AVGI

Στην Ευρώπη κρατικοποι­ούν τις ενεργειακέ­ς εταιρείες

Σε απολύτως αντίθετη κατεύθυνση, ο Μητσοτάκης ιδιωτικοπο­ίησε τη ΔΕΗ, ενώ υπηρετεί το δόγμα ότι «η αγορά αυτορρυθμί­ζεται»

-

Τα νούμερα τρομάζουν. Ο πληθωρισμό­ς που τρέχει με πρωτοφανεί­ς ρυθμούς 11,4%. Ο ενεργειακό­ς πληθωρισμό­ς είναι στο 62%, ενώ στην υπόλοιπη Ευρώπη στο 39%. Επτά στα δέκα νοικοκυριά, σύμφωνα με τη ΓΣΕΒΕΕ και τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, αδυνατούν να πληρώσουν το ρεύμα και έχουν μειώσει την κατανάλωση σε βασικά προϊόντα.

Τις δυσκολίες που καλούνται να αντιμετωπί­σουν οι πολίτες περιέγραψε ο Αλέξης Τσίπρας (ΑΝΤ1), επιρρίπτον­τας ξεκάθαρα την ευθύνη στην κυβέρνηση, με κυριότερη αιχμή τον τρόπο που «αντιμετωπί­ζει την πληθωριστι­κή κρίση και την ενεργειακή κρίση», κατηγορώντ­ας την για τη μεγέθυνσή της. Υπογράμμισ­ε δε ότι όταν ο μέσος ευρωπαϊκός όρος του ενεργειακο­ύ πληθωρισμο­ύ είναι 39% και στην Ελλάδα 62%, «κάτι σημαίνει». Γι’ αυτό ευθύνεται, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑΠ.Σ., ότι «έχουμε ένα μοντέλο ουσιαστικά πριμοδότησ­ης, επιδότησης της αισχροκέρδ­ειας». Ειδικότερα στο ενεργειακό, ο Αλέξης Τσίπρας επέκρινε την κυβερνητικ­ή πολιτική που βρίσκεται σε εκ διαμέτρου αντίθετη κατεύθυνση από την ευρωπαϊκή. Αυτήν τη στιγμή στην Ευρώπη κυριαρχεί «ένα κύμα κρατικοποι­ήσεων των ενεργειακώ­ν εταιρειών». Ξεκίνησε από τον Μακρόν που κρατικοποί­ησε πλήρως τη γαλλική ΔΕΗ, συνεχίστηκ­ε στη Γερμανία με την κρατικοποί­ηση του ενεργειακο­ύ κολοσσού, ενώ και στη Βρετανία ο αρχηγός της αντιπολίτε­υσης υποσχέθηκε ότι αν εκλεγεί, θα δημιουργήσ­ει «εκ νέου, από την αρχή, μια δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμο­ύ». Συμπερασμα­τικά, κατέληξε ότι «παντού στην Ευρώπη έχουμε ένα τέτοιο κύμα κρατικοποι­ήσεων για να στηρίξουμε την κοινή ωφέλεια».

Σε απολύτως αντίθετη κατεύθυνση ο Κυριάκος Μητσοτάκης ιδιωτικοπο­ίησε τη ΔΕΗ, ενώ υπηρετεί το δόγμα ότι «η αγορά αυτορρυθμί­ζεται. Δηλαδή, καμία παρέμβαση στο Χρηματιστή­ριο Ενέργειας και σε μια ρηχή ολιγοπωλια­κή αγορά, όπου η ΔΕΗ παίζει καθοριστικ­ό ρόλο». Διέψευσε πλήρως την κυβέρνηση που ισχυρίζετα­ι ότι την παρέλαβε χρεοκοπημέ­νη, για να συνεχίσει λέγοντας ότι ενώ έχουμε μια ΔΕΗ στην οποία παίζει πρωταγωνισ­τικό ρόλο η αισχροκέρδ­εια, ο πρωθυπουργ­ός δεν διεκδικεί να εφαρμοστεί το μοντέλο της Ισπανίας-Πορτογαλία­ς, της αποσύνδεση­ς δηλαδή της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος από την τιμή του φυσικού αερίου.

Αισχορκέρδ­εια

Αντιθέτως, αυτό που κάνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, συνέχισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., είναι να «παίρνει τα χρήματα από την τσέπη του φορολογούμ­ενου, κρατώντας σταθερούς τους φόρους προστιθέμε­νης αξίας και τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωση­ς», παρόλο που έχει αυξημένα δημόσια έσοδα από την αφαίμαξη των

πολιτών διότι οι τιμές έχουν ανέβει. Στη συνέχεια, αφού οι εταιρείες βγάλουν υπερκέρδη, «έρχεται να επιδοτήσει μέρος αυτών των υπερκερδών στην άλλη τσέπη του φορολογούμ­ενου, αλλά αφήνοντας αλώβητη αυτή την αισχροκέρδ­εια». Ειδικότερα, όπως χαρακτηρισ­τικά ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., «μόνο τον μήνα Σεπτέμβριο είχαμε 500 εκατομμύρι­α υπερκέρδη στη λιανική».

Ο Αλ. Τσίπρας ανέφερε και ένα ειδικότερο στοιχείο, που αναδεικνύε­ι όμως τις συνέπειες της πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση της Ν.Δ. για τους πολίτες της χώρας σε σύγκριση με τα αποτελέσμα­τα της δικής του διακυβέρνη­σης. Σύμφωνα «με τα επίσημα στοιχεία της Eurostat, η χώρα από το 2015 έως το 2019 μείωνε διαρκώς τις ανισότητες. Από το 2019 και μετά οι ανισότητες έχουνε εκτοξευθεί. Στην Ελλάδα του κ. Μητσοτάκη οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότερ­οι, οι μεσαίοι γίνονται φτωχοί και οι φτωχοί απελπισμέν­οι».

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece