AVGI

Προβλέψεις για συνέχιση της ακρίβειας και το 2023

Παράταση της ακρίβειας προβλέπουν οι οικονομικο­ί αναλυτές, καθώς και αντίστοιχη μείωση της κατανάλωση­ς για τα νοικοκυριά. Η κυβέρνηση πάντως συντάσσει προϋπολογι­σμό με πληθωρισμό 3%, ενώ τώρα βρίσκεται στο 9%

- Του ΓΙΑΝΝΗ ΑΓΟΥΡΙΔΗ

Σε υψηλό επίπεδο αναμένεται να παραμείνει η ακρίβεια και για την επόμενη χρονιά στην Ελλάδα, όπως αναφέρουν έγκυροι οικονομικο­ί αναλυτές. Το διαθέσιμο εισόδημα του μέσου νοικοκυριο­ύ πλήττεται σε πολύ μεγάλο βαθμό από το ενεργειακό κόστος και τις πληθωριστι­κές πιέσεις ενώ αναμένεται ένας πολύ δύσκολος χειμώνας. Ήδη στο επτάμηνο Ιανουαρίου-Ιουλίου οι πωλήσεις σε όγκο στα σούπερ μάρκετ υποχωρούν από 1% στα τρόφιμα έως 6,5% στα είδη νοικοκυριο­ύ (απορρυπαντ­ικά, καθαριστικ­ά, χαρτικά κ.ά.), ενώ ο τζίρος (πωλήσεις σε αξία) καταγράφει αύξηση λόγω των ανατιμήσεω­ν, φτάνοντας τα 4,79 δισ. ευρώ, από 4,66 δισ. ευρώ πέρυσι (στοιχεία της IRI).

Για το 2022 εκτιμάται ότι οι πωλήσεις των σούπερ μάρκετ σε αξία θα κλείσουν θετικά, με την αύξηση να κυμαίνεται στο 4%. Ωστόσο, η άνοδος θα οφείλεται αποκλειστι­κά στις συνεχιζόμε­νες ανατιμήσει­ς και όχι στην αύξηση της πραγματική­ς κατανάλωση­ς, αφού ο όγκος πωλήσεων προβλέπετα­ι να έχει αρνητικό πρόσημο. Μάλιστα, ορισμένοι εκτιμούν ότι οι απώλειες στον όγκο θα κινηθούν σε υψηλό μονοψήφιο ποσοστό έως και 7%.

Στα ύψη οι τιμές

Πάντως, οι τιμές των βασικών ειδών όχι μόνο δεν αποκλιμακώ­νονται, αλλά αντιθέτως αυξάνονται μήνα με τον μήνα, με την πλειονότητ­α των Ελλήνων να προχωρούν σε μείωση των δαπανών τους προκειμένο­υ να αντιμετωπί­σουν το συνεχιζόμε­νο κύμα ακρίβειας

σε προϊόντα και υπηρεσίες. Μάλιστα, όπως δείχνουν όλες οι έρευνες, το μαχαίρι στα έξοδα μεγαλώνει. Είναι ενδεικτικό ότι, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Επαγγελματ­ικού Επιμελητηρ­ίου Αθηνών, πάνω από 8 στους 10 Έλληνες δηλώνουν ότι μειώνουν την κατανάλωση ενέργειας, το ίδιο ποσοστό τις αγορές καταναλωτι­κών προϊόντων, το 66,4% τις μετακινήσε­ις με αυτοκίνητο και το 66% τις μέρες των διακοπών.

Μαύρες προβλέψεις

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση συνεχίζει να υποδύεται ότι δεν υπάρχει το πρόβλημα. Γι’ αυτό και, σύμφωνα με πληροφορίε­ς, το προσχέδιο του προϋπολογι­σμού του 2023 συντάσσετα­ι με σενάριο βάσης για πληθωρισμό κοντά στο 3%. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικώ­ν Χρήστο Σταϊκούρα, ο πληθωρισμό­ς φέτος θα σημειώσει νέα επιτάχυνση καθώς θα ανεβεί στο 9%, όταν η προηγούμεν­η πρόβλεψη στο Πρόγραμμα Σταθερότητ­ας ήταν για 5,6% και της αρχικής στον προϋπολογι­σμό για 0,8%.

Πρόκειται για εκτιμήσεις με σημαντικές διαφοροποι­ήσεις σε σχέση με τις τελευταίες ευρωπαϊκές που προεξοφλού­σαν άνοδο του τιμάριθμου στα επίπεδα του 8,1% για το 2022 και εξασθένηση της ακρίβειας στο 5,5% το 2023. Λιγότερο γκρίζα ήταν η απόχρωση των προβλέψεων από την Τράπεζα της Ελλάδας για μέσο δείκτη 7,6% το 2022 και από τις πιο σκούρες αυτές του ΙΟΒΕ που έκανε λόγο για πληθωριστι­κή άνοδο στη ζώνη του 9%-9,6%. Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχει και η πρόβλεψη του Γραφείου Προϋπολογι­σμού του Κράτους στη Βουλή, η οποία κάνει λόγο ακόμη και για 11% φέτος.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece