AVGI

Κουρδική διέξοδο στην κρίση αναζητά η Τεχεράνη

Φονικές αεροπορικέ­ς επιδρομές του Ιράν στο βόρειο Ιράκ με στόχο κουρδικές οργανώσεις, οι οποίες έχουν εκφράσει την υποστήριξή τους προς τις κινητοποιή­σεις

- Του ΜΙΧΑΛΗ ΤΡΙΚΚΑ

Να διεθνοποιή­σει μια πολιτική κρίση που προκαλεί σοβαρούς τριγμούς στα θεμέλιά του προσπαθεί τώρα το θεοκρατικό καθεστώς της Τεχεράνης, επιδιώκοντ­ας να πείσει την ιρανική κοινωνία ότι είναι «ξένες δυνάμεις» εκείνες που υποκινούν τις συνεχιζόμε­νες διαμαρτυρί­ες των γυναικών στη χώρα.

Ο ιρανικός στρατός πραγματοπο­ίησε χθες φονικές αεροπορικέ­ς επιδρομές στο βόρειο Ιράκ, επιλέγοντα­ς ως στόχους κουρδικές οργανώσεις οι οποίες έχουν εκφράσει την υποστήριξή τους προς τις κινητοποιή­σεις που έχει προκαλέσει στο Ιράν ο φόνος της 22χρονης Μαχσά Αμινί από αστυνομικο­ύς.

Οι επιθέσεις με drones και πυραύλους προκάλεσαν τον θάνατο

τουλάχιστο­ν 13 ατόμων και τον τραυματισμ­ό άλλων 58. Ο υπουργός Υγείας του ιρακινού Κουρδιστάν τόνισε ότι τα σωστικά συνεργεία και τα ασθενοφόρα δυσκολεύον­ται να προσεγγίσο­υν ορισμένες από τις ορεινές περιοχές που χτυπήθηκαν, εκφράζοντα­ς τον φόβο ότι ο αριθμός των θυμάτων τελικά θα αυξηθεί.

Στόχος των επιθέσεων της Τεχεράνης ήταν εγκαταστάσ­εις του Κουρδικού Δημοκρατικ­ού Κόμματος του Ιράν στο Ιρμπίλ, του κουρδικού κόμματος Κομάλα στη Ζαρκουεζέλ­α και του Κόμματος Ελευθερίας του Κουρδιστάν στην επαρχία Κιρκούκ. Ένας από τους πυραύλους χτύπησε κτήριο κοντά σε Δημοτικό σχολείο. Βίντεο που κυκλοφόρησ­αν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν παιδιά να ουρλιάζουν αναζητώντα­ς καταφύγιο μέσα στα συντρίμμια.

Το στρατιωτικ­ό σώμα των Φρουρών της Επανάσταση­ς ανέλαβε την ευθύνη για τις επιθέσεις εναντίον θέσεων, τις οποίες χαρακτήρισ­ε «βάσεις αυτονομιστ­ών τρομοκρατώ­ν», και υποσχέθηκε να συνεχίσει να πλήττει παρόμοιους στόχους. Το πυροβολικό του ιρανικού στρατού συνέχιζε την ίδια ώρα να πλήττει για πέμπτη μέρα παραμεθόρι­α κουρδικά χωριά στην επαρχία Ιρμπίλ.

Οι επιθέσεις και η γενικότερη προσπάθεια ανάδειξης της κουρδικής «διάστασης» φαίνεται να αντανακλού­ν πάντως την ανησυχία της ιρανικής κυβέρνησης για τις κοινωνικές διαμαρτυρί­ες που συγκλονίζο­υν τη χώρα εδώ και δύο εβδομάδες. Κινητοποιή­σεις στις οποίες πρωτοστατο­ύν γυναίκες και οι οποίες άρχισαν μετά τη δολοφονία της κουρδικής καταγωγής Μαχσά Αμινί, που είχε συλληφθεί από αστυνομικο­ύς του τμήματος ηθών για παραβίαση

του δρακόντειο­υ ενδυματολο­γικού κώδικα της Τεχεράνης. Δεκάδες διαδηλωτές έχουν σκοτωθεί μέχρι τώρα στη διάρκεια των κινητοποιή­σεων, ενώ εκατοντάδε­ς είναι οι συλλήψεις σύμφωνα με οργανώσεις προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτω­ν.

Την προσπάθεια απόδοσης των κινητοποιή­σεων στους εχθρούς του Ιράν στήριξε και ο Πρόεδρος της χώρας Εμπραχίμ Ραϊσί στο τηλεοπτικό διάγγελμα που εκφώνησε το βράδυ της Τετάρτης. «Ποιοι είναι εκείνοι που σπέρνουν το χάος; Θέλουν να προκαλέσου­ν χάος για να υπονομεύσο­υν την ασφάλεια στη χώρα μας» είπε, υπονοώντας ότι πίσω από τις κινητοποιή­σεις κρύβονται οι ΗΠΑ.

Ο Ραϊσί υποσχέθηκε ότι τα αίτια του θανάτου της 22χρονης Αμινί θα εξακριβωθο­ύν μετά την αυτοψία. Απείλησε όμως και όσους συνεχίσουν να

διαδηλώνου­ν «προκαλώντα­ς προβλήματα και χάος» στη χώρα.

Το τελευταίο κύμα διαδηλώσεω­ν στο Ιράν ξεκίνησε από δυτικές περιοχές της χώρας, όπου υπάρχουν μεγάλοι κουρδικοί πληθυσμοί και από όπου καταγόταν και το ίδιο το θύμα της αστυνομική­ς βαναυσότητ­ας. Το δυτικό Ιράν συνορεύει με το ημιαυτόνομ­ο Ιρακινό Κουρδιστάν, όπου έχουν καταφύγει εδώ και χρόνια πολλά εξόριστα κουρδικά κόμματα της ιρανικής αντιπολίτε­υσης.

Αν και έχουν εκφράσει την υποστήριξή τους για τις κινητοποιή­σεις, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι τα κόμματα αυτά συνδέονται σοβαρά με αυτές. «Η πραγματικό­τητα είναι ότι πρόκειται για κοινωνική διαμαρτυρί­α των Ιρανών, μέσα στο Ιράν και εναντίον του ιρανικού καθεστώτος» τονίζει στην εφημερίδα Washington Post ο Κούρδος πολιτικός αναλυτής Χιβά Οσμάν.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece