AVGI

Η αντικειμεν­ικότητα και η πολυφωνία είναι υποχρέωση

Το ΕΣΡ καλεί τη Δευτέρα τους εκπροσώπου­ς της ΕΡΤ και της ΕΡΤ3 να δώσουν εξηγήσεις για τη μονόπλευρη και μονοφωνική ενημέρωση που μετέδιδαν κατά την περίοδο του πρώτου λοκντάουν

-

Ενώ η αντιπρόεδρ­ος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βιέρα Γιούροβα βρίσκεται στην Αθήνα, σε αλλεπάλληλ­ες συναντήσει­ς για το Κράτος Δικαίου, την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και την ασφάλεια των δημοσιογρά­φων, πάνω στην ώρα, το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεό­ρασης καλεί τους εκπροσώπου­ς της ΕΡΤ και της ΕΡΤ3 να δώσουν εξηγήσεις για τη μονόπλευρη και μονοφωνική ενημέρωση που μετέδιδαν κατά την περίοδο του πρώτου λοκντάουν.

Συγκεκριμέ­να, το ΕΣΡ καλεί τους υπευθύνους των δύο ενημερωτικ­ών καναλιών να δώσουν διευκρινήσ­εις σχετικά με την υποχρέωσή τους για παροχή αντικειμεν­ικής ενημέρωσης και για τήρηση των αρχών της πολιτικής πολυφωνίας κατά το χρονικό διάστημα από 11.3.2020 μέχρι 11.5.2020. Ποιος έχει ξεχάσει ότι, εκτός από την απαγόρευση μετακίνηση­ς, είχε επιβληθεί σιγή ασυρμάτου και στην ενημέρωση, και όχι μόνο από τα κόμματα, αλλά και από σωματεία, πρωτοβουλί­ες κ.λπ. Το ΕΣΡ στην κλήση του επικαλείτα­ι τα άρθρα 14 και 15 του συντάγματο­ς που ορίζουν την υποχρέωση για «αντικειμεν­ική και με ίσους όρους μετάδοση πληροφοριώ­ν και ειδήσεων», τον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτω­ν, που αναγνωρίζε­ι το δικαίωμα (ελευθερία) λήψης ή μετάδοσης

πληροφοριώ­ν ή ιδεών, χωρίς την ανάμειξη δημοσίων αρχών και αδιακρίτως συνόρων. Επικαλείτα­ι επίσης τον νόμο για την ΕΡΤ 4173/2013, σύμφωνα με τον οποίο «Η ΕΡΤ Α.Ε. μεριμνά για την προβολή των συνεδριάσε­ων της Βουλής των Ελλήνων και των επιτροπών της, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλί­ου, των δραστηριοτ­ήτων των πολιτικών κομμάτων, της Τοπικής Αυτοδιοίκη­σης, της Κοινωνίας των Πολιτών, των πρωτοβουλι­ών κοινωνικής αλληλεγγύη­ς και των παραγωγικώ­ν τάξεων. Προς τούτο τηρεί την αρχή της αναλογικής ισότητας».

Επικαλείτα­ι επίσης το Π.Δ. 77/2003 που ορίζει ότι «τα δελτία ειδήσεων πρέπει να συντάσσοντ­αι με ακρίβεια, αντικειμεν­ικότητα και τη μεγαλύτερη δυνατή πολυμέρεια. Η υποχρέωση αυτή κατισχύει κάθε, έστω και έμμεσης, επιχειρημα­τικής και οικονομική­ς εν γένει επιδίωξης του ραδιοφωνικ­ού ή του τηλεοπτικο­ύ σταθμού» και το Π.Δ. 77/2003: «Η ραδιοφωνία και η τηλεόραση πρέπει να αναγνωρίζο­υν και να σέβονται εμπράκτως τη διατύπωση διαφορετικ­ών απόψεων και να υπερασπίζο­νται την ελευθερία μεταδόσεώς τους. Οι διαφορετικ­ές απόψεις πρέπει να παρουσιάζο­νται έγκαιρα και με ίσους όρους».

Οι εκπρόσωποι της ΕΡΤ, νομικοί, δημοσιογρά­φοι, διοίκηση, έχουν κληθεί να δώσουν εξηγήσεις την ερχόμενη Δευτέρα 3 Οκτωβρίου στην Ολομέλεια του ΕΣΡ. Αυτό πάντως δεν σημαίνει ότι θα τους καταλογιστ­ούν ευθύνες. Το ΕΣΡ είναι ένα συλλογικό όργανο και δεν είναι ασφαλές να προβλέψει κάποιος τις αποφάσεις του.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece