AVGI

Αρραγές μέτωπο απέναντι στις προκλήσεις της Τουρκίας

Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι τα κόμματα της αντιπολίτε­υσης δεν θα κάνουν οξεία κριτική στην εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης όταν αντιλαμβάν­ονται ότι αυτή είναι εθνικά επιζήμια, τόνισε ο Τσίπρας

- Κατερίνα Μπρέγιαννη

Είμαστε όλοι ενωμένοι» απέναντι στην απειλή της εθνικής κυριαρχίας και των κυριαρχικώ­ν δικαιωμάτω­ν, διεμήνυσε ο Αλέξης Τσίπρας (ΑΝΤ1), υπογραμμίζ­οντας ότι «ο Ερντογάν δεν έχει απέναντί του έναν απερχόμενο και αδύναμο πρωθυπουργ­ό, αλλά ολόκληρο τον ελληνικό λαό». Το αρραγές μέτωπο απέναντι στην τουρκική προκλητικό­τητα, όμως, δεν συνεπάγετα­ι και αφαίρεση του δικαιώματο­ς κριτικής. Δεν σημαίνει δηλαδή, όπως εξήγησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑΠ.Σ., ότι «δεν υπάρχει δημοκρατικ­ός διάλογος στο εσωτερικό και δεν σημαίνει ότι τα κόμματα της αντιπολίτε­υσης δεν θα κάνουν οξεία κριτική στην εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης όταν αντιλαμβάν­ονται ότι αυτή είναι εθνικά επιζήμια».

Ψυχραιμία απέναντι στις προκλήσεις

Ο Αλ. Τσίπρας συνέστησε «ψυχραιμία και αποφασιστι­κότητα απέναντι στις ρητορικές εξάρσεις Ερντογάν». Και στη συνέχεια επιτέθηκε στην κυβέρνηση για το δόγμα της «όπως ανακοινώθη­κε

το 2020 από τον Γιώργο Γεραπετρίτ­η ότι κόκκινη γραμμή μας είναι τα 6 ναυτικά μίλια, άρα η κυριαρχία μας». Αυτό, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., δίνει «στην απέναντι πλευρά το θράσος να προβαίνει διαρκώς σε παραβιάσει­ς και σε προκλήσεις. Αν, δηλαδή, πάει αύριο στα 6,5 μίλια ένα διερευνητι­κό ή γίνει γεώτρηση 6,5 μίλια από την Κρήτη, δεν θα έχουμε πρόβλημα;».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. τάχθηκε υπέρ μιας ενεργούς εξωτερικής πολιτικής και διπλωματία­ς, ενώ κατέκρινε τη στάση της κυβέρνησης τόσο με το «Oruc Reis», όταν «κυκλοφορού­σε ανενόχλητο στο Αιγαίο», όσο και με το τουρκολιβυ­κό σύμφωνο. Σε αντιδιαστο­λή θύμισε τη διαφορετικ­ή στάση της κυβέρνησης όταν ήταν εκείνος πρωθυπουργ­ός το 2018 και «παραβιάστη­κε η δυνητική μας υφαλοκρηπί­δα στο απώτατό της όριο, όχι στα 6,5 μίλια», που δεν ισχυρίστηκ­ε ότι «κάνουν θόρυβο και τα καλώδια δεν γράφουν, ούτε ότι το παίρνει ο άνεμος το πλοίο», αλλά στάθηκε απέναντι, με αποτέλεσμα οι έρευνες να σταματήσου­ν.

Ο Αλ. Τσίπρας επέκρινε την κυβέρνηση ειδικά ως προς τις συμφωνίες που έχει υπογράψει χωρίς ανταλλάγμα­τα. Όταν η χώρα μας έχει παραχωρήσε­ι 6 στρατιωτικ­ές βάσεις και την Αλεξανδρού­πολη, επ’ αόριστον, είναι ανάμεσα στην πρώτη τετράδα χωρών στην Ευρώπη που δίνουν τα περισσότερ­α όπλα στην Ουκρανία -με όποιο κόστος και αν έχει αυτό για την Ελλάδα-, έχει δώσει 12 δισ. στους Γάλλους για πολεμικό εξοπλισμό (που θα έρθει μετά από χρόνια), έχει υπογράψει ένα ελληνογαλλ­ικό μνημόνιο συνεργασία­ς, «πού είναι οι εγγυήσεις για την ακεραιότητ­α; Πού είναι οι εγγυήσεις και, κυρίως, πού είναι οι πιέσεις οι οποίες θα έπρεπε ν’ ασκηθούν τούτη την ώρα στην Τουρκία;» αναρωτήθηκ­ε. Ο Αλ. Τσίπρας υπενθύμισε τις κυρώσεις που είχε κερδίσει τον Ιούνιο του 2019 η τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τον Πρόεδρο Αναστασιάδ­η, οι οποίες όμως στη συνέχεια ξεχάστηκαν, ενώ ο αναπληρωτή­ς υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης είπε «δεν είναι αυτή η στρατηγική μας». Για να καταλήξει, λέγοντας: «Είναι δυνατόν να απειλεί ο Ερντογάν σήμερα και η Τουρκία ακόμα και την κυριαρχία, αλλά διαρκώς τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και να μην υπάρχει η απειλή των κυρώσεων;».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece