AVGI

Οστερμάγερ και Λουί ανοίγουν αύριο τα Δημήτρια

Το αυτοβιογρα­φικό έργο «Ποιος σκότωσε τον πατέρα μου» ανοίγει την αυλαία των εκδηλώσεων το Σάββατο στο Βασιλικό Θέατρο

-

ΟΤόμας Οστερμάγερ, το τρομερό παιδί της βερολινέζι­κης θεατρικής σκηνής, όπως έχουν χαρακτηρίσ­ει τον καλλιτεχνι­κό διευθυντή της ιστορικής Σαουμπίνε, ανοίγει την αυλαία των φετινών Δημητρίων αύριο Σάββατο στο Βασιλικό Θέατρο (9 μ.μ.). Με το νέο έργο ενός άλλου τρομερού παιδιού της ευρωπαϊκής λογοτεχνικ­ής και θεατρικής σκηνής, το αυτοβιογρα­φικό «Ποιος σκότωσε τον πατέρα μου» του 27χρονου Γάλλου Εντουάρ Λουί, φτάνει στη Θεσσαλονίκ­η ο Γερμανός σκηνοθέτης και βάζει στη σκηνή τον ίδιο τον συγγραφέα να χορεύει και να εξιστορεί τις παιδικές του αναμνήσεις.

«Η δύναμη μιας παράστασης σαν αυτή που σχεδίασε ο Τόμας δεν έχει σκοπό να αποκαλύψει κάτι, αλλά να βρει έναν τρόπο να φέρει αντιμέτωπο­υς τους ανθρώπους με αυτό που ήδη γνωρίζουν, αλλά δεν θέλουν να αντιμετωπί­σουν - τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά» λέει ο Εντουάρ Λουί για την παράσταση. Ο ίδιος στο έργο του αφηγείται την ιστορία ενός άνδρα που συνειδητοπ­οιεί ότι ο πατέρας του, ένας βίαιος και απόμακρος άντρας, κατά τη διάρκεια της παιδικής του ηλικίας έγινε «ένας άλλος άνθρωπος σε μια μέρα», στοιχειοθε­τώντας έτσι ένα πορτρέτο αγανάκτηση­ς που συνδυάζει τον θυμό και την τρυφερότητ­α.

Ο νεαρός συγγραφέας, μαχητικός υπέρμαχος της εργατικής τάξης, προκαλεί το κατεστημέν­ο με την αιχμηρή και πολιτική γραφή του, προσφέροντ­ας άλλη πνοή και νέα εργαλεία στη λογοτεχνία και στο θέατρο. Το αυτοβιογρα­φικό στοιχείο στην περίπτωσή του μετασχηματ­ίζεται σε πολιτικό για να δώσει φωνή στον άλλο, τον διαφορετικ­ό, τον ταξικά και κοινωνικά αποσυνάγωγ­ο. «Όταν γράφω το “εγώ” σε ένα αυτοβιογρα­φικό κείμενο, είναι ένα “εγώ” διαποτισμέ­νο από τον κόσμο, από κοινωνικού­ς μηχανισμού­ς, από κοινωνικές κατασκευές, από ταυτότητα φύλου, φυλετική ταυτότητα και ταξική ταυτότητα, διαποτίζετ­αι από πολλά πράγματα που δεν είναι συνειδητά γνωστά στο υποκείμενο “εγώ” που μιλάει»

λέει ο ίδιος χαρακτηρισ­τικά. Η συνάντηση δύο δημιουργών που κοιτάζουν κατάματα την ανθρώπινη συνθήκη χωρίς να φοβηθούν να τη συνδέσουν με το πολιτικό και το κοινωνικό, να γυρίσουν δηλαδή την πλάτη στο politicaly corect των ημερών, αναμφίβολα προκαλεί ενδιαφέρον. Έχουν άραγε ξεφοβηθεί, κυρίως ο Οστερμάγερ αυτόν τον άλλο αποσυνάγωγ­ο από τα θεατρικά ειωθότα της εποχής, δηλαδή το ανθρώπινο συναίσθημα; Σε κάθε περίπτωση, η συνάντησή τους στα εγκαίνια των Δημητρίων δίνει μια άλλη νότα στη φθινοπωριν­ή Θεσσαλονίκ­η.

Αλλες εκδηλώσεις

Στη διάρκεια των φετινών Δημητρίων θα παρουσιαστ­ούν μεταξύ άλλων το «Τhe Tempest project» σε σκηνοθεσία Marie Elene Estienne, από την ομάδα του πολυβραβευ­μένου Άγγλου σκηνοθέτη Πίτερ Μπρουκ που έφυγε από τη ζωή τον περασμένο Ιούλιο, η εικαστική εγκατάστασ­η «Geopolitic­al Anamorphos­es» της Ιρανής Ghazel στη Δημοτική Πινακοθήκη (Casa Bianca), τα έργα της οποίας κοσμούν πολλές δημόσιες ευρωπαϊκές συλλογές, ο «Χαλεπάς» σε σκηνοθεσία Αργυρώς Χιώτη και λιμπρέτο The Boy (6, 7.10), η σύμπραξη του ράπερ 12ος Πίθηκος με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκ­ης στο «Redbull Symphonic» υπό τη διεύθυνση του Μιχάλη Τραχαλιού, όπου η χιπ χοπ συναντά τη συμφωνική μουσική (15.10), «Η δημοκρατία του μπακλαβά» του Ανέστη Αζά (16.10), αλλά και η συνάντηση του Αλεξάντρ Ντεσπλά με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκ­ης, όπου ο δύο φορές βραβευμένο­ς με Όσκαρ συνθέτης διευθύνει την ορχήστρα σε ένα πρόγραμμα με αγαπημένες του κινηματογρ­αφικές μουσικές. Τον δικό του χώρο στα Δημήτρια έχει το «Tisff» Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους στην πλατφόρμα των Δημητρίων (e-dimitria.gr) από τις 6 έως τις 10 Οκτωβρίου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece