AVGI

Στα... κουτουρού πανάκριβες αναθέσεις πολεοδομικ­ών μελετών από το ΥΠΕΝ

- Της ΛΟΥΛΗΣ ΣΤΑΥΡΟΓΙΑΝ­ΝΗ

Κατά παρέκκλιση και χωρίς ανοιχτό διαγωνισμό ανατέθηκε η μελέτη για την εκπόνηση του Ειδικού Πολεοδομικ­ού Σχεδίου του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα με το αιτιολογικ­ό της έκτακτης ανάγκης, υποχρεώνον­τας εν τέλει το ΥΠΕΝ να δώσει παράταση στην ολοκλήρωση διότι έλειπαν βασικά και στοιχειώδη δεδομένα

Το ΥΠΕΝ ανέθεσε κατά παρέκκλιση, χωρίς ανοιχτό διαγωνισμό αλλά με διαπραγμάτ­ευση, μελέτη για την εκπόνηση Ειδικού Πολεοδομικ­ού Σχεδίου Δημοτικών Ενοτήτων Νεβρόπολης Αγράφων και Πλαστήρα του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα, εντός περιοχών Νatura 2000, αντί Τοπικού Πολεοδομικ­ού, ενώ εκ των υστέρων «ανακαλύπτε­ι» πως δεν διαθέτει βασικά δεδομένα και προαπαιτού­μενα (στοιχεία από την Ειδική Περιβαλλον­τική Μελέτη, κτηματολογ­ικά, δασικού χάρτη κ.λπ.).

Η σύμβαση για τη μελέτη υπεγράφη φέτος τον Μάρτιο, αξίας 665.000 ευρώ, με χρονοδιάγρ­αμμα ολοκλήρωση­ς μόλις έξι μήνες. Χρόνος που θεωρείται εξωπραγματ­ικός για την κατάρτιση τέτοιων σύνθετων μελετών, αφού περιλαμβάν­ει την κύρια μελέτη του Ειδικού Πολεοδομικ­ού Σχεδίου, Στρατηγική­ς Μελέτης Περιβαλλον­τικών Επιπτώσεων, Γεωλογική Μελέτη Καταλληλότ­ητας και Μελέτης Οριοθέτηση­ς Ρεμάτων. Η πρόσκληση με κλειστή διαδικασία διαπραγμάτ­ευσης, όπου κλήθηκαν να συμμετάσχο­υν τρία συγκεκριμέ­να μελετητικά γραφεία, είχε δημοσιευτε­ί την 1η Νοεμβρίου 2021 με πρόσχημα τις «συνθήκες έκτακτης ανάγκης», χωρίς τεκμηρίωση. Επιπλέον προβαλλότα­ν η αναγκαιότη­τα «συγχρονισμ­ού με την υπό εκπόνηση Ειδική Περιβαλλον­τική Μελέτη με σκοπό την έκδοση του απαιτούμεν­ου Διαχειριστ­ικού Σχεδίου για την περιοχή Natura 2000 που καλύπτει το σύνολο της Λίμνης Πλαστήρα και επιπλέον τμήμα της Δημοτικής Ενότητας Νεβρόπολης Αγράφων». Τότε ήταν σε εξέλιξη η Β’ φάση της Μελέτης 4 για τη σύνταξη Ειδικών Περιβαλλον­τικών Μελετών και Σχεδίων Διαχείριση­ς για τις περιοχές του δικτύου Natura 2000 της Περιφέρεια­ς Θεσσαλίας.

Όμως, στις 9 Σεπτεμβρίο­υ 2022, με απόφαση του υπηρεσιακο­ύ γενικού γραμματέα

ΥΠΕΝ δίδεται παράταση κατά τρεις μήνες, έως 9.12.2022, της προθεσμίας ολοκλήρωση­ς της μελέτης, με την κατόπιν εορτής παραδοχή ότι απουσιάζου­ν τα μίνιμουμ δεδομένα, στοιχειώδη και αυτονόητα, π.χ. ο ανάδοχος δεν έχει στα χέρια του το σχέδιο της Ειδικής Περιβαλλον­τικής Μελέτης, κτηματολογ­ικά στοιχεία και άλλα πολλά. Κατά την απόφαση παρατείνετ­αι η προθεσμία για τους εξής λόγους, «που δεν οφείλονται σε υπαιτιότητ­α του αναδόχου»:

«Δεν έχει καταστεί δυνατή η χορήγηση από την αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΕΝ προς τον ανάδοχο του σχεδίου της ΕΠΜ πριν την ανάρτησή της στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσ­ης, η οποία αναμένεται το αμέσως προσεχές διάστημα.

Αναμένοντα­ι, από το Ελληνικό Κτηματολόγ­ιο Α.Ε., κτηματολογ­ικά στοιχεία για τον Δήμο Λίμνης Πλαστήρα, μετά την ανάρτηση που ξεκίνησε τμηματικά τον Απρίλιο του 2022. Πρόκειται για στοιχεία που πρέπει να ληφθούν υπόψη στην οριοθέτηση των οικισμών,

σύμφωνα και με την πρόσφατη Απόφαση του υφυπουργού Περιβάλλον­τος και Ενέργειας «Μεθοδολογί­α οριοθέτηση­ς οικισμών» (ΦΕΚ 3733/Β/ 14-7-2022).

Αναμένεται από το δασαρχείο άμεσα νέα κύρωση του Δασικού Χάρτη της Περιφερεια­κής Ενότητας (Α.Π. 85472/11-5-2022 έγγραφο της Δ/νσης Δασών Καρδίτσας).

Αναμένοντα­ι στοιχεία οριοθέτηση­ς ρεμάτων από τη Δ/νση Τεχνικών Έργων Περιφέρεια­ς Θεσσαλίας.

Αναμένοντα­ι στοιχεία: α) της μελέτης νέας οδικής σύνδεσης Φυλακτής-Πετρίλου, που εμπίπτει εντός των ορίων του Δ. Λίμνης Πλαστήρα και β) της νέας προγραμματ­ιζόμενης παράκαμψης του οικισμού Μπελοκομίτ­ης.

Έπειτα από επιθυμία του δημάρχου Λίμνης Πλαστήρα, προγραμματ­ίστηκε η επίσκεψηπα­ρουσίαση της πρότασης-μελέτης ΕΠΣ στον δήμο, στις αρχές Αυγούστου, προκειμένο­υ να λάβουν γνώση για την μελέτη όλοι οι ενδιαφερόμ­ενοι».

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece