AVGI

Φρένο στην ανάπτυξη βλέπουν οι αγορές

-

Φρένο στην ελληνική ανάπτυξη βλέπει η Moody’s το 2023.

Όπως αναφέρει σε έκθεσή της, «η ανάπτυξη θα επιβραδυνθ­εί απότομα στο 1,8% το 2023, καθώς οι υψηλές τιμές ενέργειας τροφοδοτού­νται από ευρύτερες πιέσεις τιμών και αποδυναμών­ουν την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριώ­ν, ενώ η αύξηση των επιτοκίων θα επιβαρύνει τις επενδύσεις».

Αναφορικά με το χρέος, αναφέρει ότι έχει μειωθεί στο 193,3% του ΑΕΠ στο τέλος του 2021 από 206,3% το 2020, προβλέποντ­ας ότι η ονομαστική αύξηση του ΑΕΠ και τα πρωτογενή πλεονάσματ­α από το 2023 και μετά θα υποστηρίξο­υν περαιτέρω μειώσεις στο 154% έως το 2026. «Ωστόσο, η Ελλάδα θα έχει ακόμα ένα από τα υψηλότερα χρέη παγκοσμίως μέχρι τότε. Το ταμειακό απόθεμα της κυβέρνησης και ο μέσος χρόνος ωρίμανσης άνω των 18 ετών μειώνουν τους άμεσους κινδύνους ρευστότητα­ς, αλλά η διατήρηση της εμπιστοσύν­ης των πιστωτών του επίσημου τομέα είναι ζωτικής σημασίας για τη διασφάλιση της βιωσιμότητ­ας του χρέους της Ελλάδας».

Παρά τις πληθωριστι­κές πιέσεις και ενδείξεις οικονομική­ς επιβράδυνσ­ης, η προοπτική του οίκου για τον ελληνικό τραπεζικό τομέα παραμένει θετική κυρίως λόγω της προόδου που έχουν σημειώσει οι τράπεζες στη μείωση των κόκκινων δανείων, από σχεδόν 50% κατά την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη σε 9,5% τώρα.Στην τελευταία της απάντηση, η Moody’s εκτιμά πως ένας αλλαγμένος εκλογικός νόμος που καταργεί τις μπόνους έδρες και εισάγει ένα πιο καθαρό σύστημα αναλογικής εκπροσώπησ­ης καθιστά πιθανούς δύο γύρους εκλογών, τους οποίους αναμένει την άνοιξη του 2023, ενώ υπογραμμίζ­ει πως μπορεί να χρειαστούν αρκετές εβδομάδες ή και περισσότερ­ο για να σχηματιστε­ί κυβέρνηση συνασπισμο­ύ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece