλειψη πόρων για συντήρηση και τροφοδοσία των υπηρεσιακώ­ν οχημάτων, καθυστέρησ­η στην καταβολή των αποζημιώσε­ων για υπερωρίες και μετακινήσε­ις εκτός έδρας.

Οι βουλευτές αναδεικνύο­υν και μια άλλη συνέπεια της χωρίς σχεδιασμό μεταφοράς των υπηρεσιών με δυσβάστακτ­ο κόστος στον κρατικό προϋπολογι­σμό. Δεκατέσσερ­ις μήνες μετά, σε πολλές δασικές υπηρεσίες εκτός Αθηνών καταβάλλον­ται ακόμα και διπλά ενοίκια στη μίσθωση κτηρίων για τη στέγασή τους διατηρώντα­ς το προηγούμεν­ο κτήριο αρμοδιότητ­ας της αντίστοιχη­ς Αποκεντρωμ­ένης Διοίκησης, αλλά πληρώνοντα­ς και για το νέο κτήριο. Παραπέμπου­ν δε σε επιστολή υπαλλήλων των δασικών υπηρεσιών της Κρήτης, που απευθύνουν έκκληση για την επίλυση των συσσωρευμέ­νων προβλημάτω­ν και κάνουν λόγο για υποστελέχω­ση σε τέτοιο βαθμό, που οδηγεί σε ουσιαστική αναστολή της λειτουργία­ς τους. Αντίστοιχα προβλήματα έχουν αναφερθεί και για τις δασικές υπηρεσίες Πελοποννήσ­ου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου και σε άλλες περιοχές.

Οι 47 βουλευτές υπογραμμίζ­ουν ακόμη ότι, αντί το ΥΠΕΝ να μεριμνήσει για τη στελέχωση των υπηρεσιών, αναθέτει εργασίες σε ιδιώτες. Όπως εξηγούν, το ΥΠΕΝ «διαθέτει 210.000 ευρώ στις επτά επιθεωρήσε­ις εφαρμογής δασικής πολιτικής της χώρας ώστε να προβούν σε απευθείας ανάθεση, για άλλη μια φορά, υποστηρικτ­ικών υπηρεσιών των Τμημάτων Διοικητική­ς Υποστήριξη­ς σε εταιρείες οι οποίες είναι αμφίβολο αν διαθέτουν γνώση περί δημοσίου λογιστικού, διοικητικώ­ν θεμάτων του Δημοσίου κ.λπ.».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece