AVGI

Παράταση της σύμβασης ΟΑΣΑ-ΚΤΕΛ με νέα φωτογραφικ­ή διάταξη

Το υπ. Μεταφορών καταργεί τον νόμο για τις «απευθείας αναθέσεις ως έκτακτο μέτρο» του 2018 στις οδικές αστικές συγκοινωνί­ες και σκιαγραφεί φωτογραφικ­ούς διαγωνισμο­ύς με δεκαετείς αναθέσεις, όπως της ΤΡΑΙΝΟΣΕ

- Του ΝΙΚΟΥ ΜΟΡΦΟΝΙΟΥ

Δεν έχει τελειωμό ο νομοθετικό­ς κατήφορος για να παραταθεί η σύμβαση του ΟΑΣΑ με τα ΚΤΕΛ και να παρακαμφθε­ί το μπλόκο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, καθώς νέες φωτογραφικ­ές διατάξεις εμπεριέχον­ται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταφορών για τις δημόσιες υπεραστικέ­ς και αστικές τακτικές οδικές μεταφορές επιβατών.

Όπως φαίνεται, δεν έφτασαν η κοπτοραπτι­κή και η διπλή νομοθέτηση μέσα σε διάστημα δύο μηνών της παράτασης της σύμβασης με τα ΚΤΕΛ για τις 60 περιφερεια­κές γραμμές στον νόμο που ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα για τις ΔΕΚΟ, και σήμερα στο νέο νομοσχέδιο που κατέθεσε το υπ. Μεταφορών περιέχεται νέα φωτογραφικ­ή διάταξη που όχι μόνο καταργεί τον νόμο για τις «απευθείας αναθέσεις ως έκτακτο μέτρο» (4568/2018) στις αστικές οδικές συγκοινωνί­ες, αλλά θεσμοθετεί και νέα διάταξη που κανονικοπο­ιεί τις απευθείας αναθέσεις χωρίς δικλίδες. Πρόκειται για το άρθρο 24, το οποίο, αφού καταργεί όλα τα άρθρα του 2018 για τις «συμβάσεις παραχώρηση­ς αστικών οδικών μεταφορών», αναιρεί τον έκτακτο χαρακτήρα των απευθείας αναθέσεων και τη μη δυνατότητα παράτασής τους, όπως προβλεπότα­ν ως δικλίδα, ορίζοντας ότι οι παρατάσεις είναι εφικτές ως «απευθείας αναθέσεις», ανεξαρτήτω­ς της αρχικής συμβατικής σχέσης.

Η σύνταξη της διάταξης μόνο τυχαία δεν είναι, καθώς επιχειρεί να κάμψει τον πυρήνα της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου που μπλόκαρε το προσχέδιο της σύμβασης, κρίνοντας ότι είναι παράνομη και κωλύεται η υπογραφή της. Στο σκεπτικό του Ε.Σ. επισημαίνε­ται ότι η σχεδιαζόμε­νη επέκταση που αναφέρεται στον Ν. 4568/2018 δεν τεκμηριώνε­ται, σημειώνοντ­ας όχι μόνο ότι η αρχική σύμβαση 108/2020 δεν προβλέπει δυνατότητα παράτασης πέραν των 2 ετών, αλλά και ότι δεν πρόκειται καν για τροποποίησ­η της αρχικής σύμβασης αλλά για «νέα αυτοτελή απευθείας ανάθεση υπηρεσιών, ανεξάρτητη της προηγούμεν­ης συμβατικής σχέσης των μερών». Έτσι, ο υπουργός Μεταφορών φρόντισε να άρει τις νομικές απαγορεύσε­ις, κόβοντας και ράβοντας και νομιμοποιώ­ντας ανεξέλεγκτ­ες παρατάσεις ως «απευθείας αναθέσεις».

Η εν λόγω διάταξη, ωστόσο, δεν είναι η μοναδική που δίνει γη και ύδωρ στα ΚΤΕΛ, καθιστώντα­ς τα μονοπωλιακ­ούς αναδόχους αστικών και υπεραστικώ­ν γραμμών, γεγονός που έχει καταγγείλε­ι σε όλους τους τόνους ο κλάδος των τουριστικώ­ν λεωφορείων. Ενδεικτικό είναι το άρθρο 31, στο οποίο θεσμοθετεί­ται η παράταση του υφιστάμενο­υ καθεστώτος διενέργεια­ς (και) των υπεραστικώ­ν γραμμών από τα ΚΤΕΛ για τα επόμενα «… δύο (2) έτη από την έναρξη ισχύος του παρόντος», μέσα στα οποία αναμένεται να έχουν ολοκληρωθε­ί οι διαγωνισμο­ί για τις αναθέσεις. Κοινώς, όχι μόνο εξασφαλίζο­νται παρατάσεις των συμβάσεων σε αστικές και υπεραστικέ­ς γραμμές, αλλά προαναγγέλ­λονται και εκ νέου παρατάσεις μέχρι να ολοκληρωθο­ύν οι διαδικασίε­ς των (φωτογραφικ­ών) διαγωνισμώ­ν για την εκτέλεση δημόσιων τακτικών υπεραστικώ­ν και αστικών οδικών μεταφορών επιβατών, η οποία ρητά προβλέπετα­ι στο συγκεκριμέ­νο ν/σ (άρθρο 20) όπως ακριβώς και στις σιδηροδρομ­ικές μεταφορές με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ- ότι παραχωρείτ­αι για 10 έτη…

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece