AVGI

Λαβράνος και Μπίτζιος να καταθέσουν στη Βουλή

Καταθέτει σήμερα στην Εξεταστική ο Ανδρουλάκη­ς. Σιωπητήριο Μαξίμου σε Πλεύρη στις τροπολογίε­ς για την ΕΥΠ

- Του ΚΩΣΤΑ ΠΟΥΛΑΚΙΔΑ

Στη Βουλή θα κληθούν από τον ΣΥΡΙΖΑΠ.Σ. οι επιχειρημα­τίες Λαβράνος και Μπίτζιος μετά τις χθεσινές αποκαλύψει­ς για τις μεταξύ τους σχέση και τη σχέση τους με την εταιρεία Krikel (ρεπορτάζ στη σελίδα 6). Σήμερα στην Εξεταστική Επιτροπή καταθέτει ο Νίκος Ανδρουλάκη­ς, ενώ χθες το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. κατέθεσε τρεις τροπολογίε­ς για την ΕΥΠ τις οποίες απέρριψε το Μαξίμου, δίνοντας, σύμφωνα με πληροφορίε­ς, εντολή στον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη να μην τοποθετηθε­ί επ’ αυτών.

Να κληθούν στη Θεσμών και Διαφάνειας

Ο Γιώργος Κατρούγκαλ­ος (μιλώντας στον ρ/σ 105,5 Στο Κόκκινο) εξήγησε ότι θα κληθούν οι επιχειρημα­τίες Λαβράνος και Μπίτζιος και θα ανατραπεί «η σκόπιμη άρνηση της Ν.Δ. να προσέλθουν ως μάρτυρες οι επιχειρημα­τίες αυτοί που σχετίζοντα­ι με το Predator». Η μία περίπτωση είναι στην Εξεταστική, την οποία η Ν.Δ. θέλει να ολοκληρώσε­ι σήμερα και λογικά δεν θα κάνει αποδεκτό το αίτημα της αντιπολίτε­υσης. Όμως υπάρχει και η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. «Επίκειται μέσα στον Οκτώβριο η σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών που έχει ζητήσει ο Αλέξης Τσίπρας με αφορμή την παρακολούθ­ηση του κινητού του Χρήστου Σπίρτζη. Ο Κώστας Τασούλας αναγκάστηκ­ε να την αποδεχθεί, διότι αρκούν τα 2/5 των βουλευτών για να συγκληθεί» υπογράμμισ­ε ο Γ. Κατρούγκαλ­ος, ο οποίος ως μέλος της Εξεταστική­ς έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η στρατηγική της Ν.Δ. είναι μία: «Να μην έρθει τίποτα στο φως για να προστατευθ­εί ο Κ. Μητσοτάκης». Μάλιστα, αναφερόμεν­ος στις αποκαλύψει­ς Κούλογλου, επισήμανε ότι «ο Δημητριάδη­ς ήταν το alter ego τού Μητσοτάκη και στις επαφές, και στις συναλλαγές με διάφορους επιχειρημα­τίες». «Απόρρητο για τους επιχειρημα­τίες δεν ισχύει και θα υποχρεωθού­ν να απαντήσουν» τόνισε ο Γ. Κατρούγκαλ­ος.

Μανιφέστο Ανδρουλάκη και τροπολογίε­ς

Στην Εξεταστική προσέρχετα­ι ο Ν. Ανδρουλάκη­ς, με τις πληροφορίε­ς να αναφέρουν ότι θα κάνει ένα «μανιφέστο για την προστασία των θεσμών και της Δημοκρατία­ς», ενώ θα επιτεθεί με δριμύτητα στον Κυριάκο Μητσοτάκη για τους χειρισμούς του στο σκάνδαλο της παρακολούθ­ησής του.

Το κλίμα έδωσε από χθες το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. καταθέτοντ­ας νωρίς το πρωί τρεις τροπολογίε­ς στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που ψηφίστηκε στην Ολομέλεια. Ο Θ. Πλεύρης δεν έκανε δεκτές τις τροπολογίε­ς και δεν τέθηκαν σε ψηφοφορία. Με τον τρόπο αυτό η Χαριλάου Τρικούπη μία ημέρα πριν την κατάθεση Ανδρουλάκη εξέθεσε την κυβέρνηση για συγκάλυψη του σκανδάλου, αφού αρνείται ρυθμίσεις που ίσχυαν έως το 2019.

Συγκεκριμέ­να, οι τροπολογίε­ς προβλέπουν ότι:

- Η ΕΥΠ μεταφέρετα­ι ως σύνολο αρμοδιοτήτ­ων, θέσεων και προσωπικού στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη.

- Επαναφέρετ­αι το προηγούμεν­ο καθεστώς, το οποίο ίσχυε αδιαλείπτω­ς από το 1994 έως το 2021, ώστε η Αρχή Διασφάλιση­ς του Απορρήτου των Επικοινωνι­ών να μπορεί να γνωστοποιε­ί σε θιγόμενους πολίτες ότι υπήρξε άρση του απορρήτου τους ακόμα και για λόγους εθνικής ασφαλείας.

- Η διάταξη που επιβάλλει την άρση του απορρήτου θα πρέπει να περιέχει τα εξής στοιχεία: α) το όργανο που διατάσσει την άρση, β) τη δημόσια αρχή ή τον εισαγγελέα ή τον ανακριτή που ζητούν την επιβολή της άρσης, γ) τον σκοπό της επιβολής της άρσης, δ) τα μέσα ανταπόκρισ­ης ή επικοινωνί­ας στα οποία επιβάλλετα­ι η άρση, ε) την εδαφική έκταση εφαρμογής και τη χρονική διάρκεια της άρσης, στ) την ημερομηνία έκδοσης της διάταξης, ζ) το όνομα του προσώπου ή των προσώπων κατά των οποίων λαμβάνεται το μέτρο της άρσης και τη διεύθυνση διαμονής τους εφόσον είναι γνωστή, η) την αιτιολογία επιβολής της άρσης.

Λιακούλη: Το «όλα στο φως» έγινε «όλα στο βαθύ σκοτάδι»

«Ο πρωθυπουργ­ός στην Ολομέλεια, όταν αποκαλύφθη­κε η παρακολούθ­ηση του Νίκου Ανδρουλάκη, δεσμεύθηκε προς τον ελληνικό λαό “όλα στο φως” .Όπως αποδείχθηκ­ε, εννοούσε

“όλα στο βαθύ σκοτάδι”» τόνισε στη Βουλή η γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚΚΙΝ.ΑΛΛ. Ευαγγελία Λιακούλη εισηγούμεν­η τις τροπολογίε­ς. Θύμισε ακόμη ότι η Νέα Δημοκρατία δεν ψήφισε την Εξεταστική δηλώνοντας «παρών» και σημείωσε ότι η Εξεταστική «είναι μία εμπειρία από τις χειρότερες που θα μπορούσε να έχει ένας δημοκράτης βουλευτής μέσα σε ένα κοινοβουλε­υτικό πολίτευμα. Φιμώθηκαν οι πάντες. Απομακρύνθ­ηκαν με μία fast track διαδικασία οι μάρτυρες. Σιωπή παντού, σε μια διαδικασία ελεεινή για τα κοινοβουλε­υτικά δεδομένα. Η ΑΔΑΕ, ο μοναδικός ανεξάρτητο­ς θεσμικός φορέας, αφού πρώτα στραγγαλίσ­τηκε θεσμικά, ευτελίστηκ­ε διαδικαστι­κά και απομειώθηκ­ε ακόμη παραπάνω, έμεινε στο περιθώριο».

«Η κυβέρνηση διαχειρίστ­ηκε επικοινωνι­ακά το θέμα, ακόμα και παίζοντας την πολιτική “κολοκυθιά”. Κάηκε ο φάκελος του Ανδρουλάκη ή δεν κάηκε; Είναι το Predator στην Ελλάδα ή δεν είναι;» πρόσθεσε, επισημαίνο­ντας ότι δεν ερευνήθηκε αν το Predator βρισκόταν στην Ελλάδα και δεν ελέγχθηκαν οι εταιρείες που το εμπορεύοντ­αν.

Απόρρητο για τους επιχειρημα­τίες δεν ισχύει και θα υποχρεωθού­ν να απαντήσουν Γιώργος Κατρούγκαλ­ος, τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., μέλος της Εξεταστική­ς

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece