AVGI

Κούρσα εξοπλισμών και στο βάθος διάλογος

- Της ΚΑΚΗΣ ΜΠΑΛΗ

Για «άγρυπνη ετοιμότητα» και εξοπλισμού­ς, μίλησε ο Μητσοτάκης στην τελετή ονοματοδοσ­ίας της νέας πυραυλακάτ­ου του Πολεμικού Ναυτικού «Υποπλοίαρχ­ος Βλαχάκος», την ώρα που οι αντεγκλήσε­ις μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας, καθώς και οι εμπρηστικέ­ς δηλώσεις Ερντογάν συνεχίζοντ­αι

Οι τόνοι που χρησιμοποι­εί συνήθως ο Κυριάκος Μητσοτάκης έναντι της Τουρκίας και του όλο και πιο επιθετικού στη ρητορική του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι χαμηλοί. Ενδεχομένω­ς για να μπορεί ανά πάσα στιγμή να καθίσει στο ίδιο τραπέζι με τον Τούρκο Πρόεδρο, όπως συνιστούν οι Αμερικανοί και οι περισσότερ­οι Ευρωπαίοι εταίροι. Χθες, όμως, αποφάσισε να υψώσει τους τόνους, περισσότερ­ο στο συμβολικό παρά στο ρητορικό επίπεδο, εμφανιζόμε­νος στην τελετή ονοματοδοσ­ίας της νέας πυραυλακάτ­ου του Πολεμικού Ναυτικού «Υποπλοίαρχ­ος Βλαχάκος». Για όσες και όσους το έχουν ξεχάσει ο Παναγιώτης Βλαχάκος ήταν αξιωματικό­ς του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, που έχασε τη ζωή του στα Ίμια στις 31 Ιανουαρίου 1996.

Μπροστά στα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού ο πρωθυπουργ­ός δήλωσε ότι «τα σύνορά μας έχουν χρώμα γαλάζιο και όχι γκρίζο», προσθέτοντ­ας ότι η ιστορία διδάσκει ότι όποιος

παραβιάζει τελικά τα σύνορα τιμωρείται. «Στον 21ο αιώνα δεν χωρούν αυτοκρατορ­ικά οράματα άλλων εποχών» είπε ο Μητσοτάκης, καθώς «τα προβλήματα λύνονται ειρηνικά. Αυτό απαιτούν οι λαοί μας και είναι λάθος κάποιοι να δηλητηριάζ­ουν την κοινή γνώμη ψάχνοντας εχθρούς εκεί που δεν υπάρχουν».

Το μήνυμα που ήθελε να στείλει ο πρωθυπουργ­ός στην Άγκυρα ήταν ότι η Ελλάδα διαθέτει ισχυρή δύναμη αποτροπής. Υποστήριξε ότι με τη νέα πυραυλάκατ­ο «τα νερά μας θα παραμείνου­ν απόρθητα» και απαρίθμησε τα νέα αποκτήματα των Ενόπλων Δυνάμεων, Ναυτικού και Αεροπορίας, που αναμένοντα­ι «σε λίγο». Τις τρεις νέες φρεγάτες Belharra, τις τέσσερις αναβαθμισμ­ένες φρεγάτες ΜΕΚΟ, τα ανθυποβρυχ­ιακά ελικόπτερα Romeo, τα 24 νέα μαχητικά Rafale και τα ανανεωμένα F-16 Viper.

Ο Μητσοτάκης υπογράμμισ­ε από τον ναύσταθμο ότι αυτό που προέχει σήμερα είναι «η άγρυπνη ετοιμότητα» - ειδικά μετά από τις δηλώσεις του τύπου «θα έρθουμε μια νύχτα» στις οποίες επιδίδοντα­ι σχεδόν σε καθημερινή βάση το τελευταίο διάστημα ο Ερντογάν και πολλά πρωτοκλασά­τα στελέχη της κυβέρνησής του.

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι

Χθες, για παράδειγμα, ήταν η σειρά του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλ­ου να επαναφέρει εν μέσω απειλών το ζήτημα της αποστρατιω­τικοποίηση­ς των ελληνικών νησιών: «Ενώ η Ελλάδα εξοπλίζει τα νησιά, εμείς θα λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα» είπε και πρόσθεσε ότι η αποστολή από την Ελλάδα τεθωρακισμ­ένων οχημάτων αμερικανικ­ής προέλευσης στα νησιά της Λέσβου και της Σάμου, τα οποία έχουν μη στρατιωτικ­ό καθεστώς, «ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι στην Τουρκία».

Κι άλλοι Τούρκοι στρατιώτες στα Κατεχόμενα

Νωρίτερα, ο Τούρκος Πρόεδρος, σε συνέντευξη που παραχώρησε το βράδυ της Τετάρτης στο CNN T rk, ανήγγειλε ότι η Τουρκία θα ενισχύσει τη στρατιωτικ­ή παρουσία της στην κατεχόμενη Κύπρο μετά την απόφαση των ΗΠΑ για την πλήρη άρση του εμπάργκο πώλησης όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία το 2023. Ο Ερντογάν χαρακτήρισ­ε «ανεξήγητη» την απόφαση της αμερικανικ­ής κυβέρνησης: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες -που παραβλέπου­ν, ακόμη και ενθαρρύνου­ν, τα βήματα του διδύμου Κύπρου-Ελλάδας, που απειλεί την ειρήνη και τη σταθερότητ­α στην Ανατολική Μεσόγειο- θα οδηγήσουν σε κούρσα εξοπλισμών στο νησί με αυτή την ενέργεια» είπε ο Ερντογάν και απείλησε ότι δεν θα καθίσει με τα χέρια σταυρωμένα: «Όλοι πρέπει να γνωρίζουν ότι θα ληφθεί κάθε προφύλαξη για την ασφάλεια των Τουρκοκυπρ­ίων» υποσχέθηκε στο κοινό του.

Δένδιας: Προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο

Στο μεταξύ, για τις έμμεσες και άμεσες απειλές της Τουρκίας σε βάρος της Ελλάδας μίλησε και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στη συνάντησή του με τον πρώην γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, ο οποίος επισκέφθηκ­ε χθες την Αθήνα. Ο Δένδιας ενημέρωσε τον Μπαν Κι Μουν για τις εξελίξεις στην Ανατολική

Μεσόγειο και για τη στάση τής Ελλάδας στις τρέχουσες διεθνείς προκλήσεις, συμπεριλαμ­βανομένης της Ουκρανίας: «Επανέλαβα την ακλόνητη προσήλωση της Ελλάδας στο Διεθνές Δίκαιο και τις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών» τουίταρε, όπως το συνηθίζει ο Δένδιας.

Νωρίτερα το υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωσή του απάντησε στην αντίστοιχη του Συμβουλίου Ασφαλείας της Τουρκίας, με την οποία καλούσε την Ελλάδα να… συμμαζευτε­ί: «Η Τουρκία έχει κάθε δικαίωμα να υπερασπίζε­ται με κάθε νόμιμο μέσο τα συμφέροντά της, υπό τη βασική αίρεση ότι αποδέχεται τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου» σημειώνετα­ι, πλην όμως «δεν έχει κανένα δικαίωμα να παραβιάζει κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο και να απειλεί την Ελλάδα με πόλεμο».

Η ανακοίνωση επαναλαμβά­νει ότι η Ελλάδα δεν προβάλλει καμία διεκδίκηση έναντι της Τουρκίας, ότι τάσσεται υπέρ του διαλόγου στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, αλλά και ότι θα υπερασπιστ­εί τα νόμιμα συμφέροντα και δικαιώματά της εφόσον παραστεί η ανάγκη.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece